Правилно ли разхождате кучето си?

куче разходка парк Снимка: iStock

Н якои хора нямат представа, че съществува правилен или неправилен начин за разходка на едно куче. Ако и у вас този въпрос предизвиква леко въпросително повдигане на вежди, то предлагаме ви заедно да разгледаме няколко неща, които трябва или не трябва да правите. 

Разхождате ли кучето си без каишка?

Ако сте от хората, които смятат, че да дадеш малко свобода на домашния си любимец е необходимо условие, за да се чувства животното щастливо, то трябва да знаете, че има някои неща, над които си струва да помислите. 

куче разходка паркСнимка: iStock

Като начало,

Dogsandcats.bg

кучето ви трябва да е на каишка през 100% от времето, когато не сте в оградена зона или парк, освен ако нямате пълен контрол над животното чрез използване на устни команди. 

Вашият домашен любимец може да е приятелски настроен, но някои хора се страхуват от кучета и да позволите на косматия си другар свободно да поздрави всички, изпречили се пред погледа му, може да бъде обезпокоително за мнозина.

Глупаво е да се страхуваш от кучета!

Може и да е така, но това не е нещо, което вие да прецените. Няма как да знаете какво е преживял човекът остреща, за да поставите подобно определение на неговия страх. Травматично преживяване в миналото, започнало по сходен начин, например, може да отключва подобна защитна реакция.

куче разходка паркСнимка: iStock

Да приемем, че кучето ви е мило и никога не би направило нищо на никого или което и да е четириного. Какво ще се случи обаче, ако се натъкне на недотам дружелюбен домашен любимец? Другият собственик виновен ли е, ако питомецът му, който е на каишка, ухапе вашето куче, което се е втурнало право срещу него с желанието си да го поздрави? Абсолютно не.

За това – използвайте каишка. Всеки път. Дори ако просто вървите от входната врата на блока си до колата. Не си създавайте излишни проблеми, които е толкова лесно да избегнете. 

Какво да кажем за честите спирки по време на разходка?

Трябва ли кучето ви да върви до вас, без да души наоколо или е по-добре да спрете и да го изчакате, за да обърне внимание на това, което е привлякло вниманието му? Да – и на двете неща.

куче разходка паркСнимка: iStock

Една качествена разходка включва време за дисциплина и поддържане на ангажираност, и време да оставите животното да бъде малко свободно, за да се позабавлява по неговия си начин. 

Обърнете внимание и, че ако разхождате кучето си с неподходящ нашийник, е по-вероятно то да се изплъзне и да се опита да се освободи. Уверете се, че каишката му не е разхлабена – тя трябва да е достатъчно свободна, за да можете да промушите един или два пръста и, разбира се, кучето не трябва да се затруднява да диша, докато е с нея.

куче разходка паркСнимка: iStock

Ако имате домашен любимец, който се дърпа много и използвате нашийник, той трябва да е плътно прилепнал и да пасва точно, за да бъде ефективен.

Етикет по време на разходка

Уважавайте желанията на другите и се уверете, че и те прилагат същото спрямо вас. Ако не искате непознати да се радват и да галят питомеца ви, не се страхувайте да им обърнете внимание. И обратното – ако домашният ви любимец кара някого да се чувства неудобно, направете всичко възможно, за да излезете бързо от ситуацията. Използвайте здрав разум и бъдете мили с хората около вас. 

Не позволявайте на домашния си любимец да тича и да души други четириноги, които не сте виждали до сега и не познавате, както и обратно. 

куче разходка паркСнимка: iStock

Разхождането на куче не е трудно или сложно нещо, стига да наблюдавате взаимодействията на питомеца си с околната среда и участниците в нея. 

Вижте още: 

Нашийник или нагръдник да изберем за кучето си

4 съвета за разхождане на куче в града

Може ли студът навън да разболее кучето ни?

Виж още