Защо малките кучета се хвърлят към по-големи от тях четириноги

кучета агресия Снимка: iStock

И злезли сте на приятна разходка с вашата Чихуахуа, но докато се усетите изпадате в следната ситуация: кучето дърпа каишката си, с оголени зъби, опитвайки се да атакува преминаващата наблизо Немска овчарка. 

Често срещан сценарий, добре познат на собствениците на по-малки домашни любимци. И няма как да не ни накара да се запитаме: Възможно ли е питомецът ни да не осъзнава размера си? И умишлено ли по-малките четириноги налитат на по-едрите си събратя?

кучета агресияСнимка: iStock

Защо някои малки кучета са склонни да антагонизират по-големите си събратя?

В конкретният случай нападението е най-добрата защита. Или така поне си мислят малките кучета, коментира д-р София Ин, специалист по поведението на животните и автор на книгата „Как да се държим така, че домашният любимец да ни слуша“. Според специалистът, коренът на това поведение на дребосъците е в това, че те обикновено намират по-големите си събратя за по-страшни. „И тъй като се плашат да не бъдат стъпкани или настъпени, у тях се отключва инстинкт, който ги кара да станат агресивни“, допълва още д-р Ин.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Как да намерим приятели за игра за голямото си куче

Фактът, че някои по-малки породи като териерите, например, имат склонност и да са силно реактивни по природа, не помага особено. Тъй като тази им характеристика, на практика означава, че тези четириноги имат по-слаб контрол над импулсите, по-високо ниво на възбуда и са склонни да реагират прекомерно експресивно, когато са уплашени, отбелязва д-р Ин.

кучета агресияСнимка: iStock

Независимо от размера на питомеца ви обаче, този агресивен характер трябва да бъде овладян и ограничен. Излишно е да споменаваме, че

ако имате малко куче и то действа нападателно, налитайки на по-едри от него четириноги, това няма как да се размине без инциденти, рано или късно.

Как правилната социализация помага

Ранната социализация на домашните любимци (през първите месеци от живота им до навършване на 1 година) е жизненоважна за изграждане на маниерите им на общуване. Важно е косматият ви другар да свикне с вида на другите домашни любимци, както и да се научи как да играе възпитано с тях. 

Вижте още: 6 начина да помогнем на кучето да създаде нови приятелства

И дори ако вашият четириног другар отдавна да е преминал етапа на малко кутре, впечатлително и с нескончаем ентусиазъм да опознава света, никога не е твърде късно да подобрите социалните му умения чрез контролирани взаимодействия. „Всичко, което ви е необходимо, са две или три запознанства с добре възпитани кучета на седмица“, съветва специалистът.

кучета агресияСнимка: iStock

Вижте още: 10 важни неща, на които да научите малкото кученце

Контрол над импулсите 

Ако домашният ви любимец скача, за да вземе лакомство, скимти, за да отиде на разходка или се втурва през вратата, за да влезе в колата, тогава му липсва контрол върху импулсите.

кучета агресияСнимка: iStock

В този случай, съветва д-р Ин, важно е да съсредоточите дресурата над това да помогнете на животното да се научи да овладява естествените си импулси и инстинкти, като същевременно свиква да търси насоки от вас (собственика си), когато внезапно се сблъска с по-големи себеподобни. 

„Когато е обучено да се съсредоточава върху вашите команди, можете да позволите на домашния си любимец да поздрави всяко четириного, което предизвика интереса му, за няколко секунди, а след това да го извикате да дойде при вас, за да продължите разходката си. Питомецът ви знае, че вие контролирате ситуацията и в този случай няма място за притеснение“, коментира още д-р Ин.

Каквото и да правите, опитайте се да не дърпате каишката на кучето, да не го теглите по улицата и/или да викате „Не!“ на висок глас, когато вашият домашен любимец започне да се хвърля към по-големи от него животни. Това само повишава нивото на възбуда и ситуацията може да ескалира дори по-бързо, отколкото сте очаквали. Представете си, че пред вас са двама души, които са на път да се сбият в бара, а вие се опитвате да удържите единият от тях. Това само ще го разяри още повече, нали?

кучета бойСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо някои кучета не се харесват

5 съвета за избягване на конфликти в кучешкия парк

 

 

Виж още