Топ 10 на най-активните породи кучета (СНИМКИ)

куче тича Снимка: iStock

М ногообразието в кучешкия свят действително е огромно! Можете да откриете четириногите във всякакви форми и размери. А най-хубавото е, че някои от тях са щастливи да се гушкат на дивана, докато други буквално не мога да се спрат на едно място. 

Ако търсите куче, което да бъде вашият нов приятел за джогинг или туризъм, тези 10 породи са точно за вас! Известни с афинитета си към забавленията на открито и сякаш безкрайния си запас от енергия, активните породи четириноги са перфектните спътници за тези, които обичат всичко, което включва движение – от туризъм до ски! 

При избора на по-енергичен домашен любимец, не забравяйте, че

тези кучета изискват повече време, посветено на разходки, упражнения и физическа активност.

Dogsandcats.bg

10 от най-активните породи кучета

Смели и силни, атлетичното телосложение и интелигентност на тези кучета ги прави идеални за различни спортове като състезания за ловкост, проследяване и послушание. Кондиционирането, необходимо за тези различни спортове, би направило американския Стафордшир чудесен партньор за тренировки, пишат от Американския киноложки клуб. Тези четириноги, ориентирани към хората, че чувстват най-добре, когато са част от семейството ви и ги държите заети с нещо.

Бордър колито с радост ще ви помогне да останете във форма! Енергична и игрива порода, тези кучета изискват повече упражнения, отколкото просто кратки разходки около блока или 10-минутна игра в двора. Ако нямате на разположение крави или овце, за да „отключите“ пастирската природа на животното, то бягането само по себе си е страхотна дейност, за да изморите Бордър колито.

Белгиийската овчарка е будно, високоенергично куче, което редовно се използва като полицейски или военен помощник. Тъй като и двете „професии“ изискват животното да е активно и във форма, тези овчарки с удоволствие биха придружили стопанина си на дълга разходка. 

Далматинецът има работно наследство, колкото и днес да сме свикнали да възприемаме тези четириноги само като домашни любимци. В миналото „ангажиментите“ им са включвали да тичат редом до коне и каруци в продължение на километри. Издръжливостта на породата я прави чудесен спътник при бягане.

Доберманът е мускулесто куче, което притежава издръжливост и бързина в изобилие. Правилно отгледан и обучен, той се е доказал като приятел и пазач, а интелигентността му, съчетана със способността да усвоява и безпогрешно да практикува наученото са го направили търсен другар в различни области. Енергичен, послушен и лоялен, Доберманът обича да спортува и да прекарва време със своя собственик.

Немският късокосмест пойнтер е дружелюбно, умно и нетърпеливо куче, което е използвано за лов в полето. Тези четириноги са най-щастливи, ако са заети с нещо и като повечето ловни породи обичат да участват в дейности на открито. Бягане, плуване или кучешки спортове са чудесен избор за представителите на тази активна порода.

Хрътките са една от най-бързите породи кучета, първоначално развъждани с цел да се използва визията и скоростта им в преследването на елени, лисици и зайци в родната им Англия.Въпреки че днес хрътката служи предимно като мил и привлекателен спътник, атлетизмът на породата я прави чудесен партньор за бягане.

Отглеждани за лов и плуване, качествата на тези четириноги се разгръщат по разнообразни терени, които обаче не им пречат да запазят своята скорост и ловкост. Породата е развила страхотна издръжливост в игрите за проследяване – възползвайте се от високите им енергийни нива, за да останете и вие в добра форма!

Визлата процъфтява като част от активно семейство, което й осигурява ежедневната доза упражнения. Тези четириноги са щастливи и привързани към семейството си, податливи на обучение, но прекрасните си качества биха разгърнали най-добре по време на лов. 

 

Виж още