Защо кучетата обичат да заравят нос в снега?

куче сняг Снимка: iStock

М алко са хората, които обичат зимата толкова много, колкото децата и кучетата! Има нещо в снега, което напълно очарова домашните ни любимци, а безспорно едно от любимите им занимания е да заровят нос в първата пряспа, която се изпречи на пътя им! Замислете се, колко пъти сте забелязвали косматия си другар да прави същото? Независимо дали е от вълнение или просто любопитство, четириногите обичат да заравят носа си в снега по няколко причини. Нека ги разгледаме заедно.

куче снягСнимка: iStock

Защо кучетата обичат толкова снега?

През зимата повечето от нас предпочитат да прекарват по-голямата част от деня си свити на топло у дома, наслаждавайки се на чаша ароматен чай. За домашните ни любимци обаче, не може да се каже същото. Всъщност, колкото по-мразовито е времето, толкова по-енергични стават те! За цялата тази енергия и ентусиазъм си има причина -  през зимата рисковете от прегряване са минимални.

куче снягСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Но какво, може би се питате вие, е толкова завладяващото в търсенето на купища студен сняг? Обонянието на домашния ви любимец му позволява да събира информация за други четириноги и за заобикалящата го среда. А те се откриват много лесно в снега! Някои от най-интересните (от негова гледна точка) причини питомецът ви да пъхне нос в снега, са свързани с петна от урина, следи от птици и катерици, изпражнения или боклуци… 

Но най-вече четириногите се наслаждават на сетивните характеристики на снега и начина, по който той променя околната среда. Това, разбира се, има много общо с външния вид, но най-вече става въпрос за аромата. По принцип, кучетата обикалят и пъхат носовете си във всичко. Добавете към естественото им любопитство и лудуването в снега и ще имате по-добра представа защо косматият ви другар обича да заравя нос в него!

куче снягСнимка: iStock

Насърчаване на поведението

От хвърляне на снежни топки, правене на снежен човек или крепост, до препятствия при тичането – кучетата се радват да играят в снега точно толкова, колкото и децата! Може би, защото е нещо ново и различно. А може би защото им позволява да са по-активни, без да прегряват. А не е изключено и самото усещане за сняг по тялото да ентусиазира четириногите – все пак това е нов вкус и аромат, нали? 

куче снягСнимка: iStock

За безопасни зимни игри

Ако навън е изключително студено, не забравяйте да ограничите времето, което домашният ви любимец прекарва навън, тъй като може да получи измръзване или хипотермия. В никой случай не оставяйте питомеца си сам на двора, следете и за разлят антифриз (в случай, че около блока ви има паркинг, например). И не забравяйте да избършете лапите на кучето си веднага, щом се приберете от разходка, като проверите дали няма сняг и лед, събрали се между пръстите и възглавничките на лапичките. Използвайте вазелин, кокосово масло или специален балсам, за да омекотите и успокоите подложките на питомеца си, ако забележите, че са напукани.

куче снягСнимка: iStock

В заключение, макар студеното време да не е най-приятното за самите вас, важно е да поддържате домашния си любимец активен. Колкото и игрив да е косматият ви другар в снежните преспи, винаги го наблюдавайте, когато лудува в снега. И най-вече, оставете го да се позабавлява на открито, да копае, тича, рови с нос и лапи в снега – да прави всичко, което му харесва!

Вижте още: 

За какво да внимаваме при разходката на кучето си, когато температурите навън са под нулата

Грижа за възрастните кучета през зимата

6 начина да поддържате кучето си активно през зимата

Виж още