Какво да правим ако кучето ни има бълхи

куче с бълхи Снимка: iStock

Р едовното обезпаразитяване (външно и вътрешно), както и каишката против външни паразити вършат работа при повечето кучета, но въпреки тях е възможно домашният ви любимец да хване бълхи. Интересен факт е, че това се случва все по-често на четириноги, които живеят в градска среда. 

Независимо по какъв начин косматият ви приятел се е сдобил с неприятните гадинки, своевременното им отстраняване в много важно. Така не само ще намалите броя на сърбящите, дразнещи ухапвания върху кожата на кучето ви, но и ще предотвратите разпространението им из дома ви.

И макар че по правило кучешките бълхи „не ходят“ по хора, със сигурност не е приятно да подскачат напред-назад по леглото ви, нали?

Dogsandcats.bg

Какво да направим ако кучето ни има бълхи в 5 стъпки:

1. Изкъпете домашния си любимец

Дори само хладка вода и малко кучешки шампоан могат да помогнат за премахване на голяма част от бълхите от козината и кожата на кучето ви. Ако мислите да използвате препарат за къпане против бълхи (продават се в зоомагазините), свържете се за бърза консултация с вашия ветеринарен лекар. Възможно е косматият ви приятел да е алергичен към бълхи, а това да направи кожата му особено чувствителна. Освен това някои от химикалите в продуктите против паразити могат да влошат дразненето и инфекциите. 

мокро кучеСнимка: iStock

2. Разресване на козината на кучето с гребен/четка с фини зъбци

След като сте изкъпали кучето си, минете козината му внимателно със специална четка/гребен с фини зъби, които ще уловят бълхите. Те помагат и за премахването на техните изпражнения и яйца, който често бъркаме със зацапване от прах, защото приличат на тъмнокафяви или черни петна. Обърнете внимание на зоните около врата, задната част на краката и опашката на животното.

гребен за бълхиСнимка: iStock

3. Убийте бълхите

Бълхите обикновено са с размерите на маково или сусамово семе, кафяви или червеникавокафяви на цвят. Щом се закачат за зъбците на гребена, с който разресвате козината на кучето си, веднага го потопете в гореща сапунена вода, за да убиете паразитите. Не се опитвайте да ги хванете и смачкате с ръка – тези насекоми са много бързи и е почти непосилно да бъдат убити – дори и със силно стискане в юмрук.

4. Не спирайте да го проверявате

Дори и да сте сигурни, че сте се преборили с бълхите по кучето си – изкъпали сте го с подходящ шампоан, сресали сте го, а след това сте го завели за още едно външно обезпаразитяване при ветеринарния си лекар, не бива да спирате да проверявате косматия ви приятел. Разресвайте го с фината четка поне по веднъж седмично, за да сте сигурни, че сте се справили с проблема.

бълхиСнимка: iStock

5. Почистете дома си

Имайте предвид, че може и да не намерите живи бълхи върху домашния ви любимец, дори ако вашият ветеринарен лекар е потвърдил, че ухапванията му са точно от този вид паразитни насекоми. Те често живеят и в килими, спално бельо и други повърхности във вашия дом и могат да скочат върху кучето само, за да се нахранят. 

бълхиСнимка: iStock

Ако не сте сигурни дали вашият домашен любимец има бълхи, потърсете вашия ветеринарен лекар, за да се уверите. Недейте да неглижирате проблема, особено ако забележите, че кожата на животното е зачервена, козината около мястото е започнала да пада, а кучето постоянно ближе лапите си. Тези симптоми може би са знак за инфекция или алергия към бълхи.

Вижте още:

Как да защитим кучето си от бълхи

 

 

 

 

Виж още