5 начина да помогнете на кучето си да се изправи срещу страховете си

куче страх Снимка: iStock

А ко имате домашен любимец, то може би ви се е случвало да се кикотите или да изпадате в недоумение от някои негови реакции или специфично поведение. Когато, например, животното се страхува от собствената си сянка, то няма как да не се усмихнем снизходително, нали? Или пък да не се почувстваме безсилни, когато четириногото трепери при вида на друго куче. 

Без значение от контекста или конкретната ситуация, от нас, собствениците, зависи да помогнем на домашния си любимец да преодолее страховете си. Независимо какво е това, което предизвиква несигурност или уплаха у питомеца ни, чувствата на кучето ни винаги трябва да бъдат приемани сериозно. 

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Да, може да са глупави или да са резултат от травматично преживяване в миналото, но страхът е основна пречка за вашия домашен любимец да има щастлив и пълноценен живот.  

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме няколко стъпки, които ще ви помогнат да изградите увереност и да направите домашния си любимец по-безстрашен!

  • Положително подсилване

Положителното подсилване се използва за трениране на основни команди за подчинение и безопасност като „седни“ и „стой“ и според специалистите дава най-трайни резултати в дългосрочен план. То се основава на поощряване на желаното поведение. Как можете да го използвате, за да помогнете на домашния си любимец да се изправи срещу страховете си?

Излагайте постепенно кучето си на това, от което се чувства застрашено в контролирана среда и награждавайте доверието с лакомство, играчка или похвала. Никога не го наказвайте за страха му, но и не го поощрявайте щом го прояви. Докато не застрашава себе си или някой друг, най-добре е да игнорирате нежеланото поведение. 

куче страхСнимка: iStock

  • Десенсибилизация

Опитайте постепенно да излагате кучето си на всичко, от което се страхува, за да му помогнете да усети, че контролира нещата. Ако се чувства несигурно в компанията на други четириноги, например, започнете с разходка на повод в близкия парк, където питомецът ви може да види, чуе и подуши другите четириноги, но все пак усеща, че вие сте до него и е в безопасност. Щом кучето ви покаже увереност, започнете да се приближавате постепенно.

Поддържайте бавно темпо и не забравяйте, че може да се наложи да направите няколко крачки назад, преди да продължите напред към крайната си цел – директен контакт без страх.

куче страхСнимка: iStock

Вижте още: Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

  • Нарушаване на рутината

За много кучета всичко ново е плашещо. Те никога преди не са виждали прахосмукачка, например, следователно я възприемат като заплаха. Или не прекарват много време с други себеподобни и внезапното взаимодействие с тях ги изнервя или плаши. 

В тези случаи е възможно вашето куче да преодолее страха си чрез редовно излагане на въпросния стимул. Ако, например, домашният ви любимец се страхува от прахосмукачката, опитайте да я пускате по-често и вижте дали ситуацията ще се подобри. Ако показва признаци на постепенно изграждане на увереност, опитвайте отново и отново - всичко това ще помогне на четириногото постепенно да справи само със страха си. Колкото повече и по-чести взаимодействия има, толкова по-уверено ще става то. 

куче страхСнимка: iStock

  • Коригирайте поведението си

Кучетата са изключително чувствителни към това, което усещат хората около тях. Ако вие сте щастливи, и те са щастливи, но ако сте разтревожени – и те са. Да сте наясно със страха на домашния си любимец е важно, но може да подхранвате фобията му, без да го осъзнавате. Ако попаднете в ситуация, която знаете, че питомеца ви няма да хареса, направете всичко възможно, за да запазите спокойствие. Всяка ваша реакция, която излъчва вътрешната ви тревожност или несигурност, ще накара питомецът ви да се почувства по-зле и ще засили убеждението му, че има от какво да се страхува. И обратното – ако сте спокойни и уверени, вашето куче ще последва примера ви.

куче страхСнимка: iStock

  • Свържете се с професионалист

Никой не е в състояние да прочете мислите на вашето куче, но професионалните треньори и кучешки психолози са опитни в разбирането на енигмата, която представлява ума на домашния ви любимец. Един специалист е в състояние да оцени поведението на четириногото и да открие причината за страха му. Той ще работи с вас, за да структурирате заедно план за решаване на ситуацията.

Страхът е сложна емоция и решението невинаги е просто. Колкото по-дълго не обръщате внимание на поведението на домашния си любимец, толкова повече ще се задълбочават проблемите му. Домашните ни любимци изразяват страха си по различни начини. И независимо дали косматият ви другар избере да се свие или да се хвърли напред в нападение, ако не се усеща сигурен в себе си и нещо го тревожи, това ще му попречи да живее пълноценно и щастливо. Ваша работа като негов любящ собственик е да приемете чувствата на кучето си сериозно и да направите всичко възможно, за да му помогнете. 

Вижте още: 

Как да запазим спокойствието на кучето си на обществени места

7 стъпки за подобряване на увереността на кучето ви

 

 

 

 

Виж още