10 неща, които само стопаните на малки кучета ще разберат

малко куче Снимка: iStock

„Малките кучета са особена порода“... Този израз, придобил голяма популярност сред собствениците на четириноги има своето логично обяснение. Което се явява напълно излишно, ако имате малко куче, защото в този случаи знаете добре, че

размерът всъщност няма особено значение. Дори напротив – по-дребните домашни любимци имат силна индивидуалност и са също толкова лоялни и верни, колкото и по-големите си събратя. А в някои случаи – дори и повече. 

За почитателите и стопаните на малките кученца, които имат един от тези неустоими фъстъци у дома – събрахме за вас 10 забавни факта, които вие ще разберете най-добре!

Dogsandcats.bg

малко кучеСнимка: iStock

  • Лаят е съвсем истински и не, не е по-слаб или тих!

Звънна ли се на вратата? Ще чуете лай. Силен шум стресна кучето ви от сън? Ще чуете лай. Съседът ви се прибира, разговаряйки по телефона? Ще чуете лай. Макар че е мит, че малките кученца лаят повече от по-големите, това не прави звуците, които издават, по-тихи или по-малко привличащи вниманието. 

Всички кучета лаят. Добрата новина е, че има начини да попречите на косматия си другар да ви алармира при всеки шум. Разбира се, понякога джафкането на четириногото може да сигнализира за проблем, така че не бързайте да заглушавате вашата „система за защита на дома“.

  • Никога не смейте да наричате малко куче досадно!

Ако искате истински да разстроите или подразните собственика на малко куче, кажете му, че животинчето е глупаво или досадно. Повярвайте ни, няма нищо по-досадно от това някой да класифицира вашето четириного другарче по този начин. Да, лаят на един Джак Ръсел териер може да е по-писклив и често – да се случва без особен повод, но мислете за това така: Тубата издава силен, бумтящ звук, докато тромпетът – красиви, високи ноти. Така че просто се наслаждавайте на музиката! 

малко кучеСнимка: iStock

  • Пътуването е по-лесно

Вашето малко куче може да се пъхне в пътна чанта, а след това да премине през контролно-пропускателния пункт с вас без проблем. И няма нужда да лети в товарното отделение на самолета. Във влак или кола... Да споделите преживяванията с косматото си приятелче е далеч по-постижимо, когато питомецът ви е с джобен размер. 

  • Те са отлични компаньони за хранене

Никога не се налага да се храните сами, когато имате малко куче у дома! А ако решите да отидете на ресторант без компания, всичко, което трябва да направите, е просто да вземете домашния си любимец – той с радост ще подремне в скута ви или до вас на земята. Освен това, все повече места за хранене имат малки купички за вода, с помощта на които можете да поддържате приятелчето си хидратирано.

малко кучеСнимка: iStock
 

  • Деца, пазете се!

Не ги наричат „кучета-играчки“ без причина. Всъщност, най-малките четириноги често се бъркат от децата с плюшени животни, за това ако имате едно от тези симпатични мъничета у дома, важно е да напомняте на хлапетата да бъдат нежни. Малките кучета се нуждаят от повече защита. Но също са способни на огромни количества любов!

  • Колкото по-къси са краката, толкова по-кратка е разходката

По-малките кучете не се нуждаят от час игра и още толкова – упражнения на ден. 30 минути комбинирано време за разходка е достатъчно за тях. Това може да е полезно, когато времето навън е неприятно и нямате желание за излизане. 

Макар повечето дребосъци да имат нужда от малко чист въздух и също като вас – да не са почитатели на лошото време, не забравяйте, че има и мъници, които имат хипер ДНК и се нуждаят от повече упражнения. Така че – не приемайте за абсолютна даденост, че само, защото животното е по-дребно, нуждата му от упражнения също не е голяма.

малко кучеСнимка: iStock

  • Малките кучета се радват на всенародна обич и внимание

Кой не иска да погали тази сладка пухкава топчица? Тъй като домашният ви любимец е толкова лесен за транспортиране, можете да го вземете със себе си в магазини, ресторанти, паркове и повечето обществени транспортни средства. А това означава – още повече внимание от страна на всички служители на въпросните места. Просто дребосъците са по-малко плашещи и често – твърде очарователни, за да бъдат пренебрегнати.

  • Не е нужно да спирате на едно

Когато кученцето е толкова малко, е лесно да искате повече от едно, което да ви прави компания. Да, дребосъците са по-преносими и изискват по-малка поддръжка, така че лесно можете да добавите няколко домашни любимеца към семейството си. А простата сметка сочи – две малки кучета ядат толкова, колкото едно голямо, нали?

малко кучеСнимка: iStock

Е, съотношението може да не е точно 2:1, но сметките за храна са много по-ненатоварващи бюджета, когато говорим за малко четириного, така че добавянето на още едно няма да се отрази толкова зле на портфейла ви. А ако погледнете нещата от различна перспектива – получавате двойно повече обич!

  • Облечени в каквото и да е, те изглеждат добре!

Обличането може да бъде ежедневие за някои малки кученца. А целта на дрешките не е само животните да изглеждат добре. Дребосъците изстиват по-лесно, за това и пуловерчетата са необходим аксесоар, който да поддържа телесната им топлина. И да, един Немски дог с яке може да изглежда не на място, но Йорки с жилетка с пайети е просто очарователно!

  • Малките кучета обичат да се заравят

Ако домашният ви любимец изчезне, първото място, на което обикновено може да го потърсите, е под одеялото или в купа дрехи, забравен небрежно на дивана ви. Малките кученца често си правят гнездо и се гушкат в меките тъкани, като само муцунката или очите издават, че там има нещо живо! Очарователно е, но и тревожно, когато извикате името на питомеца си, а той не отговори веднага. Но можете ли да ги вините, че искат да се чувстват уютно и удобно?

куче спиСнимка: iStock

Няма две еднакви малки кучета. Но и няма нищо по-хубаво от това домашният любимец да може да бъде с вас, където и да отидете, нали?

Вижте още: 

Най-добрата порода куче за вас спрямо личността ви

Защо малките кучета се държат различно от големите

 

Виж още