Защо кучетата обичат стопаните си?

малко кученце Снимка: iStock

К учетата са нашите най-добри приятели. Ако се замислим, те са перфектните спътници: лоялни, щастливи, неосъждащи и винаги до нас. Така че е доста очевидно защо ги обичаме толкова много. Замисляли ли сте се обаче, защо те ни отвръщат със същото? 

куче човекСнимка: iStock

Наистина ли кучетата обичат хората?

Да, кучетата наистина обичат хората и науката го е доказала. Проведени са множество изследвания с помощта на ядрено-магнитен резонанс, които разкриват, че човешките аромати активират центъра на удоволствието на мозъка на четириногите в пъти повече, отколкото всеки друг мирис. А ако тя принадлежи на собствениците им, то това възбужда животните повече от всеки друг стимул. 

Dogsandcats.bg

„Разбира се, че кучетата обичат стопаните си!“, коментира консултантът по поведение на животните Емйми Шоджай през Inverse. Специалистът допълва, че хормонът окситоцин се отделя (както при кучетата, така и при хората), когато си взаимодействат помежду си и/или имат контакт с някого, когото харесват. Този „хормон на любовта“ спомага за заздравяването и увеличаването на връзката, която споделяме. 

куче човекСнимка: iStock

Дали кучето ни просто не е гладно?

Много стопани се чудят дали привързаността на кучетата им към тях не се дължи главно на факта, че ги хранят? Гергъри Бърнс, автор на проучване по темата, публикувано в New York Times​, коментира, че „има съществени доказателства на база проследяването на неврологичните реакции на кучетата към похвалата и храната като награда за доброто поведение, които сочат, че "четириногите обичат стопаните си поне толкова, колкото и любимото си ядене“. А много от животните реагират далеч по-добре на усмивката и поощрението тип „добро момче“, отколкото на вкусно лакомство. 

куче спиСнимка: iStock

Моето куче обича ли ме?

Кучетата определено обичат стопаните си, но как можем да сме сигурни, че това се отнася и за нашия домашен любимец? За щастие, има някои сигурни признаци, свързани с поведението и езика на тялото на животните, които могат да ни уверят, че са привързани към нас. Сред тях са:

  • Често осъществяване на зрителен контакт
  • Махаща опашка
  • Сгушване
  • Спи близо до вас
  • Носи ви играчките си
  • Прозява се, когато и вие се прозявате
  • Обляга се на вас

Наистина ли любовта на кучето е безусловна?

Разочароващата новина е, че е трудно да се каже със сигурност. Анекдотично чуваме истории за домашни любимци, които правят невероятни неща, за да останат близо до собствениците си, както и тъжни разкази за малтретирани четириноги, които въпреки всичко все още търсят начин да спечелят благоволението на човека, извършващ насилието. Тези сценарии сочат, че косматите ни другари са способни на безусловна любов, въпреки че все още няма проучване, което да служи като абсолютно доказателство, че кучето ще ви обича завинаги. За това трябва да правите всичко възможно, за да заслужите обичта на питомеца си всеки ден!

куче човекСнимка: iStock

Как кучетата избират любимия си човек?

Още веднъж – кучетата са доста ясни в чувствата си. Обикновено те се свързват най-силно с човека, който им осигурява най-много грижи, отделя им време и внимание. Дейностите, които могат да ви отредят този статут, включват съвместно подремване, игри и прекарване на голяма част от свободното време с косматия ви спътник. Да, може би храненето и разходките (или почистването след животното) може да не са най-забавните части от отглеждането на домашен любимец, но четириногите определено забелязват кой върши мръсната им работа, бъдете сигурни!

Вижте още:

Как кучетата показват обичта си

6 знака, че вашето куче ви обича

 

Виж още