5 неща, които да не да правите, докато играете с кучето си

куче играе Снимка: iStock

И граете е важна част от ежедневието на кучето ви, а това е и чудесен начин да се свържете с домашния си любимец. Вашето време заедно, изпълнено със забавни активности, несъмнено е любимо на питомеца ви, а и помага да изградите доверие и да се сближите с четириногия си другар!

Играта помага на домашния ви любимец да остане физически и умствено активен, което поддържа качеството на живота му. Докато се забавлявате заедно обаче, ето някои неща, които е добре да имате предвид. Или по-точно, 5 от тях, които да избягвате. В името на добрата игра, разбира се!

  • Не принуждавайте кучето си да играе

Понякога домашните ни любимци не са в настроение за игра и това е съвсем в реда на нещата! Както всеки друг аспект на положителното подсилване при кучетата, и тук следвайте правилото да се водите по самото животно. И в никой случай не се опитвайте да го накарате да играе, ако то видимо няма желание за това.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако питомецът ви не отговори на поканата ви за игра, дайте му възможност да си почине и опитайте отново по-късно. Възможно е в момента на животното да не му се играе, защото е уморено, не се чувства добре, заето е с нещо друго, което намира за по-приятно в момента, или просто не е в настроение. Не го приемайте лично! Вместо това се заемете с нещо друго, а по-късно опитайте пак да разиграете четириногия си другар! 

  • Не вдигайте кучето си, докато играете на дърпане на въже

Тегленето на въже е страхотна игра, но не вдигайте тялото на кучето си от земята, докато я практикувате! Освен че причинявате неудобство на животното, по този начин има риск от нараняване на зъбите и венците му. Далеч по-добре е да останете здраво стъпили на земята, като дадете възможност на кучето си да контролира силата на дърпане, вместо вие да сте водещият.

куче играСнимка: iStock

  • Не насърчавайте грубата игра

Въпреки че някои кучета харесват по-грубата борба, дърпане или преследване, няма нужда да играете по този начин с домашния си любимец. Освен ако не е нещо, за което сте сигурни, че е безопасно и носи удоволствие и на двама ви. Следвайте примера на четириногото относно стила му на игра, но се стремете да поддържате взаимодействията си нежни.

  • Не дразнете кучето си

Играта се превръща в приятно занимание само, ако всички участници в нея се забавляват. За това в името на общото благо, не дразнете излишно кучето си! Това включва да не го притеснявате, докато спи, да не го хващате или мушкате по начини, които не му допадат, да взимате лакомствата, които вече сте му дали и тн. 

куче играеСнимка: iStock

Дразненето на домашния ви любимец няма да го вдъхнови да играе с вас и може да навреди на връзката ви, като го накара да започне да се страхува от вас и да не ви се доверява.

  • Не насърчавайте скачането върху твърди повърхности

Когато играете с кучето си, опитайте се да го държите на нивото на земята. Въпреки че много четириноги са отлични в скоковете най-добре е да се избягват подобни движения в името на ортопедичното здраве на животното. Това важи особено силно в случаите, когато не играете върху омекотена повърхност със сцепление като трева или килим. 

В заключение, играта е един от най-добрите начини да се свържем с домашните ни любимци и да прекарваме качествено време заедно. За да сте сигурни, че и вие, и вашият питомец се забавлявате обаче, важно е да се придържате към нещата, които той харесва и да го наблюдавате внимателно, за да сте сигурни, че продължава да се забавлява, докато играете. И не забравяйте - безопасността винаги трябва да бъде приоритет.

куче играСнимка: iStock

Вижте още:

Какъв стил на игра има вашето куче

Защо кучето с такова удоволствие унищожава играчките си

 

Виж още