Забавни занимания за здраво и щастливо куче

куче щастие Снимка: iStock

М оже би сте го чували и преди, но си струва да го повторим: умореното куче е щастливо куче. Недостатъчното упражнения, били те умствени или физически, са в основата на повечето поведенчески проблеми (и някои здравословни). За щастие, има различни забавни дейности за четириноги, с помощта на които косматият ви другар здрав и щастлив. 

Ключът към поддържане на ума и тялото на домашния ви любимец във форма, е да намерите нещо, което харесва и на двама ви. Това може да е курс за обучение, разходка из местния парк, гонене на топка или дълга разходка из квартала ви. 

куче разходкаСнимка: iStock

Вашето куче е мислещо, дишащо същество, което заслужава да бъде третирано като такова. Дръжте го умствено стимулирано и физически активно, за да сте сигурни, че то получава възможно най-щастливия и здравословен живот. А като бонус – ще предотвратите много нежелани поведения. 

Dogsandcats.bg

Дейности, за да поддържате вашето куче стимулирано психически и физически

  • Обучителни класове

Курсовете за обучение предлагат различни предимства, както за вас, така и за вашето куче. Те предоставят възможност за подобряване на уменията на животното, свързани с послушанието, социализацията и умствената ловкост. Класовете, водени от професионален треньор не само предоставят структурирано обучение, но и насърчават желаното поведение чрез техники за положително подсилване. 

кучетаСнимка: iStock

Класовете за обучение подобряват дисциплината и умствената острота на вашето куче, като същевременно насърчават по-силната връзка помежду ви. 

  • Пешеходен туризъм

Кучетата обичат да са сред природата, а пешеходният туризъм е чудесен начин да дадете поле на приключенския им дух. Проучете местните еко пътеки и се впуснете във вълнуващо пътешествие заедно! 

Разходките сред природата осигуряват стимулиращо сензорно изживяване за вашето куче, излагайки го на нови аромати, звуци и гледки. Освен това, така тренирате мускулите на животното, което пък спомага за неговата издръжливост. Не забравяйте да се запасите с достатъчно вода, лакомства и торби за изхвърляне на отпадъци, за да осигурите приятен и безопасен преход както за вас, така и за вашия четириног спътник. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Лов на съкровища из дома ви

Тази игра е с акцент прилагане на уменията на домашния ви любимец за решаване на проблеми посредством естествените му ловни инстинкти. За целта, скрийте лакомства или играчки на различни места и насърчавайте питомеца си да ги открива с помощта на обонянието и наблюдателността си. 

Тази дейност осигурява умствена стимулация, насърчава фокуса и концентрацията и може да бъде пригодена така, че да отговаря на нивото на уменията на вашия космат другар. Така домашният ви любимец не само, че ще се забавлява, но и връзката помежду ви ще укрепне, тъй като животното ще се научи да разчита на вашите напътствия и похвали. 

куче човек душиСнимка: iStock

  • Дълги разходки

Никога не подценявайте силата на добрата, дълга разходка! Редовните излизания из квартала ви са прости, но ефективни дейности, които осигуряват както физическа активност, така и умствена стимулация за вашето куче. Използвайте това време, за да изследвате нови аромати, да поздравите приятелски настроени съседи и да позволите на четириногия си другар да маркира своята територия. Правете промени в маршрута, за да направите разходките по-интересни и да ангажирате сетивата на питомеца си. И не забравяйте да поддържате стабилно темпо, подходящо за възрастта, породата и физическата подготовка на вашето куче. 

куче ръмжиСнимка: iStock

А сега, време е за забавление!

Вижте още: 

7 забавни неща, които да правите с кучето си през лятото

Най-подходящата порода куче за всеки тип пътешественик

 

Виж още