Знаците, че не отделяте достатъчно време за кучето си

куче човек Снимка: iStock

В ажно е да даваме на домашния си любимец комбинация от обич и внимание. Куче, което стои само по цял ден и не получава достатъчно взаимодействия, може да прибегне до лошо поведение като разрушителни дъвчене, вой или нещо по-лошо. 

куче лошоСнимка: iStock

Но как да разберем дали косматият ни другар получава достатъчно внимание? Ето няколко признаци, които може да ви насочат, че е добре да отделяте малко повече време на домашния си любимец. 

Разликата между внимание и обич

Хората сме склонни да мислим, че вниманието и привързаността са едно и също нещо. И макар често да се препокриват, има някои малки разлики. Привързаността се отнася до грижата, която показваме на нашия домашен любимец, като например – отделяне на време за гушкане, игра и черпене с лакомства. Това, че обичате кучето си (в което не се съмняваме!), това не значи автоматично, че всичките му нужди са удовлетворени. Животните се нуждаят и от внимание, като например, ходене на разходки, тренировки, обучение за възпиране на проблемното поведение и получаване на рутинни здравни грижи. 

Dogsandcats.bg

От колко внимание се нуждае вашето куче, зависи в голяма степен от неговите размер, ниво на активност и здравословно състояние. 

Признаците, че вашето куче не получава достатъчно внимание

куче тъжноСнимка: iStock

Ето някои от най-често срещаните поведения, които се отключват най-често в случаите, когато едно куче не получава достатъчно внимание.  

  • Разрушителни навици

Кучетата, които не са добре психически стимулирани, често създават свои собствени игри, за да бъдат заети с нещо. А това често включва деструктивно поведение. Ако забележите, че домашният ви любимец дъвче дивана, копае дупки в двора или инспектира боклука често, добра идея е да помислите за алтернативи, които да ангажират вниманието на животното. Изпробвайте играчки-пъзели или отидете на разходка, за да дадете възможност на четириногото да подуши нови неща и да раздвижи ума си. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • Прекомерен лай

Отегченото или стресираното куче често може да лае по всеки шум. Често недостатъчното внимание от страна на стопанина може да отключи тревожност при раздяла, включваща прекомерна вокализация през времето, когато не сте у дома или свръхбдителност -  като вой, при всеки малък шум. 

  • Агресивно поведение

Понякога куче, което не получава достатъчно внимание, може да стане много стресирано. А това може да се прояви като агресивно поведение, като пренасочена агресия към други четириноги или хора – както у дома, така и навън. 

куче човекСнимка: iStock

Разочарованото куче може и да не знае как да изрази себе си по друг начин. Ако забележите, че домашният ви любимец се държи агресивно, най-добре е да потърсите помощ. Следвайте съветите на ветеринарния си лекар, дресьор или специалист по поведение на кучета, за да се справите с основните тревоги, които причиняват агресивното поведение. 

  • Тревожност при раздяла

Недостатъчно стимулираното куче може лесно да стане тревожно. Тревожността при раздяла може да възникне по много причини. Липсата на внимание обаче, често е един от основните фактори. Ако забележите, че домашният ви любимец изпитва стрес или паника още преди да сте напуснали дома си, не пренебрегвайте това поведение. Вместо това – опитайте да изморите четириногото преди да тръгнете. Дългата разходка ще засили вероятността животното да си подремне, докато ви няма. 

куче човекСнимка: iStock

Поведения, търсещи внимание

Куче, което иска да му отделите повече внимание, може да се опита да ви насочи към това чрез езика на тялото си. Ако домашният ви любимец е сякаш винаги залепен за вас, закача ви с лапа, побутва ви с нов, дърпа или хапе крачолите на панталона ви или ви търси, когато се изгубите за момент от погледа му, може да има нужда от повече грижи. 

Отделете малко време не само, за да покажете обич на животното чрез гушкане и галене, но и за да прекарате качествено време заедно. Излезте на разходка, поиграйте с любимата му играчка или го изчеткайте добре – всичко това показва внимание и загриженост за нуждите на четириногото ви другарче.

куче очиСнимка: iStock

Познаването на фините разлики между обич и внимание може да ви помогне да забележите кога кучето ви има нужда от вас. Създаването на здравословен баланс между стимулиращи дейности и грижи, заедно с начините как да покажете обичта си към кучето си, ще ви помогне да изградите най-пълноценните възможни отношения с домашния си любимец. 

 

 

Виж още