Пуми

Pumi Снимка: Istock

Други имена

Pumi

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

36 см. 45 см.

Тегло

10 - 15 кг.

Живот

12 - 13 г.

Произход

Унгария

История

Тази сравнително нова унгарска порода произхожда от кръстосването на Пулита и Померани с Немски шпиц, извършено през XVII-XVIII век. За разлика от Пулито, което е преди всичко пастир на овце и коне, Пумито е създадено изключително за работа с говеда. Използвало се е в миналото и за пазач, както и „унищожител“ на гризачи. 

Днес тези кученца са ценени не само заради работните си качества, но и поради милия си, приветлив и дружелюбен характер.

Външен вид

Със своите почти 50 см височина и тегло средно около 15 кг Пуми се причислява към породите със среден размер. Главата му е пропорционална на тялото, здрава, със средно изпъкнал череп. Ушите са полуправи и високо поставени, очите – с кръгла форма, тъмни на цвят. Шията е с нормална дължина, здрава и мускулеста. Гърбът е прав и силен, гърдите – дълбоки, крайниците – фини и мускулести. Козината е умерено дълга, мека и къдрава. Допустими се всички монохромни нюанси с изключение на бяло. Най-често срещана е сребристата разцветка.

Характер

Пуми е много чувствително, интелигентно и дружелюбно куче, което се чувства като част от семейството и е най-щастливо, когато е около вас. По природа това е работно куче, свикнало само да взима решения, недоверчиво към непознати. Пуми не биха се поколебали да проявят агресия, ако сметат, че нещо е заплаха за стопанина им. Това обаче, се случва сравнително рядко – по-скоро те биха ви предупредили със силен лай за приближаваща се заплаха.

Dogsandcats.bg

Умни и схватливи, тези четириноги бързо учат нови команди и макар да се случва да проявяват инат от време на време, те искрено искат да ви угодят. Не бъдете твърде строги с тях – правилният подход е увереност и твърдост, но съчетани с похвали и лакомства. Физическото насилие и наказания биха имали обратния ефект и могат да откажат кучето от дресурата занапред.

Здраве

Пуми са сравнително здрави кучета. Сред по-честите заболявания, характерни за породата, са тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става, различни очни и ушни възпаления, артирити и дерматити.

Грижа

Игриви и енергични кучета, Пуми имат нужда от много физическа активност, за да се чувстват добре и във форма. Могат да се адаптират за живот както в апартамент, така и в къща с двор. Важно е да им отделяте достатъчно време и внимание за игри, да ги стимулирате и интелектуално. Тези четириноги не обичат да стоят сами – при възможност взимайте ги с вас. Ако не се изморяват „качествено“ е възможно да развият деструктивно поведение. 

Козината им е гъста и има нужда от ежедневно разресване с подходяща четка или гребен. Не се препоръчват чести къпания – 3-4 пъти годишно е достатъчно, пред останалото време забърсвайте животното с влажна кърпа след разходка. Следете ушите и очите, за да предотвратите развитие на инфекции, подрязвайте редовно и ноктите щом започнат да „щракат“.

Хранене

Можете да храните Пуми както с кучешка храна, премиум клас, суха или от консерви, така и с натурална. Добре в менюто му да присъстват различни меса – пилешко, телешко, пуешко, заешко и дивеч, сготвени субпродукти, твърдо сварени яйца, кисело мляко и нискомаслена извара. Въздържайте се да му давате сладко и солено, свинско месо, пушени колбаси и риба, прясно мляко, пържени или твърде горещи храни. 

Деца и домашни любимци

Пуми са подходящи за семейства с по-големи деца (над 6-7 години). С тях кучето ще се чувства „в свои“ води, ще тича и играе с часове. Съжителството с по-малките би се оказало проблемно главно, защото ако хлапето, в играта си оскубе, ощипе кучето или се опита да вземе храната му, то би реагирало първосигнално. С други кучета и домашни животни съжителства само, ако са израснали заедно.

 

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още