Вендейски Басетгрифон

Вендейски Басетгрифон Снимка: Istock

Други имена

Голям Вендейски басетгрифон, Малък вендейски басетгрифон, Petit Basset Griffon Vendeen, Lаrge Griffon Vendeen Basset, Little Griffon Vendeen Basset

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

38 см. 43 см.

Тегло

16 - 18 кг.

Живот

11 - 14 г.

Произход

Франция

История

Създадено през XIX век във Франция от местни ловци, това куче е селектирано чрез кръстоски между древни породи галски гончета с Грифони на Ньовлер, използвани за преследване на диви свине, елени, лисици и вълци. Официално породата е призната едва през 50-те години на 20 век, от тогава датират и първите участия на нейни представители в Международни конкурси и изложения. 

Външен вид

Късокрако, но мощно и здраво куче. Съществуват две разновидности на породата – Малък Вендейски Басетгрифон и Голям Вендейски Басетгрифон. Мъжките представители на по-високата от двете достигат до 43-44 см, а на по-дребната – до около 38 см. На външен вид двата подвида си приличат изключително много, различен е само размерът на ушите – при едните те са малко по-дълги, отколкото при другите. Навсякъде обаче те са клепнали и със заоблени краища. Очите са големи и изразителни, тъмно кафяви или черни на цвят. Главата е масивна, формата на муцуната - издължена, тялото – компактно и мускулесто. Крайниците са здрави и макар да са къси, това не пречи на кучето да бъде достатъчно пъргаво. Опашката е къса, вдигната нагоре. Козината на тези кучета е средна на дължина, гъста, твърда на допир. Цветът е петнист като основен цвят е белия, на чиито фон има сиви, черни или рижи петна.

Характер

Популярни в Европа поради приликите си с Кокер Шпаньол и Басет, тези домашни любимци са известни като „вечно щастливите кучета“. И това съвсем не е случайно. 

Представителите на породата са с игрив, весел темперамент, винаги ентусиазирани, добродушни и готови за игри, те ще внесат радост в ежедневието ви! Собственици на тези кучета дори споделят, че даже и да направят някоя беля, поведението им е толкова очарователно „разсеяно“, че ти идва да се засмееш, вместо да им се скараш. Прекалената им дружелюбност не ги прави добри за охрана, но пък обичат да лаят, при това могат да го правят с часове.

Dogsandcats.bg

Лесни за дресура, Вендейските Басетгрифони ще направят всичко, за да зарадват стопанина си. Схватливи и интелигентни, можете да започнете обучението им още с първите разходки навън – след третия месец. Не се препоръчва да използвате физическа сила или наказания – това може да предизвика инат в кучето и то да откаже да изпълнява дори вече научените команди. Лакомство и похвала правят чудеса!

Здраве

Най-честите здравословни проблеми при Вендейския Басетгрифон са свързани с кожата и козината. Често представители на породата страдат от различни дерматити, инфекции на очите и очите. Възможни са и болести, свързани с репродуктивната система.

Грижа

Подобно на прародителите си – гончетата, Вендейския Басетгрифон има нужда да изразходва качествено енергията си чрез движение. Най-подходящо за породата е отглеждане в къща с двор, при това такъв, чиято ограда е добре обезопасена. Ако се намира в градска среда, трябва да осигурите на любимеца си поне две едночасови разходки на ден. Задължително го водете на повод, тъй като ако подуши нещо или подгони някое малко животинче, това куче може да измине километри без да осъзнае колко се е отдалечило от стопанина си.

Козината е добре да се сресва поне веднъж на няколко дни със специална четка, честото къпане не се препоръчва – 3-4 пъти в годината е достатъчно. Редовно проверявайте състоянието на ушите и очите на любимеца си, за да избегнете възможни инфекции.

Хранене

Енеричен и с бърз метаболизъм, Вендейския Басетгрифон не е претенциозен към храната и с радост ще се наслади както на суха кучешка храна или от консерва, така и на домашно сготвена храна. За най-богато и разнообразно меню можете да заложите на смесица от двете – така ще сте сигурни, че кучето е получило всички необходими му витамини, минерали и вещества, за да е в перфектна форма. Спокойно можете да му давате различни видове месо – телешко, дивеч, агнешко, пилешко и техните субпродукти. Единственото условие е, да са преминали термична обработка. Заедно със суровите риба и месо, не се препоръчват прясно мляко, студени, солени и сладки храни, пушени салами или риба. 

Деца и домашни любимци

Дружелюбен по природа, Вендейският басетгрифон обича децата и спокойно можете да оставите малчуганите в неговата компания. Особено важно е да ги предупредите, че кучето обича да се „промушва“ през отворени врати и да бяга, за това трябва да са особено внимателни в игрите. 

Представителите на породата се радват много на компанията на други кучета, но с котки и по-малки животни биха могли да съжителстват само при условие, че са отгледани заедно 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още