10 прости неща, които добавят години към живота на кучето ви

куче човек Снимка: iStock

И ма ли нещо, което не бихте направили, за да задържите домашния си любимец възможно най-дълго до себе си? На всеки собственик на четириного му се иска не само да удължи живота на питомеца си, но и годините, които ще прекара заедно с него, да за изпълнени с радостни и щастливи моменти. А кучето ни – да се радва на добро здраве. За това и сме готови да опитаме всичко – съвети, трикове или хакове, без значение откъде ги получаваме, когато става въпрос за това да удължим краткия живот на косматите си другари. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Екипът от ветеринарни лекари на Trupanion® Pet Insurance състави списък с 10 неща, които ще ви помогнат да удължите живота на кучето си.Предлагаме ви да ги разгледаме заедно и да се надяваме, че прилагайки ги, ще си осигурим още малко време в незаменимата компания на домашния си любимец. 

  • Поддържане на здравословно тегло и подходяща диета

Ако е възможно, хранете домашния си любимец по определен график. Някои зеленчуци може да са подходящи за междинни хранения или следобедна закуска, но нищо не може да замени добре балансираната, богата на витамини, минерали и хранителни вещества диета, от която всяко четириного се нуждае. 

Dogsandcats.bg
  • Бъдете активни

Осигурете на кучето си упражненията, от които се нуждае, като редовно бягате, разхождате се или тичате. Добре е да разработите рутина, за да сте сигурни, че и вие, и домашният ви любимец ще получи достатъчно упражнения и физическа активност, от които се нуждае, за да остане в добра форма. 

куче човекСнимка: iStock

  • Излезте навън!

И кучетата, и хората са социални същества, които не могат да живеят в изолация за дълги периоди от време. Косматият ви другар ще оцени, ако му предоставите възможност да прекара време с други себеподобни. Подарете му малко време в близкия кучешки парк, където ще може да поиграе и да свикне с присъствието на други кучета – още от ранна възраст. 

  • Давайте му много обич

Кучетата, както и хората, се нуждаят от положителни взаимодействия, за да оцелеят. Домашните ни любимци трябва да получават достатъчно внимание и обич, за да растат и да се развиват спокойно и щастливо. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Поддържайте реда в дома си

Поддържането на домашна среда без токсини и вредни химикали ще намали шансовете вашето куче да се разболее или да развие алергии. Дръжте домакинските почистващи препарати на място, недостъпно за домашния ви любимец. 

  • Изградете връзка с кучето си

Между собственик и домашния му любимец има специална връзка, която става все по-силна с годините вярна дружба, лоялност и привързаност. Дайте възможност на отношенията с косматия си другар да се развиват, като установите рутина – както за вас, така и за косматия ви другар. 

куче спиСнимка: iStock

  • Кастрация/стерилизация

Кастрирането на мъжкото ви куче не само ще удължи и подобри качеството на живота му, но и ще намали поведението, свързано с териториалната агресия и маркирането. 

Вижте още: Да кастрираме или не кучето си

  • Не пренебрегвайте денталната хигиена

Едва ли има нужда да се впускаме в подробности по темата. Факт е, че много сериозни здравословни проблеми при домашните ни любимци могат да започнат с нещо толкова безобидно, като един кариес, например. За да избегнете подобна възможност, мийте зъбите на животното си колкото е възможно по-често. Денталните лакомства също са начин да предпазите зъбите на животното от натрупване на плака и зъбен камък – в случай, че срещате трудности с почистването им по стандартния начин.  

куче зъби миенеСнимка: iStock

  • Оставете кучето да се отпусне

Да, това означава да му дадете почивка. Въпреки че обучението е важна част от грижите, свързани с домашния ни любимец, животните се нуждаят от своето време, за да се отпуснат и да не се налага да правят нищо. Домашният ви любимец може да се стресира, ако е постоянно в движение и бива насочван от ваша страна.

  • Не пропускайте прегледите и следете за ваксините

Редовните профилактични прегледи дават шанс на ветеринарния ви лекар да улови всякакви заболявания, инфекции или здравословни проблеми, които могат да ескалират бързо. Експертите препоръчват поне една среща за цялостен преглед на кучето годишно.

куче човек релаксСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата живеят по-малко от хората

Как кучето ни се променя с годините

Виж още