Как да помогнем на куче, което се страхува от непознати

куче страх Снимка: iStock

В ашето куче обича да се гушка във вас и да проявява цялата си привързаност у дома, но когато се приближи до непознат човек, внезапно става подозрително и дръпнато? Ако домашният ви любимец се чувства неудобно да се среща с нови хора, то трябва да знаете, че не сте сами! При някои четириноги това е естествени инстинкт, който съответства на темперамента на породата им. За други – личностна характеристика, а при трети това поведение се е появило в следствие на травматичен инцидент или преживяване, които може би са имали с хората в миналото си. 

куче страхСнимка: iStock

Въпреки че косматият ви другар може никога да не се научи да обича всички хора или да има желание да поздрави ентусиазирано всеки, когото срещне, с подходящо обучение четириногото може да започне да се чувства по-комфортно с в компанията на хора, които не е срещало до сега. А това ще ви помогне да го социализирате още по-добре. 

Понякога е въпрос на характер и настроение

Мнозина очакват всички кучета да са естествено ангажирани с други хора. Но това невинаги е така. Дори четириноги, които искрено обичат да общуват и са настроени дружелюбно към всички, могат да са стресирани, нервни или просто да нямат желание за взаимодействие с непознати. 

Dogsandcats.bg

куче страхСнимка: iStock

Не насилвайте представянето

Много собственици искат кучетата им да бъдат непременно приятелски настроени и социални, но начинът за постигане на това желано поведение не е като накарате животното да общува с непознати. 

Съществува теорията, че ако поставите животното в ситуация, в която няма избор, то ще преодолее дискомфорта си. Но това по-вероятно ще причини повече проблеми на четириногото, то ще се почувства застрашено и неудобно, отколкото да промени плахото му държание. И не само – подобно насилване може да доведе до ескалация и дори – до ухапване. 

Ако имате куче, което се бои или се чувства дискомфортно около непознати, важно е да преоцените очакванията, които имате относно него. Вместо да го принуждавате да се среща с хора, започнете да изграждане увереността му, като просто посещавате по-оживени места, без обаче да се налага да си взаимодействате.

куче страхСнимка: iStock

Знаците, че вашето куче се чувства неудобно

Наблюдавайте поведението и езика на тялото на домашния си любимец, за да прецените нивото на комфорт. Кучета, които се чувстват неудобно при среща или близост до непознати, могат да изразят дискомфорта си по различни начини. Някои от тях са явни, като лай или ръмжене, а целта им е да послужат за предупреждение към непознатия да стои настрана. Други четириноги ще предпочетат просто да се скрият, за да избягат от това, което ги притеснява. 

Важно е да отбележим, че само, защото питомецът ви не се хвърля напред в нападение или не се опитва да избяга, това не значи, че се чувства добре. Сковано тяло, често прозяване, облизване на устните и неподвижен, вперен напред поглед – всичко това са индикации, че животното може би усеща неудобство. 

куче страхСнимка: iStock

Изграждане на увереност около непознати

Както споменахме и по-горе, изграждането на увереност у кучета, които се страхуват от непознати, трябва да се случва бавно и търпеливо. Избягвайте преки взаимодействия – нека животното е в близост до хора, но без да се чувства притиснато. Излагайте кучето си на гледки и звуци, но стойте наблизо, за да знае то, че може да разчита на вас да го защитите. А ако някой се приближи по-рязко, помолете го да игнорира четириногото. 

Добър подход е да съчетаете присъствието на непознати с награди като малки парчета лакомства с висока стойност. Чрез десенсибилизация и контракондициониране ще можете да помогнете на вашето куче да създаде положителни асоциации покрай присъствието на непознати хора и бавно да промените чувствата и поведението му в подобни ситуации. 

куче страхСнимка: iStock

Възможности за обучение в реалния свят

Ако смятате, че сте постигнали напредък и домашният ви любимец се чувства по-уверен в себе си, пренесете тренировките в близкия парк. Там можете да видите хора в далечината, но все пак сте на безопасно разстояние. 

След като сте сигурни, че животното е съсредоточено върху вас и е в състояние да игнорира непознатите, можете да започнете да го водите на по-оживени места, където допускат домашни любимци. Започнете през по-тихите часове на деня, когато е по-малко вероятно вашето куче да бъде безпокоено.

Не наказвайте кучето си

Работата с домашния ви любимец да промяна на поведението на страх и дискомфорт около непознати може да бъде продължителен и стресиращ процес. Често може да ви се струва, че сякаш няма резултат. Важно е обаче да не наказвате кучето си по време на обучението или ако прояви реакция към даден човек. Наказанието на поведения като лай или ръмжене няма да промени начина, по който четириногото ще се чувства към въпросната личност. Вместо това, така просто потискате животното. А това може да бъде опасно, тъй като съзнателното пренебрегване на ранните предупредителни признаци на дискомфорт може да доведе до ескалация на нежеланото поведение. И така – от ръмжене следващият път животното може директно да премине към ухапване. 

куче страхСнимка: iStock

Потърсете помощ при нужда

Ако ви е трудно да се справите със срамежливо, тревожно или твърде плахо куче, винаги е добра идея да потърсите подкрепа от квалифициран и опитен треньор. Същото се отнася и ако домашният ви любимец е ухапал някого и се притеснявате, че може да го направи отново. Специалистът ще ви помогне да оцените поведението на четириногото и ще ви насочи как да управлявате поведението му така, че да осигурите безопасността на всички. 

Виж още