Защо разхождаме кучетата си отляво?

куче разходка Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога защо правим определени неща, когато става въпрос за домашните ни любимци? Например, защо традиционно се казва, че е най-добре да водим кучето си отляво, вместо да държим повода му с дясната си ръка? Да, сигурни сме, че и вие сте го чували, но замисляли ли сте се защо това е така?

Без да се върнем доста назад във времето, няма как да обясним точно това „пожелателно правило“, което се е запазило и до днес. Има обаче няколко възможни отговори на тази кучешка традиция, превърнала се днес по-скоро в мит.

куче разходкаСнимка: iStock

Защо разхождаме кучетата си отляво?

Едно от възможните обяснения, свързани с традицията да разхождаме кучетата от лявата си страна, е свързано с времената, когато мъжете все още са носили мечове, пишат от iHeart.com. Традицията да се качваме на кон, захождайки с левия си крак, се е запазила и до днес. И това, вероятно е свързано със съображения за безопасност и удобство. С мечове, висящи от лявата им страна (за десничарите), за ездачите е било по-лесно и по-удобно, ако кучето също се намира от тази страна, а водещата им, дясна ръка, остава свободна. 

Dogsandcats.bg

Днес, когато става въпрос за домашните ни любимци, сме склонни да приложим подобна логика. Тоест, когато водим кучето си на каишка, по-удобно би било дясната ни ръка (обикновено – по-силната), да е свободна. За това и хващаме повода с лявата. И съответно – животното минава от тази ни страна.

куче разходкаСнимка: iStock

Много професионални треньори също залагат на обучение на кучето отляво, за да може дясната им ръка да е свободна и да им служи при дресурата. И не на последно място – толкова много хора по света са десничари (приблизително между 80-90 процента), че обучението на кучето да ходи отляво се е превърнало в стандартен начин за разходки. Така десничарите могат да държат водещата си ръка свободна и да правят и други неща, като, например, да дават лакомства на питомеца си за добро поведение!

Разхождането на домашния ви любимец от лявата страна го учи, че вие сте доминиращият член на глутницата му. Но това се отнася и ако подходите към противоположната страна – установяването на правила по същество е това, което респектира животното. За това и този подход не е непременно добър или лош, а по-скоро се е превърнал в обичайна тенденция. А и, като се замислите, четириногите вероятно не се интересуват от коя страна ще вървят – стига да са с любимите си човеци!

Обучението на кучето да ходи отляво има своите предимства

Един от полезните аспекти, свързани с това да научите кучето си да ходи отляво е, че по този начин за него е по-лесно да „намери мястото си“ до вас, когато сте навън. Или с други думи – животното знае къде да застане, без значение от разсейващите фактори като други домашни любимци, хора, шумове и автомобили в близост, например.

куче разходкаСнимка: iStock

В заключение,

макар всички да сме чували, че е добре кучето да се разхожда от ляво, по-скоро няма конкретна причина, поради която е наложително да научим питомеца си да го прави.

По-скоро е възприето поради факта, че повечето хора са десничари. Но всичко зависи от вас и как вие се чувствате по-удобно! 

Вижте още: 

Колко често трябва да разхождате кучето си

5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

Виж още