Защо кучетата имат нужда от месо

куче сурова храна Снимка: iStock

В сички сме чували, че е важно да се храним балансирано, за да сме здрави, нали? Трябва да се постараем да си набавим „правилното“ количество протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и вода. И въпреки че нашата диета е различна, по много неща тя напомня и на тази, която следва да осигурим на домашните си любимци. 

Що се отнася до кучетата, всеки собственик знае, че косматият му другар има нужда от месо в менюто си. Дали това действително е така? Краткият отговор е и да, и не. Четириногите ни другари технически са всеядни, което означава, че могат да живеят и на растителна диета. Но ако това се случи и преминат изцяло на растително хранене, може да се окаже трудно да се гарантира, че животните ще получат адекватните основни хранителни вещества, от които се нуждаят, за да се развиват пълноценно. 

В диетата без месо липсва едно от основните хранителни вещества, от които се нуждае вашето куче – протеин, както и разнообразието от аминокиселини, които той осигурява. 

Dogsandcats.bg

И докато протеинът може да бъде получен и от растения, кучешката храносмилателна система обикновено усвоява по-лесно и бързо животинските протеини. Специалистите посочват пилешкото, яйцата, говеждото и пуешкото като едни от най-добрите източници на протеин за домашните ни любимци.

куче сурова хранаСнимка: iStock

Защо кучетата имат нужда от висококачествена протеинова храна?

Качественият протеин играе ключова роля в балансираната диета за кучетата. Преди хиляди години предците на нашите космати другари са преследвали храната си, превръщайки месото в основен елемент в менюто си. Този месояден начин на живот е спомогнал за еволюцията им като вид – от острите зъби до сравнително късата им храносмилателна система. 

В наши дни ловът не е толкова необходим, при все, че можете да отидете до близкия зоомагазин или да пазарувате храна за домашния си любимец онлайн. Въпреки това тази нужда от висококачествен протеин, който преобладава в диетата на кучетата, остава. 

куче хранаСнимка: iStock

Ролята на аминокиселините

Докато кучетата се хранят, телата им разграждат източниците на протеини до аминокиселини. Наричат ги още „градивните елементи на живота“ и са критични за здравето на домашния ви любимец. 

Има 20 аминокиселини, които са от полза за вашия космат другар. 10 от тях са несъществени и тялото на животното може да ги произвежда, когато е необходимо. Останалите 10 са незаменими, защото четириногите не могат да ги произведат сами. Следователно – те трябва да идват от храната им. Организмът на кучетата не може да съхранява аминокиселините по същия начин, по който прави това с въглехидратите и мазнините. Така че е важно животното да получава адекватни количества незаменими аминокиселини чрез храната си всеки ден.

куче сурова хранаСнимка: iStock

Какво точно правят аминокиселините? 

Аминокиселините играят централна роля - както като градивни елементи на протеините, така и като междинни продукти в метаболизма. 

Някои от важните им функции включват:

  • Изграждане и възстановяване на телесни тъкани
  • Транспортиране на хранителни вещества
  • Поддържане на кожата и козината здрави
  • Пренасяне на кислород в цялото тяло
  • Централна роля за правилното функциониране на имунната система
  • Участие в мускулната дейност

Нуждата на вашето куче от аминокиселини се променя в зависимост от възрастта и здравословното му състояние. Например, по-старите кучета са склонни да губят по-малко мускулна маса всяка година. За това и храната за възрастни домашни любимци трябва да им осигурява висококачествен протеин, за да помогне на застаряващото животно да поддържа здравословно ниво на телесната си маса и да остане силно през годините.

куче сурова хранаСнимка: iStock

Как да изберем правилната висококачествена протеинова кучешка храна за нашия най-добър приятел?

Не е лесно да балансираме диетата на домашния си любимец в движение и да му осигурим правилната комбинация от храни, от които се нуждае, за да е здраво всеки ден. За щастие, добрата кучешка храна прави този процес много по-лесен. 

Когато избирате конкретна марка, четете внимателно етикета и търсете потвърждение, че храната е пълноценна и балансирана за растеж (кутрета и бременни кучета), съобразена с нуждите (възрастните) или е за всички етапи от живота (за всички възрасти).

Вижте още: Как да изберем подходяща кучешка храна

Обърнете внимание на това какво се съдържа в храната – не само в мократа, но и в сухата. Не всички източници на животински протеин са еднакви. Много сухи формули, например, използват заместители като пилешко брашно, например, а не пресни съставки.

куче хранаСнимка: iStock

В заключение, макар че са всеядни, получаването на висококачествени протеини е жизненоважно за ежедневното здраве и благополучие на кучетата. 

Вижте още: 

Вредна ли е котешката храна за кучето

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

Виж още