Защо кучето ми прави това: Кратки отговори на 5 въпроса за поведението на домашния ни любимец

куче близане Снимка: iStock

В ероятно сте се питали хиляди пъти: „Защо кучето ми прави това?“. И има доста различни неща, които можем да обединим под общия знаменател „това“.

Нашите космати другари безспорно са най-добрите спътници, но поведението им невинаги има много смисъл за стопаните им. Всъщност, често то е абсолютно неразбираемо!

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Независимо дали имате по-възрастно куче или кутре у дома, има голяма вероятност понякога животното да прави неща, които ви объркват. Ето и причината зад 5 от най-често срещаните поведения, свързани с поведението на домашните ни любимци.

  • Защо кучетата душат чатала на хората?

Проблем, с който много от стопаните на четириноги често се сблъскват и който ги кара да се чувстват неудобно. Защото животното не изпитва (бъдете сигурни!) никакъв срам от това да подуши познат или непознат човек в областта на чатала. В основата на това поведение стои невероятното обоняние на косматите ни другари, благодарение на което те изследват света около себе си. Именно поради това, животните се опитват да подушат интимните зони на човек , тъй като това е област от тялото, където често се потим и съответно – е богата на различни миризми. И, бъдете сигурни, всички те са безкрайно интересни за косматия ви другар!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата винаги искат да помиришат чатала ни?

  • Защо кучето ми ме следва от стая в стая?

Ако имате куче, което ви следва из къщата, когато се местите от стая в стая, приемете го като комплимент! Въпреки че четириного, което не ви изпуска от поглед, докато сте у дома, може да бъде леко досадно, най-често това поведение е провокирано от чиста обич и привързаност от страна на питомеца ви! 

Кучетата са научили от минали преживявания, че престоят им близо до хората води до добри неща: храна, игра и грижа. За това и следването на хората наоколо е нормално и възнаграждаващо поведение. Разбира се, всичко е индивидуално – някои четириноги са по-независими, докато други с гордост носят прякора „велкро кучета“, което означава, че са особени привързани към стопаните си и повече от всичко да се гушкат. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ми става тревожно, когато съм под душа

В някои случаи кучетата могат да следват стопаните си, за да ги уведомят, че е време за разходка, че са гладни и дори, че купичката им с вода е празна. Езикът на тялото, жестовете и поведението на животното са това, което ще ви насочи към причината за поведението му. 

  • Защо кучетата вият и лаят?

Ако вашето куче има какво да каже (не само на вас, но и на съседите ви!), то бързаме да ви успокоим, не сте сами! Виенето, лаенето, хленченето и други звуци са естествен начин за общуване на четириногите. Това са все начини, по който нашите домашни любимци съобщават как се чувстват и какво искат, привличайки вниманието на собствениците си към нещо. 

Разбира се, всяко куче е индивидуално, така че някои животни (и породи) са по-гласовити от други. Вокализацията от всякакъв вид е един от начините, по които четириногите се свързват с хората. 

куче човекСнимка: iStock

  • Защо кучетата ви облизват?

Облизването е естествено поведение за кучетата, а за да разберете защо домашният ви любимец го прави, важно е да погледнете по-глобално какво се случва около животното. Например, ако кучето ви се намира в неудобна ситуация, то може да ви ближе, за да освободи стреса или да се самоуспокои. А ако мислите, че косматият ви другар ви целува, то може би сте прави, че това е така, защото четириногото изпитва обич към вас – кучетата често облизват стопаните си, за да покажат привързаност. 

Вижте още: Защо кучетата ближат всичко около себе си

Питомецът ви може да ви оближе и, защото това е неговият начин да ви почисти. Особено ако наскоро сте яли, може да забележите, че кучето ви е склонно да започне да ви ближе повече по ръцете и лицето.

куче човекСнимка: iStock

  • Защо кучето не идва при повикване

Много стопани на кучета срещат известно предизвикателство в това да научат кучетата си да идват при повикване. Важно е да знаете, че ако косматият ви другар не идва веднага, щом му отправите командата, не означава, че сте лош стопанин или сте се провалили в дресурата. 

Кучетата обикновено не идват, когато са повикани, защото или изобщо не разбират какво означава „ела“, или по-вероятно - не се справят добре с нивото на разсейване, пред което са изправени и това им пречи да се съсредоточат над това какво се иска от тях. 

Например, вашето куче може да знае как да дойде при повикване, ако го извикате от другия край на къщата, но не съумява да изпълни това, което се иска от него на оживен плаж или парк, например. 

Вижте още: Да научим кученцето как се казва

 

Виж още