5 чести грешки, които правите с играчките на кучето си

куче играчки Снимка: iStock

К упуването на играчки за кучета изглежда проста задача. Отивате до близкия зоомагазин, избирате нещо, прибирате се у дома, премахвате опаковката, давате го на домашния си любимец и сте готови! По-сложната част идва с управлението на времето на игра на косматия ви другар, включително – кои от играчките избирате за заниманията си. Защото, вярвате или не, това решение може да повлияе на качеството на живот на питомеца ви, а и на вашия! 

Ако правите някоя от следните често срещани грешки, свързани с играчките за домашния си любимец, знайте, че промяната дори само на един от тези навици, може да се отрази положително и на двама ви.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Не подменяте износените/скъсаните играчки

Няма как да помолите едно куче да бъде по-нежно или внимателно с играчките си. А дори и да опитате, това просто няма да се случи. Играчките за кучетата са с една цел: дъвчене и не са предвидени да имат дълъг живот. Колкото и добре да е направена, от колкото и висококачествен материал да е, всяка играчка в даден момент се разпада. Парчетата от нея представляват опасност от задяване при поглъщане. 

Dogsandcats.bg

За това в момента, в който забележите играчка, която изглежда като към края си, изхвърлете я на боклука. Нова играчка ще бъде далеч по-бюджетен избор от спешен преглед при ветеринарен лекар, можете да бъдете сигурни в това. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Купуване на грешен размер

Вероятно сте сте заглеждали, че някои от играчките в зоомагазините се предлагат в различни размери. На някои от тях дори е обозначено за колко големи кучета се препоръчват. Това е важен момент – не може да очаквате вашата Чихуахуа с малка уста да дъвче гумен кокал, създаден за Голдън ретривър, например. Обратният вариант също е неподходящ – ако дадете на голямо четириного играчка, предназначена за по-малко кученце, тя може лесно да се плъзне в задната част на устата му и да попречи на дишането му. 

Домашният ви любимец ще се забавлява и ще се радва най-много на играчки, пасващи на неговия собствен размер. А и те са най-безопасни за него. 

  • Не въртите играчките на кучето си

Всяко куче в даден момент се отегчава да се занимава с едни и същи играчки, отново и отново. Дори да има цял кош, не е изключено всички да му омръзнат. Да въртите играчките му на ротационен принцип е чудесен начин да поддържате интереса на животното, без да харчите излишни пари всяка седмица. 

куче играчкиСнимка: iStock

Как да го направите? Позволете на питомеца си да има само няколко играчки наведнъж и когато изглежда, че му е скучно или е загубил интерес към тях, приберете наличните, почистете ги и ги оставете за по-късно. Заменете ги с тези, които сте съхранявали до момента. 

  • Не купувате играчки с двойно предназначение

Основната цел на всяка играчка е да забавлява вашето куче. Много от тях са създадени да правят само това, но други имат и втора цел. 

Играчките могат да се използват, за да направят наглед обикновени и дори – неприятни за животното неща, по-забавни. Те могат да забавят храненето (което е от полза при домашни любимци с газове) или дори да направят миенето на зъбите чакан, а не само стресиращ момент.

куче играчкиСнимка: iStock

  • Не купувате играчки, на които вашето куче се радва

Кучетата са също толкова уникални, колкото и хората. Домашните ни любимци имат своите предпочитания, за това – обърнете внимание какво харесва вашия питомец. Някои четириноги предпочитат скърцащи играчки, на други им допадат плюшките, а трети се забавляват най-много с неща, които могат да дъвчат по цял ден. Рядко кучетата ще се занимават с играчки, които не им допадат. Няма смисъл да купувате на питомеца си милион играчки, ако всички те са му безинтересни и животното няма желание да се занимава с тях. 

куче играчкиСнимка: iStock

Играчките са важна част от физическото и психическото благополучие на вашето куче. Не ги пренебрегвайте и се уверете, че осигурявате на животното възможност да се забавлява щастливо!

Вижте още: 

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Всяко куче ли си има любима играчка

Виж още