Защо кученцата спят сгушени едно в друго

кученца Снимка: iStock

О т всички сладки и очарователни неща, които кучетата правят, купчините сгушени едно в друго кутрета, които сладко похъркват в синхрон… Е, това заема едно от челните места в списъка ни! 

Може би се чудите какво имаме предвид? Това е

онзи феномен, при които малките кученца спят заедно в голяма, натрупана, сгушена купчина от сладост.

Dogsandcats.bg

Ако някога сте се чудили защо кутретата обичат да дремват по този начин, имате късмет, защото ние сме тук, за да дадем отговор на въпроса ви!

кученцаСнимка: iStock

Защо кученцата спят сгушени едно в друго?

За новородените кутрета (тези, които са твърде малки, за да бъдат отделени от майките си), спането на купчинка всъщност е практичен въпрос, който изпълнява няколко важни функции за тях, като:

  • Топлина

Първото и най-важно – кученцата спят сгушени едно в друго, защото имат нужда от това, за да оцелеят. Когато се раждат, четириногите имат телесна температура някъде между 35 и 37 градуса по Целзий. Това може да звучи добре според човешките стандарти, но за кучетата всъщност е доста ниско.

кученцаСнимка: iStock

Докато новородените навършат три седмици, те достигат нормална телесна температура от около 38 °С. Преди да се случи това обаче, те са изложени на риск от измръзване. За това развъдчиците използват неща като нагревателни лампи и подложки, за да поддържат топлината в телцата на кутретата, а спането сгушени едно в друго е един от естествените им инстинкти, за да избегнат охлаждане.

  • Сигурност

Другата основна цел, свързана със спането на купчина при новородените кутрета, е сигурността. Тя отново ни води до дивата природа и естествените им инстинкти. Замислете се – само до преди момент тези мъници са преминали заедно от споделяне на безопасната малка утроба на майката до това да бъдат навън в големия, студен и лош свят. Спането сгушени помага да се пресъздаде усещането, че отново са заедно, на сигурно място.

кученцаСнимка: iStock

  • Социализация

И накрая, спането на купчина помага на новородените мъници да постигнат още една от основните си нужди: социализацията. Кучетата, както всички знаем, са социални същества. А това дори просто да бъдат физически близо едно до друго, дори и заспали, може да помогне за задоволяване на тази нужда. Ето защо домашният ви любимец обича да дремва близо до вас – всичко това е част от постигането на чувството за сплотеност, за което четириногите постоянно жадуват.

Вижте още: Защо кучетата обичат да дремват до стопаните си

Възрастните кучета спят ли някога сгушени?

Докато зрелите и по-възрастните кучета обикновено не формират буквални физически купчини по начина, по който го правят новородените, те все още пазят някои от нуждите и инстинктите, останали им от времето, когато са били малки кутрета.

кученцаСнимка: iStock

Кучетата са товарни животни, което означава, че са еволюирали да работят заедно като екип. В дивата природа четириногите (както и техните близки братовчеди, вълците) ловуват заедно, ядат заедно, пътуват заедно и, да, дремват заедно. Дивите кучета често спят близо едно до друго в леговищата си поради много от същите причини, поради които го правят и кутретата. Това им помага да се затоплят, ако има нужда и, което е по-важно, осигурява им усещане за безопасност и сигурност. 

Защо кучетата спят свити?

Ако имате домашен любимец, който е единственото бебе в дома ви, то може да забележите, че то предпочита да дремва свито. И да, идеята му е да възпроизведе същите ефекти, които групите четириноги получават от спането на купчина. 

Първо – по този начин то запазва топлината на собственото си тяло, като се оформя в плътна малка топчица от кучешка топлина. Второ, тази поза му осигурява известно спокойствие, че е защитено. И да, въпреки че няма около себе си други кутрета, които да го подкрепят, ако го връхлети опасност, спането свито предпазва най-уязвимите му части.

кучеСнимка: iStock

Дори и най-странните неща, които кученцата правят, имат смисъл, когато се задълбочим зад научното обяснение зад тях. И сладкият начин, по който кученцата спят сгушени не е изключение. Оказва се, че този очарователен навик всъщност е основен за поддържане на топлината на новородените, карайки ги да се чувстват сигурни и защитени, като в същото време им помага да се социализират с братята и сестрите си още от котилото. Изумително, нали?

Вижте още: 

Защо малките кученца са толкова пухкави

Кога кученцата сменят бебешките зъби

Виж още