Вашият контролен списък за пътуване с куче

куче Снимка: iStock

Д а вземете кучето си на почивка с вас е едно от най-забавните, изпълнени с емоции и незабравими преживявания, които можете да си подарите това лято. Опознаването на нови места, споделянето на спомени и различните активности, в които можете да включите домашния си любимец ще подобри и заздрави връзката помежду ви.

кучеСнимка: iStock

За да премине пътуването ви максимално приятно и безпроблемно, ключов елемент е добрата подготовка.

Важно е да вземете със себе си всичко, което е жизненоважно за косматия ви другар, неща, които ще го накарат да се чувства спокойно и комфортно. Сами можете да се досетите, че понякога забравянето на нещо може да усложни ненужно ваканцията ви, а и има неща, които не можете да купите от супермаркета на морето или в планината. 

Dogsandcats.bg

Съставихме кратък, но много важен и съдържателен списък за пътуване, който синтезира всички артикули на домашния ви любимец, които не бива да забравяте да вземете със себе си по време на почивката си. Независимо дали сте на къмпинг или се насочвате към морето, у нас или в чужбина, ето нещата, без които да не напускате дома си:

  • Каишка, повод и идентификационен медальон

Може и да си кажете, че това са неща, които обичайно едва ли бихте забравили. Помислете – може би е добре да вземете по-къс и по-дълъг повод, всеки от които е подходящ за различни моменти от почивката ви. 

Обърнете внимание и на информацията, която се съдържа на идентификационния медальон на кучето – важно е информацията да е актуална. Микрочипът пък е задължителен, ако ще пътувате в чужбина. 

кучеСнимка: iStock

  • Спално бельо

Собственото легло на кучето ще му помогне да се отпусне по-бързо и да се почувства комфортно на непознато място. Вземете и някои от играчките, които обичайно то „складира“ на мястото си и които са пропити с аромат на дома.

  • Няколко чисти кърпи

Опаковайте няколко кърпи, които да са ви под ръка, ако се наложи да бършете козината/лапите на домашния си любимец – след разходка, плаж или друг тип активности.

  • Купичките и достатъчно храна

Вземете достатъчно количество храна за времето на престоя ви, тъй като може да няма откъде да се сдобиете с допълнителни запаси на мястото, където отивате. Не забравяйте, че рязка промяна на храненето, съчетана с новото място и околната среда, може да причини коремно разстройство и дискомфорт на домашния ви любимец. 

  • Вода за пътуването

Бутилка с вода е сред задължителните неща, които трябва да имате под ръка, за да можете да поддържате кучето си хидратирано.

къмпинг с кучеСнимка: iStock

  • Торбички за боклук, ролка за мъх, кухненска ролка

Разчистването след кучето ви е от съществено значение, така че необходимо е да бъдете подготвени за неизбежното. 

  • Комплект за първа помощ

Дори и да нямате комплект за първа помощ за домашния си любимец, не забравяйте да вземете неща за първа помощ, с които да почистите рани или охлузвания (сред най-честите травми по време на ваканция). Ако кучето ви приема лекарства – запасете се с достатъчно количество за всички дни от почивката си. 

кучеСнимка: iStock

  • Скорошна снимка в няколко копия

Ако кучето ви се изгуби, една добра снимка може да бъде безценна, за да ви помогне да го намерите.

  • Документация

Ако водите кучето си в чужбина, уверете се, че носите със себе си правилните документи, които ще ви поискат на границата/летището. Ако посещавате държава или територия извън ЕС, ще трябва да получите официален ветеринарен сертификат от трета държава. Правилата се променят от време на време, така че винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар за най-новата информация относно пътуването в чужбина с вашето куче.

куче на пътСнимка: iStock

 

Вижте още: 

С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

 

Виж още