10 породи кучета, които обичат да копаят

куче копае дупка Снимка: iStock

П редставете си, че имате четири крака, остри нокти и парче земя под лапите си. Какво ще направите? Ще започнете да копаете, разбира се!

Копаенето често е естествено и инстинктивно поведение при кучетата, но някои породи са по-склонни към него от други. Особено силно това е застъпено между членовете на групата на териерите.

куче копае дупкаСнимка: iStock

От Джак Ръсел териер до Сибирско хъски, тези четириноги няма да пропуснат да оставят за спомен няколко дупки в двора ви, ако ги оставите необезпокоявано да пребивават в него. Нека заедно разгледаме 10 от най-отявлените „копачи" в кучешкия свят. 

Dogsandcats.bg

Ако имате Джак Ръсел, то можете спокойно да оставите лопатата и мотичката си в бараката – кучето ще покрие всичките ви нужди в градината! Косматият ви другар ще се радва да „помогне“ и дори може да ви изкопае няколко допълнителни реда, за всеки случай! Планирате да изградите басейн? Няма проблем! 

Шегата настрана, тази порода е шампион в копаенето, а лошата новина е, че представителите й ще практикуват любимото си занимание – независимо дали го искате или не. Вместо да се борите или да наказвате животното, опитайте се да насочите енергията му към нещо по-малко разрушително, като редовни разходки, игри или тренировки по ловкост. 

куче копае дупкаСнимка: iStock

Като порода, която произхожда от тундрата на Сибир и чиито представители вероятно е трябвало да копаят, за да открият храна и да си направят подслон, не е изненада, че Хъскитата могат с лекота да разкопаят целия ви двор, ако им се даде възможност. Може би е най-добре да насочите животното към определено място в двора си, където може да даде воля на инстинктите си под вашия контрол. 

Не подценявайте малките крачета на представителите на породата. Копаенето е закодирано в ДНК-то на Дакела, той е отгледан, за да следва и открива плячка в подземни дупки и тунели. И да, без съмнение е способен да използва тези си инстинкти, за да „озелени“ вашата градина. 

куче копае дупкаСнимка: iStock

Тото може и да не прекарва много (или никакво) време в копаене в „Магьосникът от Оз“, но неговата порода, Керн териерът, често прилага нагледно естествените си инстинкти.

Подобно на Сибирското хъски, първокласните умения за копаене и катерене на Аляския маламут означават, че обикновено не е добра идея да го оставяте сам в задния двор. Освен ако не искате скорострелно да заприлича на нещо, много близко до повърхността на Луната. 

куче копае дупкаСнимка: iStock

Сещате ли се за Елмър Фъд от филмчетата Весели мелодии и Шантави рисунки? Е, държим да отбележим, че комичният ловец щеше да има далеч повече късмет, ако имаше до себе си някой от представителите на тази порода. Защото френските хрътки са създадени, за да ловуват зайци! А това често включва освен лай, и копаене. 

Когато Фокс териерът не е зает да лае по съседа ви или да гони катерица, вероятно ще го намерите да копае хубава, голяма дупка. За щастие, той обикновено може да бъде трениран да насочи енергията си към други дейности, като ловкост, игра на донасяне на любимата си топка или изучаване на нови трикове. 

куче копае дупкаСнимка: iStock

Работата на Романьоло е да лови трюфели, високо ценени от готвачи и кулинари гъби. Така че не се изненадвайте, ако той направи щателно разследване в задния ви двор в търсене на въпросния деликатес. 

Наричат ги „кралете на териерите“ и това определение далеч не е напразно! Еърдейлите са освен най-едрите в популярното си семейство и едни от най-усърдните копачи.

Норвежкият лундехунд е способен да изкопае толкова голяма дупка, че да се побере в нея. При това - да го направи само за няколко минути! Е, фактът, че той има шест пръста на всеки крак и може да изкриви гъвкавото си тяло на няколко места, му дава известно предимство.

куче копае дупкаСнимка: iStock

 

Виж още