Защо някои хора не събират изпражненията на кучето си

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е през зимните месеци да се натъкнете на пара, излизаща сякаш от близкия тротоар? Е, ако се вгледате малко по-внимателно, ще установите, че това са кучешки изпражнения, небрежно подминати несъбрани от страна на стопаните на въпросните домашни любимци. И докато според нас няма значение дали е зима или лято – необходимостта да почистим след кучето си винаги остава, то очевидно за много хора тази отговорност сякаш отпада през по-хладните дни от годината.

куче изпражненияСнимка: iStock

Защо трябва да събирате изпражненията на кучето си?

Aко имате нужда от убеждаване, ето някои от основните причини, поради които премахването на димящите кучешки изпражнения от поляната, градинката или тротоара пред блока ви, е важен момент, свързан със здравето и безопасността: 

  • Изпражненията са токсични
  • Кучешките екскременти могат да съдържат паразити

Докато изпражненията на земята са достатъчно лоши за хората, които влизат в контакт с тях, те също могат да са проблематични и за други четириноги. Парвовирусът, например, може да бъде предаден чрез изпражненията на заразено куче и да доведе до повръщане, летаргия, треска, загуба на апетит и кървава диария. Понякога контактът с този вирус може дори да бъде животозастрашаващ.

Dogsandcats.bg

куче изпражненияСнимка: iStock

Кучешките изпражнения и околната среда

Някои патогени и други вещества, съдържащи се в кучешките изпражнения могат да попаднат в почвата, а това да засегне растенията и дивата природа. 

В обобщение, 

основната причина, поради която мнозина не събират изпражненията след домашния си любимец, включват неосъзнаването на щетите, които това поведение може да причини. 

И, разбира се, често се дължи на чист мързел от страна на собствениците на четириноги. 

куче изпражненияСнимка: iStock

Ако косматият ви другар се изходи зад храстите в парка, например, може да си помислите, че никой няма да забележи и това всъщност може да помогне на околната среда, като действа като вид тор. Уви, може да отнеме до година, за да се разградят напълно екскрементите на косматия ви другар, а и съдържат твърде много азот в себе си, за да бъдат полезни за тревата и цветята. За това – бъдете подготвени. Когато сте на разходка винаги носете със себе си винаги носете торбички и ако се налага – чифт ръкавици, за да завършите процеса по санитарен начин. 

Вижте още:

Защо е важно да почистваме след кучето си

Какво показва вида на екскрементите на кучето

 

 

 

Виж още