Защо моят Джак Ръсел териер ме следва навсякъде?

Джак Ръсел териер Снимка: iStock

А ко сте собственик на домашен любимец, сигурно ви допада усещането, че винаги имате до себе си приятел, с когото да прекарвате времето си. А в случай, че породата на вашия питомец е Джак Ръсел териер, то знаете, че винаги разполагате с компанията, от която се нуждаете. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Защо кучето ми ме следва навсякъде?

Ако вашия Джак Ръсел териер ви следва навсякъде, това не е непременно нещо лошо. И въпреки че е важно да знаете защо това се случва и как най-добре можете да се справите със ситуацията, то бързаме да ви успокоим – нямате кой знае какви причини за безпокойство! 

Защо Джак Ръселът ви обича да е около вас?

Джак Ръселите са порода, която се смята за естествено прилепчива. Или с други думи - те обичат да са около стопаните си. Няма една конкретна причина защо кучето ви сякаш гледа постоянно да е около вас – те варират от едно животно до друго. Въпреки това, има някои по-вероятни възможности, поради които вашият питомец ви следва навсякъде.

Dogsandcats.bg

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

  • Прилепчивост

Разбира се, ако домашният ви любимец не ви изпуска от очи, в началото това е нещо сладко. Но постепенно може да стане леко досадно, особено ако животното постоянно ходи по вас, спъвате се в него и като цяло – това поведение ви действа разсейващо. Ако това се отнася и за вашия домашен любимец, то има голям шанс да си имате работа с велкро куче. Въпреки че има много причини, най-често срещаната зад този тип поведение е, че може би самите вие сте позволили да се развие. Начинът, по който се отнасяте към домашния си любимец, има голямо значение.

Може би давате лакомства на питомеца си всеки път или го обсипвате с внимание, когато е около вас? В резултат на това Джак Ръселът ви развива прилепчиво поведение, защото започва да вярва, че ще го възнаградите за това, че е наблизо.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

  • Кучето ви обича вниманието

Някои Джак Ръсели обичат да привличат вниманието към себе си и се опитват да ви накарат да се фокусирате върху тях през цялото време. Домашният ви любимец може би предполага, че да бъде около вас е единственият начин да му се обърне внимание, така че не е изненадващо, че ви следва като сянка наоколо.

  • Имате си ентусиазиран по природа Джак Ръсел

Джак Ръселите са естествено нетърпеливи и ентусиазирани кучета. Те не се интересуват от това какво се случва – просто искат да бъдат част от него! Ако и вашият питомец редовно ви прави „инспекции“, за да провери дали всичко върви както обикновено, то знаете, че след бързата проверка, животното заема обратно мястото си.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

  • Тревожност при раздяла

Ако отглеждате домашен любимец от известно време, тревожността при раздяла не е нов термин за вас. Това повишено безпокойство обикновено се случва, когато вашият Джак Ръсел почувства, че нещо лошо ще се случи, защото не е сте наоколо. С други думи – той просто не издържа да не е близо до вас. Кучето ви намира известна утеха в да ви следва и за него това е единственият начин, по който смята, че може да се справи със страховете си.

  • Позитивна подкрепа

Джак Ръселите винаги ще намерят начин да се мотаят около собствениците си! Ако има нещо, в което тези четириноги са добри, то е да показват привързаност към семейството си. Може да сте затвърдили това поведение, ако непрекъснато възнаграждавате питомеца си с малки лакомства, чесане зад ушите и допълнително внимание. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Нормално ли е, че моят Джак Ръсел ме следва навсякъде?

Сега, след като знаем някои от причините, поради които домашният ни любимец ни следва навсякъде, възниква въпросът дали това е нормално поведение. Разбира се, то изглежда безобидно и на практика е. Защото всичко, което иска домашният ви любимец, е просто още малко от вниманието ви!

Вижте още:

7 съвета при обучението на Джак Ръсел териер

5 мита за Джак Ръсел териерите, които всички сме чували

 

Виж още