Предизвикване на повръщане при кучетата: какво трябва да знаем

куче повръщане Снимка: iStock

К учетата по природа са любопитни същества, а това понякога може да доведе до ядене на неща, които не бива изобщо да се озовават в устата им. 

Нехранителни предмети като камъни, чорапи и бельо могат да причинят запушване на червата, което да налага спешна операция. Обичайните токсични хранителни продукти пък, включват грозде, дъвки или бонбони, съдържащи ксилитол, шоколад и храни с чесън или лук. Сред най-честите неща, които се озовават в лапите на четириногите и които са опасни за здравето им са и лекарства без рецепта, противозачатъчни хапечета, антидепресанти и марихуана. Поглъщането на химически отрови като отрова за плъхове, торове, инсектициди, пестициди, хербициди и антифриз също е основен проблем.

куче повръщанеСнимка: iStock

Когато домашният ви любимец погълне нещо, което не трябва, едно от основните неща, които предприемат в спешната клиника, е да предизвикат повръщане. При особено тежки и опасни случаи, ветеринарният лекар може да ви препоръча да направите това още у дома.

Dogsandcats.bg

Трябва ли да накараме кучето си да повърне?

Когато кучето ви е изяло нещо, което не трябва, първият ви инстинкт говори да направите така, че то да го повърне. Често това е и правилната тактика и което би препоръчал и ветеринарния ви лекар, пишат от PetMD.

Въпреки това, предизвикването на повръщане крие някои потенциално сериозни рискове и не е подходящ способ за всяка ситуация. 

Ако имате подозрение, че кучето ви е погълнало чужд предмет или потенциално опасно токсично вещество, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Само специалистът може да ви насочи дали предизвикването на повръщане в домашни условия е правилното нещо. Акцентираме върху това, защото в някои случаи предизвикването на повръщане може да причини повече щети, отколкото поглъщането на самия токсин. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Ситуациите, при които ветеринарният ви лекар може да не препоръча предизвикване на повръщане, включват поглъщане на: 

  • Разяждащи химикали (препарати за почистване на тоалетна чиния или канал)

При повръщане те могат да причинят язви или лезии. 

  • Цинков или алуминиев фосфид (отрова за къртици)

При смесване със стомашната киселина тези токсини могат да причинят смъртоносен газ фосин. При повръщане той може да причини увреждане на белите дробове на всеки, който го вдиша. В конкретния случай – на вас и ако имате други домашни любимци. 

  • Остри предмети (стъкло или заострена пластмаса)

При повръщане могат да наранят хранопровода на кучето ви.

Брахицефалните породи кучета като Мопс, Английски и Френски булдог, Боксер и Бостън териер са изложени на по-висок риск от възникване на аспирационна пневмония поради късите си носове и генетичните проблеми с дихателните пътища. 

А някои токсини могат да причинят аспирационната пневмония ако кучето повърне, независимо дали има плоско лице или не. Например, ако животното погълне течен перилен препарат на капсула, той може да стане пенлив и по-лесно да достигне до белите му дробове.

куче повръщанеСнимка: iStock
 

Ветеринарният ви лекар е този, който може да прецени за всеки отделен случай дали рисковете от предизвикване на повръщане надвишават ползите. 

Понякога може и да е твърде късно да се предизвика повръщане. Ако, например, кучето ви е погълнало чужд предмет или токсично вещество, времето е най-важно. 

Общата препоръка гласи да се предизвика повръщане в рамките на два часа след поглъщането.

Ако е минало повече време, има вероятност чуждият предмет вече да се е преместил от стомаха в червата. И в този случай повръщането просто вече не е ефективно. Идентично, ако токсинът вече е абсорбиран или животното показва клинични признаци (особено неврологични като гърчове), повръщането вече не е ефективен или безопасен вариант. Има, разбира се, изключения, но времето тук е от съществено значение. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Кои методи да избягваме, когато предизвикваме повръщане при кучето си

  • Сол

Солта никога не бива да се използва за предизвикване на повръщане, тъй като поглъщането на големи количества може да доведе до животозастрашаващи нива на натрий в кръвта на кучето ви (хипернатермия). Което води до тремор, гърчове и дори кома. 

  • Пръст в гърлото

Пъхането на пръст в гърлото на кучето ви няма да го накара да повърне. Четириногите нямат същия рефлекс на повръщане като хората. Това действие е травматично за кучето и може да доведе до нараняване на гърлото му, както и до рефлексно ухапване. 

  • Зехтин

Зехтинът може да доведе до панкреатит, диария и повишен риск от аспирационна пневмония, ако домашният любимец повърне.

Какво да направите, ако кучето ви е изяло нещо, което не трябва

Ако кучето ви е изяло нещо, което не трябва, не бързайте да се паникьосвате! Най-доброто нещо, което можете мигновено да направите, е да се свържете с ветеринарния си лекар. След това – съберете бързо информация за продукта, който предполагате, че животното е изяло, както и за приблизителното време кога това се е случило. Ако, разбира се, има как това да стане. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Щом предоставите тази информация на ветеринарния си лекар, той ще ви посъветва дали повръщането е най-добрият вариант и кой начин да използвате за целта.

Подчертаваме, че предизвикването на повръщане винаги следва да се извършва под ръководството на ветеринарен специалист. Това може да бъде животоспасяващо за косматия ви другар, особено при случаи на токсичност и поглъщане на чуждо тяло, за това е важно да останете концентрирани, максимално спокойни и да изпълнявате точно инструкциите на специалиста. 

Как ветеринарите карат кучетата да повръщат

Във ветеринарната клиника повръщането най-често бива предизвикано чрез прием на някои лекарства. Най-често използваните от тях са: 

  • Апоморфин

Обикновено се поставя като инжекция и е ефективно за предизвикване на повръщане в 94% от случаите. Действа бързо, в рамките на 15 минути. 

  • Clevor (офталмологичен разтвор на ропинирол)

Това лекарство е одобрено от FDA и се прилага като капки за очи. Ефективен при предизвикване на повръщане при 95% от кучетата в рамките на 30 минути.

 

 

 

 

Виж още