5 от най-редките породи кучета, които са чудесни домашни любимци

куче Снимка: iStock

Т рудно е да се определи или пресметне с точност броят на породите кучета, които съществуват по света към днешна дата. От миниатюрното, но впечатляващо с личността си Чихуахуа до големия, мек и благ Голдън ретривър, има толкова много породи, от които можете да изберете идеалния си кучешки другар. 

Има и някои по-малко известни четириноги, за които може и да не сте чували. Но които, гарантираме ви, са чудесни домашни любимци и верни другари! Предлагаме ви заедно да разгледаме 5 от тях:

Датираща от ледниковия период, тази порода е призната за една от най-редките в света поради уникалните си характеристики, които не съвпадат с тези на никоя друга. Произхождащо от островите край норвежкото крайбрежие, това четириного е разработено за лов на птиците Пуфин, които обичайно гнездят по крайбрежните скали. Благодарение на необичайното си предназначение, пъргавият Лундехунд е еволюирал, за да развие ловкост при катеренето по скали: шест пръста на всяка предна лапа, регулируеми уши и толкова гъвкав врат, че може да се извие назад, за да докосне гръбнака. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Породата за малко да изчезне по време на Втората световна война, но по чудо е възстановена с помощта на норвежки животновъди и за щастие, макар и малобройна, все още има своите представителите и днес. Известни със своята забавна и привързана личност, тези четириноги са чудесен избор за активни семейства. 

Чести погрешно смятан за подвид на Пудела поради къдравата си козина, Лагото всъщност е най-старият воден ретривър в света. Произхождаща от италианския регион Романя и датираща още от средновековието, тази красива и рядка порода традиционно е била използвана като работно куче за извличане на отстреляни птици от блатата. Със своето вълнисто, водоустойчиво кожухче, мускулесто телосложение и остро обоняние, не е чудно, че тези четириноги са се специализирали в лова в продължение на векове. А в последно време – птиците са заменени от трюфели. 

кучеСнимка: iStock

През 70-те години на миналия век тази древна порода била на ръба на изчезването, но е била възродена от специална италианска група за развъждане, която се ангажирала да я разпространи и извън пределите на родината й. Игриви по природа и лесни за трениране, Лагото имат желание да прекарват колкото се може повече време със своите стопани. Винаги готови за игри и приключения, имайте предвид и, че идеята на тези кучета да „непринудена разходка“ е енергична експедиция, която включва много душене на земята. И минаване през всяка локва, която се изпречи на пътя им. 

кучеСнимка: iStock

Азавак са лоялни и страстни защитници по природа, които са и най-необичайните представители на семейството на хрътките. Отчасти това се дължи на предназначението им – ловни четириноги, които откриват плячката си, използвайки зрението вместо обонянието си. Елегантни и дългокраки, породата е създадена в района на Сахел в Африка, където представителите й са обучени да пазят номадските тепита в пустинни условия. 

Споделяйки сходни характеристики със Салуки, Азаваците често са наричани „idii n' illeli“ от своите собственици номади, което се превежда като „хрътките на свободните хора“. Това красиво и спокойно куче с кафява козина е донесено в САЩ през 80-те години и е записано в регистрите на Американския киноложки клуб през 1997 г. 

кучеСнимка: iStock

Хрътки с независим характер, които могат да бъдат изключително срамежливи около непознати. Въпреки това, в компанията на нежен и внимателен собственик, тази порода може да преодолее вродената си резервираност и да се превърне в чудесен спътник. 

Британският Отърхаунд е може би най-застрашената местна порода кучета в Обединеното кралство, според Английския кенел клуб. Нещо повече, официално тези кучета са по-редки от белия носорог, с по-малко от 1000 представители на породата по света. Смята се, че са се появили през средновековния период, в миналото Отърхаундите са отглеждани, за да защитават рибарите от досадните видри (както подсказва и името им). След като ловът на видри се забранява със закон във Великобритания, породата почти изчезва и днес се счита за изключително уязвима. 

кучеСнимка: iStock

Подобно на своя близък роднина Блъдхаунда, Отърхаунда се отличава с дружелюбна личност и често демонстрира голяма решителност. Особено, когато кучето е хвърлило око на някое вкусно лакомство! Ценени и заради чувствителния си, спокоен нрав, тези четириноги биха били чудесни спътници на собственик, който обича новите и вълнуващи места. Струва си да отбележим обаче, че ще ви е необходимо известно търпение в дресурата.

В буквален превод името на тези кучета значи „мрачни“. Истината обаче е, че произхождащите от Унгария четириноги са точно обратното – оптимистични и изключително активни четириноги. С по-малко от 1000 екземпляра, шансът да забележите представители на породата извън родината им е нищожен. С отличителните си остри уши и вълнообразна козина, смята се, че това уникално куче се е появило през далечната 1800 г. и се е развило естествено в следствие на кръстоските между добре познатите ни породи Пуми и Пули. 

Отличаващи се с висок интелект, ловкост и енергия, Муди често се използват за паша на овце и говеда. А като допълнение – чудесно се вписват в ролята и на пазачи на дома ви. 

мудиСнимка: iStock

Вроденият авантюризъм и желание на тези четириноги да изследват, ги превръща в перфектния партньор за тези, които обичат активния начин на живот и времето, прекарано на открито. Муди жадуват и за нежното присъствие на стопанина си, те с радост се гушкат и се наслаждават на вниманието на любимия си човек. 

Интелигентно, будно и „винаги готово“, Муди има доста прилики по отношения на личността си с все по-популярното Бордър коли.

 

 

Виж още