Разпознаване на сърдечните заболявания при кучетата

куче ветеринарен лекар Снимка: iStock

Н яма нищо по-важно от това да поддържаме сърцето на домашния си любимец здраво.

Разпознаването и разбирането на сърдечните заболявания при кучетата е от решаващо значение за всеки отговорен стопанин на четириного.

Наша задача е да бъдем бдителни и информирани за потенциалните здравословни предизвикателства, с които питомецът ни може да се сблъска през живота си. 

Dogsandcats.bg

Сърдечните заболявания са едни от най-сериозните и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре. За да съумеете да направите това обаче, необходимо е да познавате ранните предупредителни знаци и да имате идея какви са рисковите фактори, които водят до появата на подобни медицински състояния. 

ветеринарен лекарСнимка: iStock

Видове сърдечни заболявания при кучетата

  • Наследствено сърдечно заболяване

Някои домашни любимци се раждат с по-висок риск от сърдечни проблеми поради гени, предадени им от техните родители. Тук говорим за наследствено сърдечно заболяване. Някои породи са по-склонни към състояния като разширена кардиомиопатия (DCM) и проблеми със сърдечните клапи, например. Ако ветеринарният ви лекар ви предупреди, че при вашия питомец рискът от повява на подобни проблеми е по-висок, важно е да разработите план за наблюдение на симптомите и да следите с повишено внимание животното. 

  • Вродено сърдечно заболяване

Вроденото сърдечно заболяване означава, че кучето се ражда със сърдечна аномалия. Тя може да повлияе на работата на сърцето и как кръвта преминава през него. По-честите примери тук включват дефекти на междукамерната преграда (VSD), открит дуктус артериозус (PDA) и дефекти на предсърдната преграда (ASD). 

куче ветеринарен лекарСнимка: iStock

Ранното диагностициране и бързата ветеринарна помощ са от решаващо значение за справяне е тези състояния и подобряване на качеството на живот на кучето ви.

  • Придобито сърдечно заболяване

За разлика от първите два вида, придобитото сърдечно заболяване се развива с течение на времето поради различни фактори. Това може да е част от процеса на стареене или причината да са определени здравословни проблеми. Дирофилариоза, проблеми със сърдечните клапи и възпаление на сърдечния мускул (миокардит) са някои примери за придобито сърдечно заболяване. 

Редовните ветеринарни прегледи и здравословният начин на живот могат го голяма степен да предотвратят тези проблеми, помагайки на домашния ви любимец да води по-дълъг и по-щастлив живот.  

кучеСнимка: iStock

Симптоми на сърдечни заболявания при кучетата

Общите симптоми на сърдечни заболявания при кучетата включват:

  • Кашлица
  • Умора
  • Загуба на апетит
  • Подуване на тялото
  • Синкав език
  • Силно и постоянно безпокойство без причина
  • Учестен или изключително бавен сърдечен ритъм

Ако забележите някой от тези признаци при вашето куче, консултирайте се с ветеринарния си лекар възможно най-скоро. С подходящия план за лечение, медикаменти и грижа, ще осигурите най-добрата възможност за възстановяване на питомеца си. 

кучеСнимка: iStock

Забележка: Материалът има само информационен характер. Ако забележите някой от изброените симптоми или имате подозрение, че домашният ви любимец страда от сърдечно заболяване, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

Какво трябва да знаете за пулса на кучето си

Кучето ви внезапно отслабва – какво значи това?

Виж още