Всичко, от което се нуждаете при планински поход с кучето си

куче Снимка: iStock

Л ятото е чудесно време за разходка в планината. Има толкова много причини защо обичаме да ходим на поход! Туризмът е чудесен начин да се насладим на природата, да подишаме чист въздух, да се раздвижим, повдигнем тонуса си с малко физическо натоварване и като цяло – да подобрим цялостното си здраве и издръжливост. 

Пешеходният туризъм носи многобройни предимства не само за нас, но и за домашните ни любимци. Повечето кучета обичат да са на открито, а опознаването на нови места и цялото многообразие от миризми, които планината предлага, ги превръщат в едни истински ентусиазирани изследователи! 

куче планинаСнимка: iStock

Преди да се отправите на поход в планината, има някои неща, които е добре да имате предвид. Както и някои съоръжения, с които да се запасите. Ето кратък списък, който да ви послужи за основа: 

Dogsandcats.bg

Преди да тръгнете към планината

Първо и може би най-важно – трябва да се уверите, че домашният ви любимец е физически способен да издържи по-дълъг и интензивен подход в планината. Това означава да говорите с ветеринарния си лекар, както и да вземете предвид възрастта и породата на питомеца си. 

кучеСнимка: iStock

Уверете се също, че всички ваксинации на кучето ви са актуални, както и че разполага с медальон с ваш актуален номер, в случай, че се загуби. 

Не по-малко важно е да се снабдите и с подходяща екипировка и консумативи, от които може да се нуждаете по време на похода. Ето някои от артикулите, които препоръчваме:

  • Здрава каишка и повод

Колкото и послушно да е вашето куче, добра идея е да използвате повод, вместо да разчитате само на това само да дойде до вас. Особено, когато става въпрос за разходка на ново място или туризъм в непознат за животното район. 

Четириногите са естествено любопитни животни и няма как да знаете какво ще развълнува питомеца ви в даден момент. А това означава, че той може да остане глух за командите ви. Или да ви се наложи да го дръпнете назад, ако подгони някое диво животно, например. 

куче планинаСнимка: iStock

Каишката/нагръдника на кучето ви трябва да му приляга удобно (тоест, да можете да пъхнете два пръста отдолу), но не твърде хлабав, за да може животното да се измъкне от него. 

Относно дължината на повода, ние препоръчваме да не залагате на твърде дълъг, тъй като може да се оплете в храст или по-нисък клон. Освен това, добре е да имате пълен контрол над повода, така че да можете да върнете кучето си обратно и да го предпазите от потенциални опасности по пътя. 

  • Храна и вода

Макар да изглежда очевидно, понякога може да се случи и да забравим. За това е важно да се уверим, че домашният ни любимец ще бъде добре хидратиран по време на похода – за да има достатъчно енергия за движение. Що се отнася до носенето на храна, вземете малко от любимите лакомства на животното, желателно е – с по-високо съдържание на протеини и мазнини, за да му осигурите допълнителна енергия, когато видите, че се уморява. 

куче планинаСнимка: iStock

Дори и да не сте напълно изморени, съветваме ви да правите почивки на всеки 15 до 30 минути, като предлагате вода на кучето си. Така ще избегнете дехидратация по време на похода.

Снабдете се със сгъваема купичка – най-често към тях има допълнително средство, чрез което да се прикрепят и висят отстрани на туристическата ви раница, за да не заемат допълнително място. 

  • Комплект за първа помощ

Не само вие може да имате нужда от първа помощ – инциденти могат да възникнат и при домашния ви любимец. Ако се нарани по време на изкачване на стръмен склон, например. Можете да си купите готов комплект за първа помощ или да си го направите сами. 

куче планинаСнимка: iStock

Вижте още: комплект за първа помощ куче

Сред нещата, които ще са ви от най-голяма полза в планината, са пинсета – за отстраняване на кърлежи, антисептик за рани, превръзки – за наранени лапи и марля – за допълнителна подплата и защита при по-дълбоки рани. 

Не забравяйте да вземете и няколко торби за отпадъци, за да съберете боклука след кучето си. 

кучеСнимка: iStock

  • Защита от атмосферни влияния

Винаги е важно да проверите времето, преди да тръгнете на поход – без значение дали сте сами или в компанията на домашния си любимец. Но, както всеки планинар ще ви каже, нависоко времето е непредвидимо. И понякога, независимо колко сте подготвени, може да останете изненадани. За да избегнете непредвидени ситуации, можете да вземете за кучето си дъждобран, светлоотразителна жилетка или яке. Всичко, разбира се, зависи от мястото, където отивате да се разхождате, дали ще замръкнете там и тн. И обратно – ако ви предстои поход в планината и очаквате да е слънчево и топло, помислете за слънцезащитен крем за животното, като преди това се консултирате с ветеринарния си лекар за подходящ продукт. В никой случай не използвайте човешки слънцезащитни кремове върху кучета. 

Вижте още: 

6 водни игри, с които да се разхладите с кучето си това лято

7 породи кучета, които обичат живота на село

Виж още