Разбират ли кучетата, когато стопанката им е в цикъл?

куче човек Снимка: iStock

П рекарваме огромно количество време с домашните си любимци и те ни виждат в много различни емоционални и физически състояния. За това и едно от нещата, които вълнуват всички дами, е: Знаят ли четириногите ни другари кога сме в цикъл? 

Много хора биха отговорили на този въпрос с категорично „да“, когато става въпрос за кучетата им. Защото, ако има нещо, което със сигурност знаем за косматите ни другари, то е, че те безпогрешно улавят всеки път, когато нещо в нас е различно. 

Стопанки на домашни любимци споделят и, че по време на цикъла им, кучетата сякаш са склонни да душат чатала им по-често.

Dogsandcats.bg

Търсене в Google на тема „дали кучетата познават кога стопанките им са в цикъл?“ пък, открива десетки дискусии по същата тема, като преобладаващото мнение подкрепя тезата, че да, това действително е така. 

куче близанеСнимка: iStock

Вероятно вече знаете, че душенето на зоната около гениталиите на хората е сред любимите кучешки забавления. 

Вижте още: Защо кучетата винаги искат да помиришат чатала ни?

Въпреки че се смята за грубо в нашия свят, когато едно четириного подуши чатала ви, то просто търси информация. Нищо повече. Кучетата имат удивително обоняние, като приблизително 220 милиона сензора са разположени в носовете им, в сравнение с нищожните 5 милиона при хората. За това и обонянието е основният метод за събиране на информация при косматите ни другари. Ето защо и те подушват дупетата си: това им набавя необходимата информация за възраст, пол, темперамент и дори – диетата на другото животно. 

Така че, на практика е възможно домашният ви любимец да се концентрира върху долната част на тялото ви в търсене на информация. Това са зоните при хората, при които има по-висока концентрация на феромони (които домашните ни любимци надушват). Така че, в известен смисъл, вината е наша, не мислите ли? 

куче човекСнимка: iStock

Знаем също, че кучетата могат да надушат рак на яйчниците, така че има смисъл да смятаме, че менструалната кръв не остава скрита за тях. Според Джули Хехт, докторант по поведение на животните в Graduate Center, CUNY и автор на колона в Scientific American, несъмнен факт е, че обонянието на кучето му дава знак, че нещо се случва. Но това не означава, че то разбира какво е то. 

„Да, домашният ви любимец знае, че там долу има нещо по-различно от обикновено, ориентирайки се по аромата ни. Но за самите животни това няма значение“, коментира Хехт. С други думи кучетата знаят, че нещо се е променило, но не знаят какво е то.

След като отговорихме на този въпрос, нека преминем към един много по-важен: Могат ли домашните ни любимци да бъдат обучени да ходят до магазина и да пазаруват храна, докато ние сме в цикъл? Ние лично бихме финансирали това проучване!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

Дали кучето ми мисли, че съм куче?

 

Виж още