10 най-тихи и спокойни породи кучета

Бернски Зененхунд Снимка: iStock

В сяко куче лае, а някои – повече, отколкото други. И това е съвсем нормално – домашният ни любимец иска да ни каже нещо, а това е неговият начин да го направи. Понякога обаче всички се нуждаем от малко спокойствие и тишина, а някои четириноги сякаш са родени само, за да не ни позволяват да се насладим дори на миг мълчание.

Дори и да обичате домашния си любимец безкрайно (в което не се съмняваме!), понякога със сигурност ви се е искало поне за малко да спре да ви „предупреждава“ за всичко интересно, вълнуващо или плашещо, което се изпречи на пътя му. 

Селектирахме за вас 10-те най-тихи породи четириноги. Ако се спрете на някоя от тях, далеч по-често ще ви се случва обратното – да се чудите защо не лае.

Тези кучета са известни с неспособността си да лаят, но това не значи, че не вдигат шум. Отглеждани като помощници на ловците в Африка, те издават серия от звуци като ръмжене и скимтене, а понякога – дори пеят, за да сигнализират на стопанина си за нещо, което смятат за важно.

Dogsandcats.bg

басенджиСнимка: iStock

Тези красиви гиганти са известни с това, че са много безшумни и кротки. Внушителните им размери често са възпиращ фактор за непознати.

Бернски ЗененхундСнимка: iStock

Ако търсите куче пазач, това определено не е вашата порода. Тези красиви и аристократични хрътки са познати от дълбока древност и предпочитат да прекарват времето си в спокойна дрямка на дивана, отколкото на пост до вратата, дебнейки за потенциални натрапници. 

БорзаяСнимка: iStock

Отглеждани за пазачи в древен Китай, днес тези животни са по-скоро в ролята на компаньони, отколкото на охрана на дома на стопанина си. Лаят рядко и най-вече ако се почувстват притеснени или заплашени. 

Шар ПейСнимка: iStock

Красиви и интелигентни кучета, чиито глас се чува доста рядко. Ако се замислите за известния филм „Ласи“ може би ще си спомните, че кучето там лаеше само, когато наистина имаше да „каже“ нещо важно. Породата е добър избор за хора, които търсят пастирско и тихо куче. 

КолиСнимка: iStock

Най-дребните представители на семейството на хрътките са много тиха и кротка  порода, която предпочита да прекарва времето си в тишина и спокойствие. Ежедневие със стрес не им се отразява никак добре и ги натоварва емоционално.

Италианска хръткаСнимка: iStock

Друга гигантска порода, чиито представители са известни със своя спокоен, неангажиращ и кротък нрав, лаят рядко и никога – без причина. Ако търсите добро и мило куче, което все пак буди респект с внушителния си размер, това е точната порода за вас.

НюфаундлендСнимка: iStock

Много социални и силно привързани към семейството си кучета, които рядко лаят. Ако са правилно социализирани от малки те стават дружелюбни и приятелски настроени към всички.

СанбернарСнимка: iStock

Красиви и интелигентни кучета, тези хрътки са резервирани към непознати, но рядко биха извили глас, за да го покажат. 

Отглеждани предимно за лов и участия в състезания, тези кучета са много интелигентни и не смятат за необходимо да хабят излишна енергия в лай.

УипетСнимка: iStock

 

 

Виж още