5 съвета за избягване на конфликти в кучешкия парк

кучета парк Снимка: iStock

К учешките паркове и градинки са сред любимите места на голяма част от домашните ни любимци. И няма как да е иначе – там те могат да потичат на воля, да подушат всичко, което представлява интерес за тях и, разбира се, да създадат нови приятелства. 

За да сте сигурни, че косматият ви приятел ще си прекара добре в кучешкия парк, има някои прости неща, които можете да направите, за да намалите драстично шансовете вашият домашен любимец да се включи в сериозна кавга.

Вижте още: Не бъдете TОЗИ човек: 6 правила в кучешките паркове, които да следвате

  • Уверете се, че има достатъчно място за всички

Някои кучета се нуждаят от повече пространство, особено в контекста на кучешкия парк, където играта с висок интензитет е често срещана, а груповата динамика непрекъснато се променя, когато нови четириноги пристигат, а други си отиват. Не ходете в парка, когато е натоварено и бъдете готови да си тръгнете по-рано, ако започне да става пренаселено. Търсете зоните, където има повече пространство и избягвайте тези четириноги, които изглеждат стресирани или силно възбудени, играят грубо или се забавляват със своя си играчка.

Dogsandcats.bg

кучета паркСнимка: iStock

  • Наблюдавайте и оценявайте условията в парка

Важно е да разберете, че вашето куче може да попадне в центъра на конфликт дори и само като страничен наблюдател. Така че – не се колебайте да промените плана си, ако нещо ви тревожи. Знаем, че можем да е разочароващо ако не влезете или се наложи да си тръгнете по-рано заради други посетители в парка, но поне кучето ви ще се прибере невредимо. 

Невъзможно е да се предскаже или контролира поведението на останалите четириноги в парка – независимо дали са на два или четири крака. За това можете да наблюдавате и търсите някои индикатори, за да прецените на място риска от възникване на конфликт. Многото кучешки изпражнения по земята, например, може би показват, че това място се посещава от хора, които не спазват правилата и са небрежни в надзора и почистването след питомците си. Ако видите собственик, който просто седи и използва мобилния си телефон, без да следи къде се намира кучето му, то едва ли можете да очаквате от него адекватна намеса, ако се стигне до сбиване.

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: 12 важни правила на етикет в кучешкия парк

Преди да влезете в заграденото пространство в парка, хвърлете един поглед на кучетата, които са вече там. Ще познаете, че се чувстват удобно по езика на тялото им. Най-общо казано, четириногите, които се забавляват имат отпуснати и подвижни тела, докато тези, които ви изглеждат сковани, с прибрани опашки или присвити очи, очевидно не се наслаждават особено на времето, прекарано в парка. Избягвайте и животни, които преследват или се блъскат в други кучета, въпреки опитите им да се отдалечат от тях.

  • Бъдете внимателни на входа

Голяма част от конфликтите в парковете за кучета възникват още на входната зона, а около половината от тях – в рамките на първите метри около нея. Това е зона с висок риск, защото обикновено се получава струпване от разсеяни стопани, които разговарят с други хора или гледат в телефоните си, докато кучетата им ентусиазирано се втурват вътре.

кучета паркСнимка: iStock

Можете да се опитате да избегнете всичко това, като изчакате, докато задръстването се изчисти (или се върнете по друго време). Щом пристъпите вътре, отдалечете се бързо от входната зона и повикайте домашния си любимец да дойде с вас. Въздържайте се да му хвърляте играчка, да гледате в телефона си или от други дейности, докато не сте поне на няколко метра от входа. 

  • Дръжте кучето си ангажирано

Някои стопани просто влизат в парка и сядат на пейка (ако такава няма – стоят прави), очаквайки домашните им любимци да започнат да си играят с останалите непознати или несъвместими с тях четириноги. Тази тактика обаче, невинаги работи. Далеч по-добре е да поддържате домашния си любимец в движение – продължете с разходката си без да се разсейвате, като същевременно позволите на питомеца си сам да избира или игнорира кучетата наоколо. 

кучета паркСнимка: iStock

Според специалисти по кучешко поведение, много по-малко вероятно е да възникне конфликт, когато кучето се движи напред, отколкото ако обикаля безцелно в една зона.

Вижте още: Защо кучето ми не иска да си играе с другите четириноги

Ако все пак искате да разговаряте с някого, вероятно е по-безопасно да го направите, докато се разхождате и сте фокусирали вниманието върху домашния си любимец. 

  • Активно наглеждайте кучето си

Ефективният надзор включва повече от това просто да държите очите си върху кучето. Точно като надзорник в училищен двор по време на ваканция, вие ще трябва да се ангажирате активно и да се фокусирате върху животното, както и останалите домашни любимци в района.

С риск да се повторим, но паркът за кучета не е мястото, където да използвате мобилния си телефон или да наваксвате с четенето.

кучета паркСнимка: iStock

Носете повода на животното със себе си и следете за сигнали, показващи, че вашето куче се чувства неудобно. Имайте предвид, че понякога дори твърде много „щастлив стрес“ може да доведе до конфликти, особено, когато интензивната игра се превърне в чувство на неудовлетвореност. 

Важно е да наблюдавате поведението на домашния си любимец и да разпознавате неподходящата игра, която изисква вашата намеса. Само, защото четириногият ви другар е дружелюбен и бързо се заиграва с останалите четириноги, това не означава, че ще се „разбере“ с всички тях. Някои кучета просто имат несъвместими стилове на игра, а има и такива, които нямат опит в сприятеляването с непознати животни и може да подходят твърде грубо.

Вижте още:

Кучешки етикет в парка

6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

Да имаш куче помага да намериш нови приятели

 

Виж още