Унищожава ли чистенето с прахосмукачка кучешките бълхи

куче чистене Снимка: iStock

А ко кучето ви се чеше повече от обикновено, има вероятност да се е сдобило с бълхи. За съжаление, малките паразити могат да се превърнат в голям проблем, ако останат незабелязани достатъчно дълго. Характерно за бълхите е, че се размножат скорострелно, като за 24 часа женската може да снесе до 50 яйца. Така че, колкото по-рано успеете да се справите с проблемите с бълхите на питомеца си, толкова по-добре. 

За съжаление, да се отървете от бълхите изисква повече от посещение в кабинета на ветеринарния ви лекар, тъй като заразата най-често обхваща и любимите места на кучето в дома ви – леглото, килима, одеялото или дивана. За това и повечето хора посягат към прахосмукачката. Надежден уред, с който си мислим, че убиваме всички бълхи, които живеят в дома ни. Но дали това действително е така?

куче чистенеСнимка: iStock

Убива ли прахосмукачката бълхите?

Ежедневното почистване с прахосмукачка може да улови и елиминира бълхите във всички етапи от живота им. Проучванията показват, че до 99,9% от ларвите и какавидите загиват, когато попаднат в прахосмукачката. Възрастните бълхи могат да бъдат по-трудни за убиване, но мощният уред все пак ще елиминира до 96% от тях. 

Dogsandcats.bg

За съжаление, прахосмукачката, сама по себе си, не е отговорът на проблема с бълхите. Ще се наложи да предприемете и други мерки, за да елиминирате малко вредители, които в момента използват тялото на кучето ви като домакин. 

Вижте още: Как да проверим кучето си за бълхи у дома

Как да почистим качествено с прахосмукачката, за да се отървем от бълхите?

Преди да включите прахосмукачката в контакта, уверете се, че имате достъп до всяко кътче и пролука в стаите, където има килими или мокети. Почистете старателно всяка стая, като се уверите, че сте преминали всеки сантиметър. Използвайте ъгловата приставка за ъглите, ръбовете и пукнатините. 

куче чистенеСнимка: iStock

Препоръчваме ви да използвате вакуумна четка за мебелите, особено за местата, където питомецът ви обича да дремва или там, където има натрупани негови косми. Не пренебрегвайте и местата без килими – трябва да трябва да почистите старателно с прахосмукачка навсякъде, за да има смисъл. 

Защо е толкова трудно да се отървем от бълхите?

За да разберете защо е толкова трудно да се справите с бълхите, важно е да се запознаете с жизнения цикъл на вредителите.

Бълхите преминават през четири етапа на развитие. Като възрастни, те живеят изключително върху своя гостоприемник (вашето куче), като се хранят с кръв от него. Паразитът оставя яйцата си върху животното, които в последствие падат върху дивана, леглото и различни части от дома ви. Яйцата се излюпват между един и десет дни по-късно. Ларвите се нуждаят от влага и топлина, за да се развиват, но могат да допълзят и да се настанят на различни места из дома ви – например в основата на килимите.

куче чистенеСнимка: iStock

Щом ларвите завършат развитието си, те правят пашкул, за да започнат стадий на какавида. Между една до четири седмици по-късно какавидата е достатъчно зряла, за да излезе от пашкула си. Важно е да отбележим, че бълхата може да остане в латентно състояние (стадий на какавида) до шест месеца. 

И така, щом излезе от пашкула си, паразитът може да започне да се храни в рамките на секунди, след като открие гостоприемник. Когато ухапе кучето ви, бълхата инжектира слюнка в раната, която я омекотява и спомага за по-добър достъп до кръвта на животното. А щом веднъж започне да се храни, възрастната бълха прекарва целия си живот върху гостоприемника, освен ако не бъде отстранена.

Бълхите могат да се превърнат в истински кошмар, но да знаете как можете да ги премахнете от дома и домашния си любимец – това е половин спечелена битка! 

куче чистенеСнимка: iStock

Вижте още:

Може ли кучето ни да хване бълхи през зимата

Колко дълго живеят бълхите без гостоприемник

Виж още