10 причини защо Питбулите са страхотни терапевтични кучета

Питбул Снимка: iStock

С сферата на общуването и емоционалната подкрепа кучетата отдавна са се превърнали във верни и непоколебими съюзници на хората. И за това си има причина! Четириногите ни другари предлагат безусловна любов, съпричастност и уникална връзка, която надхвърля думите. 

Знаем, че има различни породи, които в по-малка или по-голяма степен свързваме с работните им роли, вариращи от служебни, полицейски до терапевтични кучета. Има обаче една порода, чиито представители често са пренебрегвани, а те действително се справят чудесно в ролята си на терапевтични животни. И това са Питбулите. 

ПитбулСнимка: iStock

Почитани от някои и неразбрани от други, тези кучета все по-явно демонстрират изключителната си способност да даряват комфорт, изцеление и радост на хора в нужда. Стига да им бъде дадена възможност за това! Защото,

Dogsandcats.bg

освен мускулестото си телосложение и понякога – плашещ външен вид, Питбулите притежават вродена топлина, интелигентност и устойчивост. Качества, които ги превръщат в идеален избор за терапевтична работа. 

Надяваме се, с помощта на приятелите ни от Dogtime, да хвърлим малко светлина върху всички характеристики на личността на Питбулите, за да развенчаем стереотипите, които често възпират хората да им поверяват този тип работа. 

Вижте още: Топ 5 на погрешните митове за Питбулите

A eто и 10 причини, които превръщат Питбулите в страхотни терапевтични кучета:

  • Те са любящи и привързани

Питбулите са известни със своята лоялност и преданост към стопаните си. Те обичат да се гушкат, да дават целувки и да играят на донасяне. Искрената им обич към хората ги превръща в чудесни спътници за всички – включително деца, възрастни и хора с увреждания. 

ПитбулСнимка: iStock

  • Те са нежни и търпеливи

Питбулите обикновено са много нежни и търпеливи с деца и други животни. Макар мнозина клиширано да ги смятат за агресивни, природата на тези кучета е далеч от тези предубеждения -  те са безопасни, кротки и надеждни терапевтични животни.

  • Лесно се обучават

Питбулите са интелигентни кучета, които са нетърпеливи да угодят на стопанина си. Те могат да се научат да изпълняват различни задачи, включително – да усвоят команди за послушание, различни умения за терапевтични животни и дори – за ловкост.

ПитбулСнимка: iStock

  • Те няма да ви осъдят

Питбулите не съдят хората въз основа на техния външен вид или увреждане. Те ще се радват да се срещнат с всеки и ще се постараят да го накара да се почувства добре дошъл. 

  • Действат успокояващо

Присъствието на Питбула може да бъде много успокояващо за хора, които се чувстват стресирани, тревожни или депресирани. Техните махащи опашки, лигави целувки и нежни побутвания могат да помогнат за повдигане на настроението и насърчаване на релаксацията. 

ПитбулСнимка: iStock

  • Те са издръжливи

Питбулите са здрави кучета, които издържат на голям физически и емоционален стрес. Качества, които ги правят подходящи за терапевтична работа. 

  • Те не се нуждаят от поддръжка

Питбулите не изискват много грижи или упражнения. Те са относително здрави кучета, които могат да живеят дълъг и щастлив живот. 

  • Те са достъпни

Питбулите често могат да се открият в приюти за осиновяване и спасителни организации. Това ги превръща в относително по-достъпна опция за хора, които търсят терапевтично куче. 

  • Те са популярни

Питбулите са една от най-популярните породи кучета в САЩ. Това означава, че има много налични ресурси за хората, които искат да обучат и сертифицират своя Питбул като терапевтично куче. 

ПитбулСнимка: iStock

  • Те са очарователни!

Ако попитате някой от собствениците на Питбул, то всеки ще потвърди: те са просто очарователни! Техните големи, меки муцуни и махащи опашки със сигурност ще разтопят сърцето на всеки. Стига да им позволите!

Вижте още: 

Какво не знаем за темперамента на Американските питбул териери

 

 

Виж още