Защо кучетата имат опашки

куче опашка Снимка: iStock

В един или друг момент всеки собственик на домашен любимец си е задавал този въпрос – защо са им на кучетата опашки. Все пак, повечето от четириногите ни другари се раждат с тях, така че би било логично да предположим, че те са там с причина. 

Опашките имат някои предимства за кучетата, освен че им помагат да изглеждат очарователно! Всъщност, както сами ще се уверите, те имат важна роля в ежедневието на питомците ни. Замисляли ли сте се защо косматият ви другар има опашка? Ето защо:

  • Движение

Повечето кучета са селектирани и отглеждани за някаква работа. Но не е необходимо да ги виждате да изпълняват някаква необикновена задача, за да влезнат опашките им в действие! Просто хвърлете любимата играчка на питомеца си и го гледайте как я преследва! Или обърнете внимание на движенията на две кучета, увлечени в забавна, приятелска игра. Това, което вероятно ще видите, е опашката на вашето куче, която му помага при всяко движение на тялото. Дали ще е, за да промени посоката си на бягане или скачане – малко допълнителна помощ никога не е излишна!

куче опашкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ще забележите, че предните крака на кучето ви вървят в посоката, в която то възнамерява да иде, докато задните – продължават в първоначалната. Опашката обаче винаги е обърната напред – към целта. Подмятането й в същата посока, в която се върти тялото, като негова противотежест, гарантира, че животното няма да се отклони от курса си или да се претърколи. 

  • Баланс

Опашката на вашето куче му служи като противовес редовно, не само, когато тича. Ако се загледате в домашния си любимец, когато върви по тясна повърхност, почти сигурно ще видите опашката му да работи усилено – тя му помага да поддържа баланса си, като поставя тежестта върху противоположната страна на наклона на тялото. Нещо като въжеиграча, който използва щангата за баланс, за да се задържи на опънато въже. 

Четириногите, които обичат да се катерят по различни повърхности пък, използват опашките си, за да балансират върху неравна основа, като скали или дървета.

куче опашкаСнимка: iStock

  • Комуникация

Едва ли е изненада за някого, че кучетата използват опашките си като средство за комуникация. Вероятно би било безопасно да кажем, че повечето от нас биват посрещнати от щастлива, махаща опашка, когато се приберем у дома в края на работния ден. 

Кучетата използват опашките си предимно, за да общуват с други четириноги, а хората сами сме се научили да разпознаваме и разбираме сигналите, които ни дават. Щастливото куче вероятно ще маха енергично с опашка, докато при уплашеното – тя е пъхната плътно между задните крака.

куче опашкаСнимка: iStock

Вижте още: Винаги ли махането с опашка значи, че кучето е щастливо

В допълнение, махащата опашка свива мускулите около аналните жлези, разпространявайки уникалния аромат на вашето куче. Ето защо по-доминиращите четириноги държат опашките си по-високо, сякаш, за да уведомят всички, че са наоколо. При по-покорните кучета пък, те сочат надолу в опит да намалят миризмата и животните да останат незабелязани. 

Има и още няколко причини защо кучетата използват опашките си. Известно е, че северните породи покриват носовете си с дебелите и пухкави опашки, когато навън е особено студено. 

Хрътките и други бягащи кучета пък, имат подобни на камшик опашки, които им позволяват да променят посоката си рязко, при това – при изключително висока скорост.

куче опашкаСнимка: iStock

И накрая – водните кучета, като ретривърите, имат дебели опашки, които им действат като вид кормило, докато плуват. 

Така че, ако някога сте се питали какво точно прави опашката на вашето куче, то знаете, че тя е полезна по много и различни начини. 

Вижте още: 

4 интересни факта за опашката на кучето ви

 

Виж още