Защо бягането с кучето ви в парка е по-добро от фитнес

куче парк Снимка: iStock

Б ягането в парка заедно с домашния ви любимец може да бъде фантастичен начин да се свържете с питомеца си, да останете активни и да поддържате енергийните нива на питомеца си под контрол. Независимо дали сте опитен бегач или тепърва смятате да опитате лек джогинг в близкия парк, включването на кучето ви в рутинните ви упражнения може да добави свежа нотка на допълнителна радост и мотивация към тренировките ви. 

куче паркСнимка: iStock

Преди да завържете маратонките и да сложите спортния си екип обаче, важно е да вземете предвид няколко фактора, които ще ви помогнат да осигурите по-безопасно и приятно изживяване – както за самите вас, така и за домашния ви любимец. А към края на материала ни сами ще се убедите, че това е далеч по-забавен начин да изваете така модерното в момента „плажно тяло“, отколкото да прекарате часове във фитнеса!

Топ съвети за приятни и лишени от стрес тренировки и бягане с кучето ви 

  • Оценете физическата подготовка на кучето си

Точно като хората, кучетата имат различни нива на физическа подготовка и способности. Преди да започнете да бягате в парка, от изключителна важност е да оцените цялостното здравословно състояние на питомеца си. Най-добре би било да направите една консултация с ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg

куче паркСнимка: iStock

Някои породи са по-подходящи за бягане, докато за други това не е най-добрият вариант за раздвижване поради фактори като възраст, размер и здравословно състояние. 

  • Използвайте каишка тип колан

Бягането с подходяща каишка е от съществено значение не само за безопасността на вашето куче, но и за вашето собствено спокойствие. Изберете такава, която се прикрепя към кръста и оставя свободни ръцете ви. Този тип каишка осигурява необходимите стабилност и контрол, предотвратявайки всякакво натоварване и напрежение във врата на животното. 

  • Обличайте се според времето

Точно както хората, кучетата се влияят от климатичните условия. Защитете питомеца си от екстремните температури, като го облечете по подходящ начин. През по-хладните месеци помислете за пуловерче или палто, с достатъчно свобода на движенията, а в горещите летни дни – бягайте рано сутрин или вечер, когато температурата е по-приятна. 

куче паркСнимка: iStock

Наблюдавайте внимателно кучето си по време на бягане, правете чести паузи за хидратация, за да предотвратите прегряване.

  • Правете чести почивки

Когато тръгвате да тичате с кучето си, е изключително важно да планирате почивки, за да може животното да се облекчи (ако има нужда) и да си поеме дъх. Едва ли има нужда да припомняме, но все пак – не забравяйте да почистите след косматия си другар. 

  • Включете зона без каишка в маршрута си за бягане

Ако имате на разположение безопасна зона, където да можете да пуснете кучето си без повод, включете я в маршрута си за бягане. Така ще подарите на косматия си другар възможност да се наслади на малко свобода, да подуши, изследва и да се социализира, като същевременно се освободи от натрупаната енергия. 

куче паркСнимка: iStock

  • Освежете се!

През по-топлите месеци бягането в близост до езеро, вир или плитък поток, може да ви осигури освежаващо разхлаждане. Не само на вас, но и за домашния ви любимец. Плуването или дори само – лекото намокряне, може да помогне за регулиране на телесната температура на питомеца ви, като същевременно му осигури забавно и приятно изживяване. 

  • Заредете се с гориво и рехидратирайте

След бягане (всъщност, след каквато и да е физическа активност) тялото ни има нужда да презареди! Опаковайте закуски и вода (за двама ви!), за да възстановите нивата си на енергия. Избягвайте да храните домашния си любимец непосредствено преди или веднага след бягането, за да предотвратите стомашен дискомфорт. Вместо това, сложете в раницата си малки, здравословни лакомства и много прясна вода, за да е косматият ви другар добре хидратиран и доволен!

куче паркСнимка: iStock

Приятел за бягане за цял живот!

Последователността е ключова, когато въвеждате кучето си в рутина, свързана с тичане в парка. Започнете с по-къси разстояния и постепенно увеличавайте интензивността и продължителността на бягането, за да позволите на тялото на животното да се адаптира към натоварването. Винаги обръщайте внимание на поведението на животното и правете почивки, ако забележите признаци на умора или безпокойство.

Бягането в компанията на любимото ни куче може да бъде възнаграждаващо изживяване, което насърчава здравословния начин на живот и за двама ви. Като същевременно укрепвате връзката си по пътя! 

куче паркСнимка: iStock

Вижте още: 

Да покараме колело с кучето ни

5 породи кучета за активни хора

Виж още