Преди или след разходка е добре да храним кучето си?

куче разходка Снимка: iStock

В сички знаем, че храненето и движението са от съществено значение за домашните ни любимци. Замисляте ли се обаче, че ако те се случват в точно определено време, това може да повлияе или добре или зле на храносмилането и цялостното благосъстояние на животното?

куче разходкаСнимка: iStock

Ако отглеждате куче или обмисляте да добавите космат другар към семейството си, добре е да имате представа от важността на две от основните дейности от деня на всяко куче: храненето и разходката. И докато

всеки домашен любимец има своите индивидуални физически и хранителни нужди, то времето и последователността, в която се случват те, имат своето значение.

Dogsandcats.bg

Или по-конкретно възниква въпросът: дали е по-добре да храним питомеца си преди или след разходка? 

куче разходкаСнимка: iStock

Мнението на специалистите е, че е най-добре да храните четириногия си другар 45 до 60 минути след разходка. Ако има нужда след това, то можете да излезете за тоалетна, около 30 минути след хранене. Тази последователност ще позволи на домашния ви любимец да си почине от упражненията преди хапване, като същевременно ще намали риска от храносмилателни усложнения, произтичащи от физическата активност твърде скоро след хранене. 

Защо е по-добре да дадем на кучето си да хапне след разходката, а не преди нея?

Замислете се за момент: Вие ходите ли на фитнес с пълен стомах? Вероятно не. Е, съвсем възможно е домашният ви любимец също да няма желание за упражнения, след като е хапнал добре. Но и не само. 

Рискове за здравето, свързани с храненето преди разходка

Има някои потенциално фатални храносмилателни усложнения, свързани с твърде скорошното хранене на четириногото преди разходка. 

куче разходкаСнимка: iStock

Стомашен дилатационен волвулус (известен още като подуване на стомаха) е остро животозастрашаващо състояние, често срещано при по-големите породи. То възниква, когато стомахът се изпълни с газове или се подуе. В тежки случаи това „разширяване“ може да доведе до усукване, което от своя страна може да причини животозастрашаващи блокажи. 

Упражненията след консумация на големи количества храна или вода, могат да увеличат риска кучето да развие стомашна дилатация. От друга страна, ако дадете на питомеца си да хапне след като сте приключили с физическото натоварване (в оптималния случай – около час), то значително намалявате вероятността от появата на синдрома на волвулус.

Вижте още: Какво е подуване на стомаха при кучетата и защо е толкова опасно?

Почивка вместо хранене?

Понякога, когато хапнем наистина добре, ни се иска да си починем малко, нали? Е, кучетата също се чувстват по сходен начин. Домашният ви любимец може да не иска да излезе на разходка, след като е закусил или вечерял. Хапването може да го направи леко мързелив, а в края на краищата, целта на всяка разходка е животното да изразходва възможно най-много енергия. 

куче разходкаСнимка: iStock

И макар че може да ви изглежда, че кучето е по-спокойно, ако го разхождате след хранене, вероятно то просто е уморено. 

И все пак има някои ползи, свързани с храненето преди разходка

Не е тайна, че разходката на кучето е от съществено значение за неговото здраве и благополучие. Домашният ви любимец обаче, трябва да има достатъчно време, за да обработи храната си, преди да излезе на разходка. Най-добре е да изчакате два до три часа, както споменахме по-горе, за да дадете възможност на питомеца си да извлече ползите. 

Кръвната захар след хранене при кучетата (както и при хората) се повишава, така че е една разходка след хапване може да помогне за стабилизиране нивата й. Това може да бъде много полезно при четириноги с диабет или наднормено тегло. Разбира се, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако домашният ви любимец е диагностициран с определено заболяване или смятате, че има нужда да се редуцират килограмите му. 

куче разходкаСнимка: iStock

Настройване на график за хранене и разходки

Решението кое е най-доброто време за хранене и разходка на вашето куче зависи от вашия график. Ако работите от вкъщи, разполагате с повече гъвкавост. В случай, че трябва да сте в офиса от девет до пет, ситуацията става малко по-сложна, но въпреки това създаването на навик у животното, че ще се разходи и хапне по едно и също време на деня, може да подпомогне храносмилането му. Кучетата са създания, които обичат рутината, така че бъдете сигурни, че питомецът ви бързо ще се нагоди към графика, определен от вас. 

Диетата и упражненията са неразделна част, когато става въпрос за здравето и щастието на вашия домашен любимец. Когато го храните и разхождате в определени часове, вие му помагате да се възползва от всички предимства, които тази установена рутина носи. 

куче природаСнимка: iStock

Вижте още: 

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

4 съвета за разхождане на куче в града

 

 

Виж още