Разбират ли кучетата какво представляват бебетата?

бебе куче Снимка: iStock

К учетата са известни с това, че са доста интуитивни същества и изглежда разбират, че има разлика между възрастни хора и деца. Но какво да кажем за бебетата?

Много стопани на домашни любимци споделят, че питомците им често се държат различно около най-малките членове на домакинството им и изглежда се отнасят с тях с повишено внимание. Някои родители дори потвърждават, че косматите им другари сякаш са по-склонни да защитават малчуганите, но означава ли това, че четириногите действително разбират какво представляват бебетата?

Признаци, че кучетата се интересуват от бебета

Може би сте забелязали тенденцията, че кучето ви се държи малко по-различно около бебето ви? Всъщност, може дори да установите, че питомецът ви проявява особен интерес към новороденото, но да нямате идея защо? Изглежда, че и експертите все още нямат еднозначен отговор на този въпрос. 

Кучетата могат да чуват, миришат и виждат бебетата, но всъщност не знаят какво точно представляват те. Така че, може да е малко шокиращо и логично – да буди недоумение, защо са склонни да се отнасят към тях по-различно.

Dogsandcats.bg

Независимо от причината,

домашните любимци често махат с опашка при вида на бебе или количка. Може да забележите и, че ушите на четириногото настръхват, когато малкото ви съкровище плаче или гука. А някои кучета хленчат или дори – започват да лаят, когато новороденото плаче. 

Каквото и да кара косматите ни другари да проявяват интерес към бебетата, ваша отговорност като собственик е да пазите всички участници в това взаимодействие в безопасност. Това означава, че не бива да оставяте кучето и новороденото без надзор, както и да се заемете с обучението на кучето, за да му покажете нагледно как да се държи в близост до пеленачето. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Какво казва науката?

Въпреки че много хора вярват, че кучетата могат да направят разликата между възрастни и бебета, учените все още не потвърждават тази теза и не са сигурни (поне на теория) как се случва това. Може би се дължи на разликата в размера на бебетата и възрастните. Различната миризма също може да оказва своето влияние. 

Според Animal Planet кучетата, тъй като са товарни животни, имат силно усещане за членовете на семейството си (а това сте вие!). Както вероятно знаете, четириногите са готови яростно да защитават стопаните си и рядко ги изпускат от очи. Така че, логично би било да предположим, че именно поради тези си инстинкти те подхождат още по-защитно към по-малките членове на глутницата си. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Как да обучим кучето си да бъде около бебето

Когато става въпрос за допускане на кучето до бебето ви, важно е да бъдете предпазливи и внимателни, дори ако домашният ви любимец вече е бил в присъствието на новородени в миналото и това не го тревожи. Никога няма как да сте напълно сигурни как животното ще реагира и е важно да наблюдавате поведението му по време на всяко взаимодействие с най-малкия член на семейството ви.

При първата им среща може да позволите на кучето да се запознае с миризмите и звуците на бебето, но не го оставяйте да се приближи достатъчно, за да го оближе или докосне. 

куче и бебеСнимка: iStock

Ако забележите, че косматият ви другар е много развълнуван, когато се намира в една стая с бебето, отворете вратите и му дайте възможност да се оттегли, докато се успокои. При всеки удобен случай – награждавайте животното за желаното поведение, за да изградите у него положителни асоциации, свързани с присъствието на мъничето. 

Няма как да сме напълно сигурни какво подсказва на питомците ни, че бебетата са по-безпомощни от възрастните. Лесно е да се каже „това е, защото изглеждат по-малки“. Но имайте предвид, че обонянието на четириногите е техният основен метод за събиране на информация, докато ние разчитаме много повече на зрението си. 

куче и бебеСнимка: iStock

Въпреки че няма как да сме сигурни, бебетата може би миришат по различен начин за нашите кучета в сравнение с възрастните хора. А това може би им помага да ги различават. 

Вижте още: 

Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

10 знака, че кучето ревнува от бебето ви

 

Виж още