Разбират ли се Хъскитата добре с други животни?

сибирско хъски Снимка: iStock

С ибирското хъски е една от породите, чиито представители никога не остават незабелязани! Едно от най-красивите и величествени кучета, които, както подсказва и името им, идват от мразовития регион на Русия и са използвани за теглене на шейни. Но какво всъщност знаем за темперамента на тези четириноги извън работното им предназначение? 

Хъскитата са известни с това, че обикновено имат приятен и мек характер. Въпреки това, важно е да наблюдавате питомеца си, когато общува с други животни, особено с непознати, пишат от Американския киноложки клуб. Като се изключи лекото им колебание при първа среща, в общия случай Хъскитата се определят като подходящи за отглеждане заедно с други четириноги. Разбира се, с няколко уговорки.

сибирско хъскиСнимка: iStock

Темперамент на Сибирското хъски

Хъскитата имат леко хладен и понякога - дори дистанциран външен вид, но всъщност са любящи и на моменти – доста комични създания. Представителите на породата, споделят собственици, често се държат така, сякаш са си самодостатъчни, бдителни са, умни, смели и понякога – доста упорити. И тъй като обикновено са приятелски настроени към хората, те не са най-добрият избор за куче-пазач.

Dogsandcats.bg

Обучени и социализирани правилно, Сибирските хъските обикновено се чувстват добре и в компанията на деца. Въпреки това е важно да не ги оставяте без надзор и да наблюдавате тези взаимодействия. Тъй като не се вписват в амплоато на кучета-пазачи, те обикновено не са особено предпазливи към непознати хора. А що се отнася до членовете на семейството си – те просто ги обожават!

сибирско хъскиСнимка: iStock

Подходящо ли е да отглеждаме Хъски и малко куче заедно?

Да, Хъскитата са най-щастливи, когато си взаимодействат с хора, но какво да кажем за други кучета? По природа те са товарни животни и като цяло се чувстват спокойно в компанията на други себеподобни, особено ако са отгледани заедно. Въпреки това, не е изключено понякога Хъскито да реагира малко ожесточено на новодошия си съквартирант, може дори да се стигне до нападение или бой. Ако имате Хъски у дома и смятате да доведете още един, по-малък домашен любимец, то задължително е да ги наблюдавате, особено през първите седмици от съвместното им съжителство.

сибирско хъскиСнимка: iStock

По-крайните реакции на Хъскитата към непознати кучета, са по-често срещани при тези от тях, при които има съществени пропуски в социализацията. За това е важно да се постараете още през първите месеци от живота на кучето си, то да бъде изложено на разнообразни стимули и най-вече - да си взаимодейства с различни четириноги. Новите кучета понякога могат да притеснят или смутят Хъскито, а последвалата реакция на отбрана да е вид справяне със страха от непознатата ситуация. 

Сибирското хъски и други животни

Въпреки че в общия случай Сибирските хъскита се разбират добре с други кучета, по-малките животни могат да бъдат по-проблематични. Това се дължи на силния хищнически инстинкт на тези кучета, който им идва естествено и който невинаги е съвсем очевиден за собствениците им. Бъдете сигурни в едно: доста вероятно е косматият ви другар вижда дребното зайче срещу себе си като потенциална плячка, а не като възможен приятел за игрите!

сибирско хъскиСнимка: iStock

Котки, хамстери, зайци, катерици, морски свинчета, мишки и птици – това са все животинки, които с присъствието си могат да отключат хищническия и ловен нагон на Хъскито. Понякога това се отнася и за съвсем малките кучета.

Защо не бива да разхождаме Хъскито си без повод?

Сибирските хъскита имат склонността да преследват всяко животно, което се опита да се скрие от зрителното им поле. Това може да е бездомна котка, птица или катерица. И тъй като тези четириноги са известни като истински виртуози, когато трябва да избягат или да се измъкнат от дома си, можете да си представите до какво ще доведе една, наглед спокойна разходка в парка без каишка. 

сибирско хъскиСнимка: iStock

От решаващо значение е винаги да наблюдавате внимателно домашния си любимец, особено, когато е близо до други животни, големи или малки. Жизненоважно е никога да не оставяте Хъскито си да се разхожда свободно в близост до тях. Без значение дали четириногото е с мил и добър характер – това потенциално може да доведе до изключително опасни последици. 

Вижте още: 

5 любопитни факти за Сибирското хъски

5 причини защо Сибирското хъски е идеалното допълнение към вашето семейство

Виж още