Португалски пойнтер

Португалски пойнтер Снимка: Istock

Други имена

Portuguese Pointer

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

48 см. 60 см.

Тегло

16 - 27 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Португалия

История

Корените на тази стара португалска порода могат да бъдат открити в кучетата от картините на Алфонсо III от XIII век. Различни изследователи са на мнение, че тези четириноги са преки наследници на вече изчезналите Podengo de Mastra – стари испански пойнтери. В началото на XVIII век те попадат във Великобритания и взимат участие в оформянето на класическия Английски пойнтер. 

Тези кучета притежават всестранни ловни качества – работят сигурно и благодарение на „точния“ си нос бързо откриват отстреляния дивеч.

Външен вид

Тялото е добре балансирано, с плавно развити мускули и кости. Мъжките представители достигат до 60 см височина и тегло от 27 кг, женските са по-дребни – височина до 56 см и тегло от 22 кг. Главата е голяма, широка между ушите, муцуната е къса с добре изразен стоп. Ушите са клепнали и високо поставени, а очите – с бадемовидна форма, тъмни на цвят, с жив и интелигентен поглед. Гръдният кош е добре развит. В зависимост от типа на козината се различават късокосмести – с по-къси и гладки косми, и дългокосмести – с по-дълги косми, особено по ушите, шията, задната част на краката, корема и опашката. Оцветяването варира от жълто до кестеняво, монохромно или с бели петна по гърдите.

Характер

Португалският пойнтер е много умно, енергично и любопитно куче, което се привързва силно към семейството си. Към непознати е по-скоро дружелюбно и са много редки случаите, при което са възможни прояви на агресия. Въпреки това можете да сте сигурни, че ще ви предупредят за всичко, което сметнат за потенциална заплаха. 

Dogsandcats.bg

Ранната социализация е много важна за представителите на породата, както и правилното обучение. Макар че – то е удоволствие за самото куче. Португалският пойнтер, подобно на Английския, е много схватливо и интелигентно животно, което бързо учи нови неща. Добре е да започнете дресурата още след втория, третия месец, като най-голям успех би имало ако е под формата на игра. Поощрявайте ги за добре свършената работа с похвали и лакомства.

Здраве

Португалският пойнтер е доста здрава и издръжлива порода. Въпреки това е възможно да страда от тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната стават, катаракта, прогресивно оглушаване, атрофия на ретината или артрит.

Грижа

Типично ловно куче, Португалският пойнтер има много енергия в запас. Породата е подходяща за хора, които водят активен начин на живот, спортуват, ходят на лов, разходки и преходи в планини и гори. Цял ден навън, в компанията на стопанина си – това е раят за тези кучета! Най-добре биха се чувствали в къща с двор, но биха могли да се приспособят и към живота в апартамент, стига да им се осигурят достатъчно дълги и изтощаващи разходки. Водете ги, колкото се може по-често с вас на къмпинг, тичайте с тях в парка, хвърляйте им фризби и топка.

Хранене

Непретенциозни към храната, можете да давате на Португалските пойнтери както кучешка храна, висок клас, суха или от консерви, така и натурални продукти. Добре е около 70% от дневната им дажба да е съставена от месо и протеини. Заложете на пилешко, пуешко, заешко, телешко и дивеч, техните субпродукти, варени ориз, елда и овесени ядки, твърдо сварени яйца и извара. Не се препоръчва да давате на Пойнтера свинско или овнешко месо, солени и мазни храни, тръбни кокали, прясно мляко, пържено или пикантно.

Деца и домашни любимци

Португалският пойнтер се разбира с по-големи деца, с които може да играе по цял ден. Към по-малките е по-скоро резервиран, но никога не би подходил нападателно или с агресия към тях – за него те са част от неговото „стадо“ и той се чувства длъжен да ги пази. Понякога – дори от приятелите им. 

С други кучета, котки и по-малки домашни животи съжителства добре само, ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още