Шведски валхунд

Шведски валхунд Снимка: Istock

Други имена

Вестготски шпиц, Swedish Vallhund, Västgötaspets

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

30 см. 50 см.

Тегло

9 - 20 кг.

Живот

12 - 16 г.

Произход

Швеция

История

Шведският валхунд, известен още с името Вестготски Шпиц е една от аборигенните породи кучета в родината си Швеция. Смята се, че от векове тези четириноги са служили като универсални фермерски помощници, първоначално в окръга Вестготаланд, а постепенно – из цялата страна. През 1948 година благодарение на граф Бьорн фон Розцен е утвърден стандартът на породата и с течение на годините тя се превърнала в гордост за родината си. 

Днес тези симпатични кучета отдавна се отглеждат по-скоро в качеството си на домашни любимци, отколкото заради работните им качества, чести участници са и в кучешки шоута и състезания.

Външен вид

Куче със среден размер, компактно и хармонично развито тяло, независимо то пола си Шведските Валхунди достигат до 50 см височина и тегло между 9 и 20 кг. Главата е пропорционална на тялото, с клинообразна форма, леко напомня на вълча. Муцуната е заострена, носът – черен. Челюстите са мощни за размера на кучето, зъбите са едри. Очите са с бадемовидна форма, тъмни на цвят, ушите стоят изправени, с триъгълна форма и леко клепнали крайчеца. Шията е къса и мускулеста, тялото – издължено, крайниците – къси и мускулести. Опашката, ако не е купирана, стои завита над гърба. Козината е къса и гъста, може да е сива, черна или кафеникава. Допустими по стандарт са бели петна по гърдите или лапите.

Характер

Уверено, живо, смело и любопитно куче, с независим и горд нрав, Шведският валхунд се привързва силно към семейството си. Тези четириноги сякаш винаги са в добро настроение и са готови на всякакви номера, за да забавляват стопанина си. Въпреки лекия си нрав, те намират за необходимо винаги да предупреждават собственика си за всичко, което привлече вниманието им и преценят, че представлява опасност. 

Dogsandcats.bg

Валхундът много обича своите „хора“ и иска да бъде непрекъснато с тях за това не се учудвайте, ако любимецът ви следва от стая в стая и проявява любопитство към ежедневните ви занимания. Към непознати Шведският валхунд се държи предпазливо и резервирано, но не би се поколебал да реагира с агресия ако прецени, че нещо е заплаха за стопанина му. Ранната социализация е много важна за представителите на породата – водете ги често с вас на оживени места, нека свикват с различни картини, шумове и звуци. 

Тези четириноги са много умни и лесно се поддават на обучение. Те искрено искат да са в помощ на стопанина си и с удоволствие ще изпълнят всяка команда, за да ви зарадват. Валхундът има генетично заложени добри качества както на охранител, така и на ловно куче-преследвач, така че буквално можете да го научите на всичко! Поощрявайте любимеца си за добре свършената работа с лакомства и ще видите чудесните резултати съвсем скоро!

Здраве

Шведският валхунд е издръжливо и здраво куче. Представителите на породата най-често страдат от генетично обусловени заболявания сред които тазобедрена дисплазия, проблеми със стаите, болести на костната система, инфекции на очите и ушите. Възможни са подуване и превъртане на стомаха – за да ги избегнете ограничете движението на кучето след хранене. 

Грижа

Шведският валхунд е приспособимо и адаптивно куче, което може да се отглежда както в къща с двор, така и в апартамент. Необходимо е да му осигурите достатъчно движение, игри и възможност да потича на воля – така то ще е щастливо и ще се развива хармонично. 

Козината на Валхунда трябва да се разресва два-три пъти седмично, за да се освежи и изчисти от мъртвите косъмчета. Не се препоръчва да къпете кучето по-често от три-четири пъти годишно, за да не увредите защитния слой на косъма. Редовно проверявайте очите и ушите на любимеца си, за да предотвратите развитие на инфекции.

Хранене

Непретенциозен към храната и с добър апетит, можете да давате на Шведския валхунд както кучешка храна – суха или от консерви, така и натурална. Стремете се около 50% от дневната му дажба да е съставена от месо и местни субпродукти. Можете да му давате пилешко, пуешко, заешко, дивеч или телешко, шийки, дреболии или хрущяли, задължително преминали термична обработка. Избягвайте свинско и овнешко, пушени салами и колбаси, солено или пържено, както и сладки храни. Можете спокойно да храните Валхунда с всякакви зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара, обезкостена морска риба, варени ориз и елда.

Деца и домашни любимци

Шведският валхунд е много търпеливо и спокойно куче, което може с часове да остави най-малките членове на семейството да си играят с него, без да прояви агресия. Тези кучета са много подходящи за деца, тъй като са внимателни и нежни към хлапетата.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още