Симптоми на отравяне с шоколад при кучетата

куче шоколад Снимка: iStock

О травянето с шоколад при кучетата е медицинско състояние, което се изразява в неблагоприятни симптоми сред консумация на сладко. Това се дължи на наличието на кофеин и теобромин в шоколада – две вещества, които могат да бъдат токсични за кучетата. И понякога, за съжаление, може да се стигне и до фатален край. 

Ако забележите признаци или имате съмнения, че кучето ви е консумирало шоколад и страда от отравяне, незабавно се консултирайте с ветеринарен лекар за диагноза и съвет. Ето какво трябва да знаете за симптомите, причините и лечението на отравяне с шоколад при кучетата:

Симптоми на отравяне с шоколад при кучета

Консумацията на шоколад при домашните ни любимци може да доведе до широк спектър от симптоми. Някои от най-честите от тях включват: 

  • Повишена телесна температура
  • Бързо дишане
  • Повръщане
  • Често уриниране
  • Диария
  • Ниско кръвно налягане
  • Повишена сърдечна честота
  • Гърчове

Защо кучетата никога не бива да консумират шоколад

Шоколадовото отравяне се случва, когато домашният ви любимец консумира сладкото лакомство, което съдържа кофеин и теобромин. И двете вещества са токсични за кучета. 

Dogsandcats.bg

Количеството шоколад, което кучето е изяло, както и видът му, също определят колко силно ще му повлияе той. По-тъмният шоколад, както и този за готвене обикновено съдържат по-високи нива на кофеин и теобромин, така че дори в по-малки количества те могат да отключат симптоми на отравяне.

Какво следва

Ветеринарният ви лекар ще направи обстоен преглед на домашния ви любимец, най-вероятно ще пусне изследвания на кръв и урина. 

Когато става въпрос за лечение, най-често използваната техника е на предизвикано повръщане. Никога не опитвайте сами да я приложите у дома без лекарско наблюдение. Освен това, употребата на активен въглен може да помогне като спре тялото на животното да абсорбира теобромина, съдържащ се в шоколада. Обикновено след консумация на сладко кучетата преминават и на флуидна терапия с цел да се гарантира, че са добре хидратирани. 

Важно е да знаете, че отравянето с шоколад не бива да се подценява. Това може да бъде сериозно състояние при кучетата ни. За това, не оставяйте сладки неща и десерти на места, където любопитното животно може да ги достигне и в никой случай не споделяйте с него от лакомството, колкото и умолително да ви гледа то. 

Вижте още: 

Можем ли да даваме на кучето си ядки

Могат ли кучетата да получат хранително отравяне

Виж още