Защо кучетата спят повече, когато навън вали

куче дъжд Снимка: iStock

В сички обичаме да се свиваме на дивана с хубава книга в дъждовен ден. А още по-добре е, ако кучето ни доволно дремва до нас. Всъщност, много собственици на четириноги забелязват, че питомците им сякаш обичат да мързелуват повече по време на дъждовно време. Това сънливо поведение на домашните любимци кара много собственици да се чудят:

Защо кучетата спят повече, когато навън вали?

Уютната среда и лекият шум от дъждовните капки създават перфектните условия за сладка дрямка. И не, не говорим за вас, а за кучето ви! Има някои изследвания, които предполагат, че повишеното въздушно налягане при дъждовно време, може допълнително да направи косматите ни другари сънливи. А много хора вярват и, че четириногите просто следват животинските си инстинкти, които им подсказват да намалят активността си при лошо време. 

куче дъждСнимка: iStock

Наистина ли кучетата спят повече, когато вали?

И така, действително ли дъждът прави кучетата сънливи? Освен ако косматият ви другар не изпада в паника или силно безпокойство при гръмотевични бури, той със сигурност изглежда по-спокоен по време на дъждовно време. Най-вероятно тази сънливост се дължи на това, че:

Dogsandcats.bg
  • Шумът на дъжда е релаксиращ

Шумът на дъжда е релаксиращ както за хората, така и за домашните ни любимци. Тази лека и монотонна мелодия на дъждовните капчици, удрящи се леко по прозореца, влияе на тялото ни, като намалява кръвното налягане и забавя дишането. Това естествено отпуска тялото и ни прави леко сънливи. 

куче дъждСнимка: iStock

Въпреки че повечето проучвания относно въздействието на дъжда върху тялото са проведени върху хора, кучетата вероятно реагират на този шум по подобен начин. А като се има предвид, че повечето четириноги така или иначе обичат да си дремват, отпускащият характер на звука на дъжда прави средата още по-идеална за сън. А и къщата ви е чиста, топла и уютна, когато навън вали.

  • Въздушното налягане е по-високо, когато вали

Технически атмосферното налягане е по-високо, когато вали. Особено ако има по-продължителна буря, а не само кратко преваляване. Това се случва, защото във въздуха има по-малко кислород и повече отрицателни йони, благодарение на внезапната промяна във влажността. Всичко това ни кара да се чувстваме по-сънливи, спокойни и отпуснати. И това, естествено, ни кара да искаме да се настаним някъде за една приятна дрямка. 

куче дъждСнимка: iStock

Вижте още: 5 неща, които кучетата усещат, преди да се случат

  • Вие релаксирате и кучето ви иска да се присъедини към вас

Всички обичаме чувството на уют, свити удобно на топло на дивана, с хубава книга или любим филм, докато навън вали. Е, много кучета обичат да се сгушат в нас или поне да са наблизо, когато си почиваме.

Тази поведенческа мимикрия не е нещо ново за собствениците на четириноги. Домашните ни любимци са склонни да разчитат много точно настроението на стопанина си и понякога да синхронизират собственото си поведение с нашето. Това означава, че кучетата често са развълнувани или спокойни, когато и собствениците им са. 

куче дъждСнимка: iStock

  • Кучето ви знае, че няма как да играе навън

Кучетата ни са много добри в събирането на информация относно ежедневието ни. Това означава, че четириногият ви другар в даден момент ще стигне до извода, че рутината му ще се промени, когато навън вали. 

Повечето хора не обичат да излизат на дълги разходки или да играят с домашните си любимци навън в дъждовни дни. Това означава, че питомецът ви знае, че тези дни са време за повече почивка вкъщи. Естествената сънливост в дъждовните дни също помага.

куче дъждСнимка: iStock

  • Кучето следва инстинктите си

Всички животни инстинктивно намират подслон, когато вали и това включва и домашните ни любимци. В крайна сметка дъждът и вятърът са природни непредвидими стихии, които могат да навредят на здравето им, ако останат навън на открито. 

Въпреки че не им се налага да търсят допълнителен подслон (все пак живеят в къща или апартамент), кучетата ни все пак остават верни на инстинктите си и предпочитат да останат на закрито, когато навън вали.

Влияе ли дъждовното време на настроението на кучето?

Някои хора имат мрачни мисли и меланхолично настроение, когато навън е дъждовно и облачно. Въпреки че липсата на слънчева светлина определено е фактор, няма много доказателства в подкрепа на тезата, че кучетата се чувстват по-тъжни в дъждовен ден.

куче дъждСнимка: iStock

Меланхоличното поведение на четириногите най-вероятно се тълкува погрешно от техните собственици. Шумът на дъжда, смесен с промените в състава на въздуха, вероятно кара животното да се чувства едновременно уморено и мързеливо. Въпреки това сред четириногите има много почитатели на игрите навън, когато вали. Така че – малко е вероятно дъждовният ден да кара животното да се чувства депресирано.

Това меланхолично поведение на кучетата най-вероятно се тълкува погрешно от техните собственици. Шумът на дъжд, смесен с промените в състава на въздуха, вероятно ще накара кучето да се почувства едновременно уморено и мързеливо. Въпреки това е малко вероятно дъждовен ден да накара кучето да се почувства депресирано.

Вижте още:

5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

Навън вали, а кучето ви отказва да се изходи

 

 

Виж още