10 от най-податливите на дресура кучета

Шелти Снимка: iStock

Е дин от най-важните критерии, които хората следват, когато си взимат куче, често е свързан с това дали то е податливо или не на дресура. Някои четириноги са известни със своето упорито поведение, лесно се отегчават и рядко са готови да направят всичко, за да угодят на стопаните си. При тях обучението е възможно, но трудно. 

Породите, които сме селектирали за вас в този списък, определено са енергични, като в същото време са умни, обичат да учат нови команди и го правят със завидна лекота. За това – ако планирате (за което ви поздравяваме!) да отделите време, което да посветите на обучението на четириногия си другар, разгледайте нашите:

10 от най-лесните за дресура кучета

Има съвсем основателна причина Стандартните, Мини и Той пуделите да са чести гости на кучешките изложби. Комбинацията от гъвкавост, интелигентност и игривост прави тези кученца идеални за дресура – те с еднаква сила могат да ръководят глутница или да следват заповеди. У дома са изключително социални – както с хората, така и с животните. 

пудел в паркаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В основата си тези кучета са защитници. Те са умни, отдадени на дома и семейството си, като в същото време обичат да са заети с нещо. Немската овчарка се нуждае от достатъчно упражнения – както психически, така и физически. Така че – обучението в парк или голям двор би било идеален вариант. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Пуми са енергична унгарска порода пастирски кучета, чиито представители не се страхуват да показват близост и привързаност към стопаните си. Обикновено избират един член на семейството си, в чиито очи виждат свой лидер и най-добър приятел. Тези пухкави четириноги обичат да пробват нови неща, така че не се страхувайте да добавяте нови команди и трикове, след като ги научите на основните неща. 

ПумиСнимка: iStock

Всеобщото мнение за дребните породи четириного изключва възможността за по-задълбочено обучение. Мъничките Папийони обаче, са изключение от правилото. Тези кученца виждат себе си като големи четириноги в малки тела. Бързи и схватливи, те с радост учат нови команди. Реагират най-добре на последователно обучение, започнало още през първите месеци на живота им, задължително – с много положително подсилване. 

ПапийонСнимка: iStock

Не бъркайте Уелското корги Кардигън с неговия по-упорит, дребен браточед Пембрук. Това, което отличава представителите на този подвид са по-дългите им опашки и по-голямата им височина. Те са запазили инстинктите си за отглеждане на добитък през вековете, което ги прави волеви и интелигентни. Въпреки че не дават подобна заявка, Коригитата са много пъргави. Те също са лоялни и привързани към стопаните си, без да са твърде териториални. 

КоргиСнимка: iStock

Любими семейни кучета, Голдъните са лесни за обучение, защото те просто искат да ви направят щастливи. Търпеливи и любопитни, дресурата и формирането на положителни навици при представителите на породата върви лесно и плавно. Единственият им недостатък е, че едва ли са подходящи за куче-пазач, защото по-скоро обичат да създават нови приятелства, дори и с непознати.

голдън ретривърСнимка: iStock

Мислете за Колитата като йога учители – те на практика излъчват ентусиазъм, като същевременно поддържат спокоен дзен отвътре. Спокойни в напрегнати ситуации, независими, но и лоялни, тези четириноги смятат, че цялото семейство заслужава защита. Обучението, базирано на положително подсилване, работи най-добре. След като усвоите основните команди, опитайте с нови трикове, за да поддържате ума на животното остър, а енергията му – под контрол. 

КолиСнимка: iStock

Подобно на Немските овчарки, Лабрадорите също са работни кучета, които обаче, подобно на Голдъните едва ли са най-добрият избор за пазач на дома и имуществото ви. Просто са твърде дружелюбни. Но, както всички породи в този списък, те са изключително податливи на дресура и са в състояние да усвоят широка гама от умения и трикове. Техният умерен темперамент и любов към природата правят тренировките забавни, макар и изтощителни. 

лабрадорСнимка: iStock

Често наричат Шелтитата комиците на кучешкия свят. Тези кучета обичат да откриват нови, непознати трикове, да радват хората около себе си и винаги държат да демонстрират всички свои умения. В миналото отглеждани за охраната на стада с овце, Шелтитата са едни от най-умните пастирски кучета. Това означава, че се отличават с отлични качества за дресура като подчинение, лоялност и умения за проследяване, съчетани обаче със склонност към териториалност, което е добре ако търсите освен домашен любимец и пазач на дома си. 

Да, Доберманите имат лоша слава и им се носи репутация на агресивни кучета-пазачи, но това по-скоро се дължи на неправилна дресура, съчетана с безкрайната им лоялност към техните собственици. Податливи на обучение и със силно развита интуиция, агресията у Доберманите се появява едва в моментите, когато почувстват, че домът или семейството им са застрашени. Иначе – те са изненадващо спокойни и привързани кучета. За най-добри резултати обучението им трябва да бъде последователно и да започне още през първите месеци от живота им. С твърди команди, много любов и, разбира се, поощрения за добре свършената работа.

ДоберманСнимка: iStock

 

Виж още