Смятат ли кучетата, че плюшените животни са истински?

куче играчка Снимка: iStock

К огато кучето ви непрекъснато носи наоколо, гушка се в него или защитава своето плюшено животно, лесно е да започнете да се съмнявате дали не мисли, че е истинско. 

Осъзнават ли кучетата, че плюшените играчки не са истински?

Кучетата знаят, че плюшените им животни са играчки, тъй като те нямат същото поведение или характеристики като живите същества. Но защо тогава прекарват толкова време в занимания с тях и кога имаме причини за притеснение?

куче играчкаСнимка: iStock

Защо вашето куче прекарва толкова много време с плюшеното си животно?

Ако кучето ви обича да се мотае с плюшеното си животно, това не е защото то мисли, че е истинско, а защото има друга причина за това. Ето три от възможностите:

Dogsandcats.bg
  • Харесва му

Ако кучето ви прекарва много време с плюшеното си животно, това е може би просто, защото му допада! Може би харесва начина, по който се чувства, звучи или му е забавно да си играе с него. Това е нещо, което четириногото може да нарече свое и точно както вие имате неща, които са ваши и харесвате, същото може би се отнася и за питомеца ви.

куче играчкаСнимка: iStock

  • Нужда от внимание

Понякога кучетата прекарват много време с плюшените си животни, защото това е единственият начин да разнообразят деня си. Ако забележите, че домашният ви любимец не се интересува особено от играчките си след дълга разходка, време в двора или ако сте прекарали цял ден заедно, възможно е той да ги използва именно с такава цел.

Това е чудесен начин за кучето да получи умствена стимулация и да изгори малко енергия. И макар да нямате причини за притеснение, ако можете да отделите малко повече внимание на четириногия си другар, това е добра идея!

куче играчкаСнимка: iStock

  • Естествен инстинкт

Ако гледате как кучето си размята плюшеното си животно и го хвърля напред-назад, то е възможно питомецът ви да упражнява ловните си инстинкти. Макар да знае, че не е истинска, това не прави играчката по-малко забавна или интересна за косматия ви другар.

3-те признака на агресивност, за които трябва да внимавате

Обикновено няма за какво да се притеснявате, ако кучето ви обича да прекарва повече време с играчките си. Понякога обаче, това може да е знак за прекомерна привързаност, която в последствие да доведе до агресия. Ако случаят е такъв, това е нещо, което ще трябва да адресирате и коригирате своевременно. Имайки предвид това, има няколко призната, за които да следите:

  • Кучето ви не се разделя с играчката си

Обикновено това е първият знак, който кучето ще прояви, ако започне да се привързва твърде много към някоя играчка. Това е и тънката линия, която да ви насочи, че трябва да му се обърне внимание. От вас зависи да се опитате и да определите дали животното е агресивно и ако започне да проявява подобно поведение, да направите нещо по въпроса.

куче играчкаСнимка: iStock

  • Ръмжи, лае или хапе, когато някой иска да му вземе играчката

Ако кучето ви ръмжи, лае или хапе, когато се опитате да му вземете играчката, това е ясен знак за свръхагресивност. Това поведение не е сладко и трябва да се коригира незабавно, дори това да означава питомецът ви да се наложи да се раздели с любимата си играчка.

  • Бие се с други кучета

Ако кучето ви не желае да споделя играчката си или започне да става агресивно към други четириноги, когато тя е наоколо, това е признак на свърхагресия, който трябва да приемете също толкова сериозно, колкото и ако то се държи по сходен начин с вас.

Несъмнено е сладко, когато кучето ни разнася в уста своето плюшено животно из цялата къща. Понякога обаче има някои поведенчески признаци, свързани с привързаността към определена играчка, за които трябва да внимавате. Знаейки малко повече защо се държи по този начин, от вас зависи да разберете дали е прекомерно привързан и агресивен или просто това е едно от многото сладки черти на кучето ви. 

куче играчкаСнимка: iStock

 

Виж още