Знае ли кучето ми, че го обичам?

куче човек Снимка: iStock

Н ашите кучета ни правят щастливи по много начини. Те ни осигуряват безусловна обич и много смях! За което ние, стопаните им, ги обичаме безкрайно много! Но дали домашните ни любимци го знаят?  

За щастие, науката доказва, че нашите четириноги спътници действително знаят колко много ги обичаме. Те прозират емоциите ни зад действията, думите и дори – тембъра на гласа ни. Разбира се, ако имате възможност и желание да отделите допълнително време на дивана или няколко вкусни лакомства отгоре, домашният ви любимец няма да има нищо против!

куче човекСнимка: iStock

Знаят ли кучетата, че ги обичаме?

Краткият отговор е да, знаят. Любовта очевидно е силна емоция, която хората изпитват, но тя има и своето физическо отражение. А имено – захранва един определен химикал в тялото ни, наречен окситоцин. Взаимодействията между вас и четириногият ви другар водят до повишаване на нивото на този „хормон на любовта“ – както при вас, така и при самото животно. И ако до тук не сме ви убедили, то може би ще ви е любопитно да научите, че окситоцинът е хормонът, отговорен за връзката между майката и бебето й, той се отделя и между двойка влюбени, когато са заедно. 

Dogsandcats.bg

Когато гледате кучето си или го галите, нивата на окситоцин се повишават. Всъщност, дори домашният ви любимец просто да се взира във вас без особена причина, той ви прегръща с поглед.

Как кучетата разбират, че ги обичаме?

куче човекСнимка: iStock

Освен чрез освобождаването на окситоцин, други проучвания потвърждават, че четириногите ни другари са в по-голяма хармония с нас, отколкото предполагаме. Според изследване на университета Емори от 2015 г., когато кучетата усетят миризмата на стопанина си, част от мозъка им, наречена опашато ядро, се активизира по различен начин, отколкото в случаите, когато помиришат непознат. Идентично, в проучване на Унгарската академия на науките става ясно, че домашните любимци разбират тона на гласа ни, което предполага, че долавят и емоцията зад него. Това означава, че косматият ви другар усеща какво чувствате, независимо дали е гняв, разочарование или щастие. 

Как да покажем обич на кучето си

Кучетата се чувстват най-добре в стабилна среда, с установена рутина и заобиколени от хората, които обичат. Ако се чудите как да покажете на домашния си любимец, че го обичате, започнете, като зададете очаквания и използвате положително подсилване, за да възнаградите доброто поведение. Друг начин да се сближите с четириногия си другар е храненето от ръка. Това, че любимото му хапване минава през вас, естествено ще укрепи връзката на доверие помежду ви. Добавете и умствена и физическа стимулация, обмислете дали да тренирате питомеца си сами или с помощта на треньор. Усвояването на ново умение ще помогне за изграждане на увереността на кучето ви и ще укрепи връзката помежду ви. 

куче човекСнимка: iStock

Разбира ли ме кучето ми, когато му казвам, че го обичам?

Науката е доказала, че кучетата са в състояние да разберат малка част от човешкия речник. Проучване на Canine Cottages е установило, че пулсът на четириногите се увеличава с 46 процента, когато чуят думите „обичам те“. Въпреки че домашният ви любимец може и да не разпознава прякорите, с които го наричате, той безпогрешно познава тона на гласа, който използвате. И без проблем разбира кога сте щастливи и доволни от него.

Разбира се, най-добрият начин да покажете на кучето си колко много ви е грижа е чрез действията си. Четириногите обичат физическото докосване, така че отделете време, за да покажете на питомеца си обич, като го почешете по корема или зад ушите. Прекарайте качествени моменти заедно, разходете се или поиграйте. И така никога няма да ви се налага да си задавате въпроса: „Кучето ми знае ли, че го обичам?“ отново.

Вижте още:

Дали кучето ми мисли, че съм куче?

5 популярни мита за кучетата, които всъщност не са верни

 

Виж още