Разбират ли кучетата, когато празнуваме техните рождени дни и празници

куче рожден ден Снимка: iStock

Н ие, признаваме си, обичаме да отбелязваме рождения ден на домашния си любимец и понякога това е дори по-забавно, отколкото подготовката за собствения ни празник. Тези поводи са наситени с толкова положителни емоции и цветни снимки за спомен, че не бихме ги пропуснали за нищо на света! Дали обаче косматите ни другари разбират, че се случва нещо в тяхна чест? 

Колкото и глупаво да изглежда това, поведенческите експерти са на мнение, че има голям шанс кучетата ни да виждат и чуват повече, отколкото си мислим!

куче рожден денСнимка: iStock

Разбират ли кучетата, че празнуваме точно техния рожден ден?

За нас отбелязването на празниците и рождените дни заедно с приятелите и членовете на семейството ни, е нещо съвсем нормално. Какво обаче да кажем за нашите космати приятели? Дали те отчитат факта, че сме отделили време, за да им проготвим (или купим) специална торта? А заедно с това получават допълнително лакомство или нова играчка?

Dogsandcats.bg

Макар специалистите да разбират нуждата и желанието на собствениците на домашни любимци да почетат рождения им ден, повечето от тях смятат, че не е доказано нито кучетата, нито котките да разбират значението зад целия този шум:

Четириногите ни приятели може и да не разбират спецификата на нашите празненства, но това не пречи да им се насладят,

смята Дженифър Коутс, DVM, член на Pup Life Today.

Домашните ни любимци по природа са социални същества и могат да възприемат груповата динамика. Когато всички наоколо – включително любимите им човеци са развълнувани и си прекарват добре, кучетата също искат да бъдат включени в тържествата!

куче рожден денСнимка: iStock

Не бива да забравяме, че питомците ни са силно чувствителни животни, напомнят от Американския киноложки клуб. Четириногите са способни да изпитват сложни емоции, така че не би било необичайно за едно куче да оцени атмосферата на партито, което сте организирали за него! И защо не – любимите му хора са около него, радват му се, получава и нещо вкусно за хапване, което е различно от обичайното му меню… Всичко това са все причини за вълнение и празнуване, сходни на тези, които ние изпитваме, ако някой ни направи изненада по случай празника, например. 

И така – забавляват ли се кучетата на празника си?

Партито по случай рождения ден или друг празник на домашния ви любимец е добре дошло преживяване за него! Какво имаме предвид? В миналото кучетата са живели на глутници, а с течение на времето са еволюирали и благодарение на връзката си с хората, днес те гледат на нас като членове на своята глутница. 

куче рожден денСнимка: iStock

Социалното взаимодействие чрез парти, отбелязващо рождения им ден, може да се отрази добре и да подхрани нуждата им от връзка и принадлежност. Разбира се, не всички кучета и котки харесват шумни събирания. Ако домашният ви любимец отказва да се присъедини или реши, че му е омръзнало – желанията му трябва да бъдат уважени!

Ако сте решили да организирате рожден ден за вашия питомец или да го доведете на нечий друг празник, не забравяйте да го направите по запомнящ се начин, така че животното да разбере. Какво имаме предвид? Нашите домашни любимци са умни и могат да научат много неща – включително рутинни процедури и ритуали. За това, ако искате кучето ви да знае, че правите нещо специално за него, обърнете специално внимание на нещата, които то харесва. Например – отидете някъде, където четириногото винаги си прекарва добре – на плажа, извън града или в кучешкия парк, например. 

куче рожден денСнимка: iStock

И ако подарите на четириногото подарък за рождения ден или друг празник, не забравяйте да избягвате сладкото и излишното, в полза на практичното. Колкото и неустоимо да изглежда скъпото лакомство на витрината в близкия зоомагазин, например, помислете дали косматият ви спътник няма да се зарадва повече на ново легло или играчка, например. 

 

Виж още