7 невероятно упорити (но по-малко известни) породи кучета

Чешки териер Снимка: iStock

К огато обмислят да си вземат куче, повечето хора се замислят върху черти като лоялност, дружелюбност и интелигентност. Въпреки това, спектърът на личността на четириногите е далеч по-обширен и разнообразен. И да, там някъде присъства и инатът – черта, която, макар и предизвикателна, може да добави уникален чар към отглеждането на домашния ви любимец!

Предлагаме ви да разгледаме заедно няколко породи, които макар и по-малко известни, притежават силно независима личност.

Макар че често изискват повече търпение и разбиране от страна на собственика си, важно е да отбележим, че тази упоритост произтича най-вече от интелигентността им.

Dogsandcats.bg

Ето 7 от тях, които смятаме, че определено заслужават повече внимание! 

Тази рядка порода териери, както подсказва и името им, произхождат от Чехия и са известни със своята отличителна копринена козина и нежно поведение. Под спокойната им външност обаче, се крие решителен дух. Отглеждани за лов в горите, тяхната упоритост е черта, която им е помогнала да се справят отлично с тази задача. 

Чешки териерСнимка: iStock

Обучението на Чешките териери изисква последователност и търпение, тъй като те често имат свои идеи за това как трябва да се случват нещата. Въпреки това лоялността и привързаността им ги правят прекрасни спътници. 

Шведският валхунд, с неговото викингско наследство, е смела и решителна порода, известна не само с пастирското си майсторство, но и с независимата си, упорита личност. Енергични кучета, които се нуждаят от редовни физически упражнения и умствена стимулация, за да се предотврати скуката. 

шведски валхундСнимка: iStock

Живият лай и лисичият вид са това, което отличава представителите на тази енергична и изпълнена с решителност порода. Първоначално отглеждани за лов на дребен дивеч, тяхната независима личност често може да се интерпретира като упоритост, особено по време на тренировки. Финландските шпицове са гласовити кучета, които не се страхуват да изразят мнението си и могат да бъдат предизвикателни за стопани без опит. Въпреки това тяхната интелигентност означава, че реагират добре на положително подсилване и ангажиращи методи на обучение. 

Тибетският мастиф е порода, която въплъщава благородство и волеви темперамент. Произхождащи от Хималаите, тези кучета са били отглеждани за защита на добитъка от хищници – работа, която изисква независимост и решителност. Тяхната упорита жилка е съчетана с лоялност и защитна природа. Породата не е подходяща за собственици без опит, тъй като изискват стабилно, последователно обучение от някой, който разбира и уважава независимата им природа.

тибетски мастифСнимка: iStock

Пули, разпознаваеми по отличителната си жилава козина, са жива и интелигентна порода със силно чувство за независимост. Първоначално отглеждани за пастирска работа, Пули са пъргави и енергични – качества, които изграждат независимата им природа. Въпреки че може да проявяват инат по време на дресурата, с търпение и последователност Пули могат да научат широк набор от команди и трикове. 

пулиСнимка: iStock

Норичките териери, със своето енергично поведение и сладка личност, са малка порода, отличаваща се със сърце, пълно със смелост и решителност. Първоначално отглеждани за лов на плъхове и лисици, тяхната упоритост може да се съпостави само с лоялността и привързаността им към членовете на семейството. Упоритата жилка на представителите на породата се проявява в игрив отказ да следват команди без ясно разбиране на целта им. Въпреки това, с положително подсилване и търпение, Норич териерите могат да са чудесни домашни любимци, доказвайки, че независимата им природа не изключва дълбока връзка със собствениците им. 

Норич териерСнимка: iStock

Керн териерите са приключенски настроена и енергична порода, чиито представители се чувстват най-добре с динамичен собственик, който обича да бъде активен. Тяхната независимост понякога може да изглежда като инат, особено когато любопитството им надделее. Въпреки това тези териери са силно привързани и се радват на човешката компания, което ги прави чудесни семейни домашни любимци.

керн териерСнимка: iStock

В заключение, въпреки че упоритостта при кучетата понякога може да бъде предизвикателство за стопаните им, тя често е отражение на техните интелигентност, независимост и силна личност. 

 

Виж още