Защо е трудно да се отървем от бълхите при кучето

куче Снимка: iStock

К ое е първото нещо, което ви идва на ум, когато чуете думата бълхи? Сигурни сме, че пред очите на всеки стопанин на куче изниква един образ: страховити малки кръвосмучещи паразити, които нападат домашния ви любимец и от които е много трудно да се отървете. Познахме ли?

За съжаление, дори и да се грижите за редовното външно и вътрешно обезпаразитяване на косматия си приятел, никога не можете да сте напълно защитени от това животното да хване бълхи. А още по-неприятното е, че дори и да сте „изчистили“ кучето и къщата си, нямате гаранция, че те няма да се завърнат отново. 

кучеСнимка: iStock

Защо е толкова трудно да се отървем от бълхите и какво да направим ако ги открием върху кучето си? Предлагаме ви 3 възможни обяснения за това.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Какво да правим ако кучето ни има бълхи

  • Бълхите могат да снасят до 50 яйца на ден

Основната причина, поради която е трудно да се отървете от кръвосмучещите паразити се дължи на факта, че те се размножават (снасят яйца) бързо и в големи количества. Една възрастна женска бълха снася средно межди 20-30 яйца на ден, а при някои от тях бройката може да достигне до 50. 

Така че, когато става въпрос за премахване на бълхите от козината и кожата на кучето ви, само третирането на възрастните не е достатъчно – трябва да елиминирате и яйцата. 

гребен за бълхиСнимка: iStock

За да снася яйца, една бълха трябва да има единствено достъп до храна - във вашия случай - кръвта на нейния гостоприемник или вашият четириног приятел. Яйцата на тези паразити имат заоблена овална форма и гладка повърхност. При първото снасяне те са мокри и лепкави, но бързо изсъхват. Щом това се случи от козината на кучето ви те могат да попаднат навсякъде из дома ви. 

Когато видим възрастните бълхи върху домашния си любимец ние се фокусираме върху това да премахнем тях и забравяме за всички онези яйца, които тези паразити вече са оставили след себе си. За това и след няколко седмици, когато новите същества се излюпят – процесът започва отначало. 

Когато имате бълхи в дома си, трябва да се постараете да се отървете от тях на всички етапи от развитието им. Проверете всички пукнатини, изперете на висока температура кърпи, одеяла, килими и бельо. Необходимо е многократно почистване с прахосмукачка и силен препарат за пода. 

  • Има 4 етапа в жизнения цикъл на бълхите

Друга причина, поради която е трудно да се отървете от бълхите, се дължи на техния жизнен цикъл. Ние използваме препарати, които са ефективни за унищожаване на възрастните екземпляри, но те не действат непременно по същия начин върху останалите 3 етапа от техния жизнен цикъл. 

Вижте още: Как да защитим кучето си от бълхи

Бълхите имат 4 етапа в своя жизнен цикъл - яйце, ларва, какавида и възрастен паразит. Етапът на развитие на яйцеклетката продължава от 2 дни до 2 седмици, ларвата се развива за няколко седмици, а фазата на какавидата – от няколко дни до няколко седмици. Ако околната среда не е подходяща, пашкулът защитава развиващата се бълха в продължение на месеци и дори – години в определени случаи.

Както споменахме малко по-горе, женската бълха може да снася до 50 яйца на ден. За това е много важно многократно да почиствате подовете на дома си, за да се отървете от яйцата. Само няколко от тях да останат – те могат се излюпят бързо и нашествието да започне отначало. 

бълхиСнимка: iStock

  • Не всички препарати срещу бълхи действат еднакво

Има много и различни варианти за избор на препарати срещу бълхи по кучетата. Някои от тях са с рецепта от ветеринарен лекар, други се продават в зоомагазините и агроаптеките под формата на спрейове, пудра, каишки, шампоани и тн. Въпреки че каквото и да изберете – ефект винаги ще има, може да се объркате от голямото многообразие. 

Проблемът е, че каквото и лечение да използвате, голяма част от тези препарати не нарушават напълно жизнения цикъл на бълхите. Някои от тях убиват предимно възрастните екземпляри, яйцата или ларвите, но не влияят на стадия на какавидата. 

Най-ефективно би било заедно с третирането на козината на домашния си любимец да се фокусирате и върху дезинфекция на околната среда с препарат, който работи срещу какавидите. 

В този случай многократното почистване с прахосмукачка върши невероятна работа. Знаем, че звучи просто, но е много ефективно за събиране на всички малки яйца, ларви и какавиди, които се крият в ъгли, пукнатини и пролуки в дома ви. Съсредоточете се върху зоните, където домашният ви любимец прекарва най-много време. 

кучеСнимка: iStock

Тъй като какавидите могат да спят в продължение на месеци, важно е непрекъснатото третиране на околната среда. Щом приключите с чистенето – винаги изнасяйте боклука навън – яйцата на бълхите могат да се излюпят дори във вакуумната торба. 

В заключение е важно щом видите бълхи по кучето си, да не забравяте, че това са само малка част от паразитите, които вече са на различни места в дома ви. 

Грешка е да се фокусирате само върху видимите паразити – за да премахнете напълно бълхите трябва да третирате всички яйца, ларви и какавиди, които те вече са оставили след себе си. Защото, ако убивате само възрастните екземпляри, е само въпрос на време яйцата да се излюпят и заразата да плъзне отново. 

 

Вижте още: 

Колко често и как правилно да къпем кучето си

Виж още