Защо кучето ми носи играчки в краката ми и ги дъвче?

куче играчки Снимка: iStock

К учетата безспорно са любопитни създания, които понякога правят откровено странни неща. Като например, да носят любимата си играчка и да я пуснат в краката ни, само за да започнат да я дъвчат. Поведение, което поне привидно, сякаш няма никаква логика. И макар да изглежда забавно и сладко, всъщност зад него си има причина. Или по-точно – няколко. 

Разровихме се в някои от мотивите зад това поведение, за да се опитаме да си обясним какво се случва в главите на нашите четириноги другари. 

куче играчкиСнимка: iStock

Защо кучетата обичат да дъвчат играчките си

Преди да се задълбочим в комбинираното поведение, добре би било да разгледаме защо кучетата ни обичат толкова много своите играчки за дъвчене. 

Dogsandcats.bg

Дъвченето, когато е насочено към играчките им, а не към други предмети в дома ни, може да бъде приятно занимание за домашния ви любимец. То ангажира мозъка му и се докосва до ловните му инстинкти. Разкъсването на кост или изтръгването на пълнежа от играчка имитира усещането за уловена плячка. И въпреки че кучетата са опитомени животни, на които не им е необходимо да ходят на лов за храната си, този инстинкт все пак се е запазил във времето. 

куче играчкиСнимка: iStock

Вижте още: 5 чести грешки, които правите с играчките на кучето си

Защо кучетата седят на краката на стопаните си

Знаем, че кучетата обичат да дъвчат играчките си. Но какво ги кара да се отпускат на краката ви? Няма нищо по-сладко от това, когато седите на любимия си стол или на дивана, косматият ви другар да поседне на краката ви, нали?

Няколко са причините зад това поведение, като в основата на всички тях е, че това е мил и позитивен жест. Точно такъв, какъвто и изглежда. 

Вижте още: Защо кучето обича да седи върху краката ви

И така, какво кара кучето ви да сяда на краката ви и да дъвче играчката си?

Когато помислим за всички причини, поради които домашните ни любимци дъвчат играчките си, както и защо седят на краката на стопаните си, причината, поради която обичат да правят и двете, става кристално ясна. По този начин четириногите комбинират две от любимите си дейности заедно. Двойна наслада и удоволствие! Дъвченето на любимата играчка им носи радост, а близостта със скъпия им собственик прави заниманието още по-приятно и възнаграждаващо. 

куче играчкиСнимка: iStock

Има ли причина да се тревожите за това поведение?

Въпреки че вероятно кучето ви се опитва да съчетае две от любимите си дейности, понякога може да забележите, че питомецът ви става леко агресивен докато го прави. Ако кучето ви ръмжи или се опитва да ви ухапе, когато се опитате да го преместите или да вземете играчката му, това е момент, който си заслужава да се отбележи. Може да е знак за опазване на ресурсите. 

куче играчкиСнимка: iStock

В заключение – защо кучето ви дъвче любимата си играчка точно върху краката ви? Въпреки че всички четириноги са различни и поведението им има своята индивидуална мотивация, в този случай то означава едно – животното иска да ви покаже малко обич, като същевременно се позабавлява. 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да дъвчат нещата ни

Знаците, че не отделяте достатъчно време за кучето си

 

Виж още