10 важни неща, на които да научите малкото кученце

кученце Снимка: iStock

Д а отворим дома и сърцето си за куче безспорно е едно от най-стоплящите сърцето неща, които можем да направим! С ентусиазма и любовта ни към пухкавия домашен любимец обаче, прогресивно нараства и списъкът със задачи, с които ние, като отговорни стопани, следва да се заемем. За да знаем откъде да започнем и към какво е важно да се придържаме, решихме да съставим за вас лист с най-важните елементи в обучението на новия четириног член на семейството ви. 

Вижте още: Да се подготвим за посрещането на кученцето

Подготовката за посрещането на кутрето е важна, но не по-малко съществени са грижите, свързани с дресурата на косматия ви другар.

Dogsandcats.bg

Част от които, както ще видите сами, могат да започнат още през първите дни на съвместното ви съжителство. Повярвайте ни – голяма част от нещата, които ще видите по-долу, са ключови за цялостния процес на обучение и възпитание на питомеца ви. 

кученцеСнимка: iStock

  • Да познава и обича името си

Какво е едно име – ще попитате вие? И защо му е на малкото кученце да се затормозява с това при положение, че има още време, преди да започнете да го извеждате навън. Всъщност, да научите домашния си любимец как се казва е едно от първите и най-важни неща, които трябва да направите като негов стопанин. Подходете към процеса положително – кажете името на животното, а след това му предложете нещо забавно (награда или лакомство).

Много кученца погрешно свикват да чуват името си само, когато собственикът им е ядосан за нещо и им се кара след някоя беля. За това и, когато ги повикате в парка след време, съзнателно е възможно да предпочетат да не дойдат при вас, а да се отдалечат още по-далеч. За това – не забравяйте да свържете името на животното с положителни преживявания. 

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: Как да научим кучето как се казва

  • Да идва при повикване

Можете да започнете подготовката за тази команда още преди „официално“ да стартирате тренировъчните сесии с домашния си любимец. И тук ключовото е да научите животното, че винаги, когато дойде при вас го очаква нещо хубаво – независимо дали ще е игра, забавление, лакомство или похвала. А може и всичко заедно! 

Съчетавайки двете команди – за име и за идване, вие изграждате баланс, подсилен с положителна асоциация. За това и, когато настъпи неизбежният момент или има спешна ситуация и се налага четириногото да дойде при вас – то ще го направи. 

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: 5 грешки при отглеждането на малко куче

  • Да ви позволи да му сложите каишката

Много кученца имат естествена реакция на страх и бягат, когато някой посегне към задната част на главата или врата им. Няма как обаче да минете без това действие, ако искате някога да изведете животното на разходка с нашийник, нали? За това, една от основните ви задачи е да създадете у кученцето положителна асоциация – винаги, когато остане мирно, а вие сложите каишката му – награждавайте го с лакомство. 

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: Как да привикнем кученцето към каишка

  • Да не се страхува от околната среда

Някои кученца са по-плашливи от други – особено през периода между 4-ти до 6-ти месец. Най-доброто нещо, което можете да направите в тази ситуация, е да съчетаете потенциално страшни за животното преживявания с нещо възнаграждаващо. Но направете това внимателно.

Например, ако кученцето ви се страхува от скейтборди – не отивайте направо в близкия скейт парк, а минете с колата си близо до него. Отворете прозореца, за да може животното да вижда и го наградете за това, че е останало спокойно. С течение на времето намалявайте разстоянието. И помнете – никога не поставяйте целенасочено кученцето в стресираща за него ситуация – това би имало по-скоро обратния ефект и със сигурност няма да му помогне да преодолее безпокойството си.

кученцеСнимка: iStock

  • Научете го, че нищо не е безплатно

Кученцето трябва да разбере, че може да получи лакомство или играчка само, ако ги „спечели“ по начин, определен от вас. Така ще поставите основите на последващото обучение и междувременно ще укрепите връзката на доверие с вашия домашен любимец. 

Не забравяйте и, че кучетата извличат далеч по-голяма радост от това да заслужат нещо, което искат, вместо да го получат безплатно. Природа. 

  • Да дремва спокойно в клетката си

Ако сте избрали клетка като помощен инструмент за осигуряване на безопасност на кученцето във ваше отсъствие, то трябва да знаете, че когато вие сте наоколо то може да няма желание да влезе в нея. Можете да му помогнете да разбере, че това е неговото идеално място за почивка, като му давате определени играчки или лакомства само, докато е вътре в нея. И вместо да прибирате кученцето вътре само, когато ви предстои излизане, поставяйте го за малко и, докато сте вкъщи.     

кученцеСнимка: iStock

  • Да се доверява на хората

Научете домашния си любимец, че добрите хора носят добри неща. Как да го направите? Нека всеки ваш приятел или близък, който ви идва на гости, да носи нещо специално за кучето ви (разбира се – одобрено от вас). Помолете госта си да отправи команда (от вече усвоените) към четириногото, а при правилното й изпълнение – да го възнагради. Това е ефективен начин да създадете у косматия си другар положителна асоциация на доверие към непознати – плюс затвърждаване на самочувствието, че знае как да си „изработи“ лакомство. 

  • Че сте най-добрият му приятел

Да, факт е, че кучетата обичат да си играят с други четириноги. Но вие сте техният най-добър приятел на света. Необходимо е и самото животно да започне да ви възприема така. За целта – бъдете търпеливи и последователни в командите и напътствията си. Ще разберете, че сте успели, когато домашният ви любимец идва, когато го повикате – дори ако междувременно си взаимодейства с други „приятел“ в кучешкия парк. 

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: Какъв стил на игра има вашето куче

  • „Отиди на място!“

Една команда, чрез която ще предотвратите скачане по гостите и блъскането по вратата - винаги, когато на нея се звънне. 

Вижте още: Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

  • Да се научи на самоконтрол

Да обучите домашния си любимец да преминава от развълнувано към спокойно състояние е команда, чието усвояване представлява безценно умение за животното.

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: Първи месеци с малко куче вкъщи

 

Виж още